Peste 9.000 de operatori români sunt înregistrați la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ca producători de produse bio și mai mult de 320.000 de hectare sunt utilizate pentru agricultura organică.
Din această suprafață, aproximativ 175.000 de hectare sunt certificate, restul fiind în perioadă de conversie, a afirmat Emil Dumitru, în emisiunea Agro Talk difuzată miercuri, 4 decembrie, la B1 TV.
În România, se observă o creștere a consumului de produse alimentare bio, dar procentajul acestora în totalul vânzărilor de produse alimentare rămâne foarte redus.
„Cred că avem nevoie și de o educație a consumatorului. Aceste produse nu se pot obține la prețuri mici”, a subliniat oficialul MADR.
La nivelul Uniunii Europene (UE), din ce în ce mai mulți consumatori cumpără produse bio, pe o piață estimată la peste 30 de miliarde de euro, conform unui studiu publicat anul trecut de Parlamentul European. Germania are cea mai mare piață de produse alimentare organice din UE, cu vânzări de aproximativ 9,5 miliarde euro.
„Agricultura bio este un sector care poate reprezenta un segment de nișă inclusiv pentru export”, a mai spus Dumitru.
Acesta atrage atenția asupra importanței eliminării unor derapaje care au existat în trecut, când sesizări din partea unor state membre UE au avertizat asupra faptului că pe piețele lor au intrat produse de proveniență românească, etichetate bio, care nu respectau toate normele specifice.
„Dacă vor mai exista astfel de derapaje, instituțiile abilitate își vor face treaba, pentru a asigura o concurență loială pe piață”, a precizat Emil Dumitru.