Piscina de pe blocul din Constanța, aerul condiționat din Germania și Vestul Sălbatic din America

Terasa amenajată pe blocul din Constanța se vede pe Google Earth

Aproape 60 de pompieri cu 18 autospeciale au intervenit pentru a stinge incendiul care a izbucnit pe acoperișul unui bloc. Niște persoane își creaseră acolo un domeniu propriu. Evident, fără acte, ilegal. Aveau foișor, se pare că încingeau grătare, ba chiar, culmea unei pseudo opulențe, aveau și o piscină.

Acoperișul unui bloc este proprietate comună. Dacă se deteriorează, plătesc toți locatarii. În cazul acesta, cineva și l-a însușit, așa cum în Vestul Sălbatic terenurile erau luate în proprietate de cei care înfigeau steagul în ele. O metodă primitivă într-un loc în care nu exista lege, așa cum o cunoaștem acum, ci numai legea forței.

Situația de pe blocul din Constanța nu este de ieri, de azi. Imaginile de pe Google Earth ne arată că sunt de ani de zile.

Și totuși, nimeni nu a făcut nimic.

În România, legea pare că este oarecum opțională. Dacă vrei să fii un bun samaritean și să anunți poliția sau pompierii, primul lucru care ți se cere este numele. Știți unde va ajunge numele prima dată? La cel pe care îl reclami. Și atunci te poți trezi cu reprecusiuni. Să spunem însă că îți asumi. În foarte multe cazuri, este probabil că nu se va întâmpla nimic. Am făcut, personal, multe reclamații împotriva unor șoferi care blocau cu totul trotuarele, împiedicând circulația pietonilor și vizibilitatea șoferilor care intră pe stradă. Au trecut ani de zile, dar nu s-a întâmplat nimic. Și nici nu se va întâmpla, dacă nu ai pile și relații.

Stâlpișorii de pe strada Poporului s-au scos, pentru că o consilieră PNL a luat în vizor cazul și l-a făcut public. Primarul este PNL, de circulație se ocupă viceprimarul, tot PNL. Dacă ceri să se amplaseze doi stâlpișori sau să se scoată, din altă parte, succes!

Vocea constănțeanului simplu nu este auzită. Nu mai există încredere în autorități. Suntem ca în Vestul Sălbatic.

Vă povestesc mai jos o întâmplare de care am mai scris, din Germania, ca să vedeți ce mare diferență este între noi și ei, cu speranța că autoritățile vor lua măsuri pentru a o mai reduce.

O doamnă, proprietară de apartament în apropiere de Frankfurt, a vrut să-și monteze un aparat de aer condiționat. A fost nevoită să citească o adevărată carte, de 60 de pagini. Cartea care îi spune cum trebuie să se comporte în blocul în care deține o locuință. Acolo a găsit și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a instala o unitate de aer condiționat. Îi trebuie acordul tuturor proprietarilor din bloc. Permisiunea de a instala unitatea de aer condiționat trebuie să ia în considerare impactul zgomotului asupra vecinilor, curățenia și structura clădirii, potrivit Asociației Germane a Proprietarilor de Locuințe.

Cireașa de pe tort: este obligată să aibă întâlniri față în față cu toți proprietarii din bloc.

Ce este cel mai important vine acum. În ciuda tuturor acestor pași neplăcuți, doamna Herrmannek a spus că înțelege restricțiile.

„Unitățile de aer condiționat montate în exterior nu arată prea drăguț”, a spus ea.

Vă imaginați așa ceva în România, în țara unde oamenii spun „e casa mea, fac ce vreau în ea?” Dacă vreți să vă puneți aer condiționat, întrebați pe cineva?


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Piscina de pe blocul din Constanța, aerul condiționat din Germania și Vestul Sălbatic din America

  1. buna ziua .. in faleza nord nu este singuru bloc cu asa ceva … daca va uitati mai bine pe google sunt o gramada ..va dau eu unu unde se dau petreceri .gratare .. gps 44.198599,28.653766..

  2. „sa moara și capra vecinului” asta e zicala care ne reprezinta. Dacă ăluia de la ultimul etaj ii fierbe aerul în casa ca se încinge acoperișul, va doare la basca, dar dacă găsește o metoda de a beneficia și a se bucura de acoperiș atunci va deranjează. DE CE? VA ROADE INVIDIA?
    P. S. Eu stau la parter.

  3. In Romania, legea 50/1991 cu modificarile si republicarile ulterioara, nu solicita Autorizatie de Construire pentru amplasarea unitatilor de aer conditionat deci nu este ca in Germania in aceasta speta…..insa este necesara Autorizatie de construire pentru schimbarea culorii sau dimensiunile si numarul golurilor la ferestre deci inclusiv la inlocuirea tamplariei metalice a vechilor blocuri cu tamplarie PVC.

  4. Germania nu e un exemplu pt romani! La ei probabil nu isi fac pr din invidie si nici nu prea au nevoie dea/c. La noi ar fi mai usor daca e un functionar care abalizeaza dar tot complicat a ramas in realitate.
    E f bine ca au folosit terasa, ar trebui prin lege asta, afara cei de la ultimul etaj fac terase superbe si asa are valoare si ultimul etaj… Incendiul se poate untimpka oriunde. Piscine sunt pe multe terase de hoteluri, singura pr e cu improvizatiile… Nu e cazul sa condamnam ca se foloseste terasa…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Suspect de boala Marburg în Europa. Boala omoară 88% din bolnavi

sâm feb. 25 , 2023
Spania a detectat primul caz suspect de boala Marburg, o afecțiune infecțioasă mortală care a dus la punerea în carantină a peste 200 de persoane în Guineea Ecuatorială. Anunțul a fost făcut sâmbătă de autoritățile sanitare din regiunea spaniolă Valencia, citate de Reuters. Un bărbat în vârstă de 34 de […]

V-ar putea interesa și: