Pierderile Rompetrol au crescut de aproape 20 de ori

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a înregistrat în primele 9 luni din 2024 o cifră de afaceri brută de 3,57 miliarde de dolari, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut (4,05 miliarde de dolari). Rezultatul operațional (EBITDA) a fost de 125,28 milioane de dolari, marcând o diminuare semnificativă comparativ cu 2023 (214 milioane de dolari), în timp ce pierderea netă a crescut la 66,7 milioane de dolari, de la 3,5 milioane de dolari în perioada similară din 2023, deci de aproape 20 de ori.

Factori determinanți ai evoluției financiare

Rezultatele financiare au fost influențate de mai mulți factori:

  • Revizia generală planificată: Rafinăria Petromidia a fost oprită între martie și mai 2024 pentru lucrări de mentenanță și modernizare.
  • Volatilitatea prețurilor la materii prime și produse petroliere: Cotațiile internaționale au fluctuat semnificativ, cu un impact direct asupra marjelor de rafinare.
  • Reducerea marjei de rafinare europene: Aceasta a scăzut cu 35% față de 2023, atingând un nivel mediu de 69,35 USD/MT, afectând profitabilitatea segmentului.

Rezultate operaționale

  • Segmentul de rafinare a generat o cifră de afaceri de 3 miliarde de dolari și un EBITDA de 94,2 milioane de dolari, în scădere față de 2023. Producția rafinăriei Petromidia a scăzut cu 18%, la 3,16 milioane de tone de materii prime, iar cea a rafinăriei Vega s-a diminuat cu 29%.
  • Segmentul de petrochimie a continuat să resimtă presiuni, cu o pierdere operațională de 32,67 milioane de dolari, deși a reușit să înjumătățească pierderile față de 2023.
  • Segmentul de distribuție a rămas stabil, cu un EBITDA de 64,58 milioane de dolari și o creștere de 8% a vânzărilor de retail.

Investiții și contribuții fiscale

Rompetrol Rafinare a investit 85 de milioane de dolari în proiecte de modernizare și dezvoltare, asigurând astfel standarde ridicate de eficiență și siguranță. Totodată, compania a plătit la stat 1,12 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului, incluzând taxe speciale precum contribuția la solidaritate și taxa pe cifra de afaceri.

Compania avertizează asupra riscurilor generate de o eventuală creștere a taxei pe cifra de afaceri, care ar putea afecta capacitatea operațională și planurile de investiții pe termen lung.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vocea constănțeanului: „Dacă ești șmecher și cu bani, faci ce vrei la noi în Constanța”

vin nov. 15 , 2024
Un cititor care dorește să rămână anonim ne-a transmis azi fotografia de mai sus, însoțit de următorul mesaj, care nu mai are nevoie de niciun comentariu. „Vă atașez o poză să aveți în cadru halul în care a ajuns zona Boema, după cum ați scris și dvs. În poză se […]

V-ar putea interesa și: