Plajele au fost mai curate în acest an. Cele mai murdare: Năvodari, Saturn și Mamaia Nord

ONG Mare Nostrum a anunțat, în urma monitorizărilor porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, că avem cu aproximativ 4.000 de deșeuri mai puțin față de perioada similară a aceluiași an!

În urma monitorizărilor efectuate pe 8 sectoare de plajă, în luna noiembrie, concluziile par îmbucurătoare: ONG-ul a identificat cu 4.000 de elemente mai puțin față de perioada similară a anului trecut.

Este adevărat că și porțiunile de plajă au fost mai puține, în această sesiune am monitorizat cu aproximativ 4.000 de m2 mai puțin decât în sesiunile anterioare, dar chiar și în aceste condiții, numărul de deșeuri tot este mai mic. Sectorul din Eforie este cel care nu a fost monitorizat, din cauza lucrărilor de înnisipare care se efectuau în aceeași perioadă”, spune Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

Per total, în această sesiune, au fost identificate 13.876 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Cantitatea de deșeuri înregistrată în această perioadă este cu 4.000 de elemente mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut (17.853).

Paiele de plastic și bețele pentru amestecat, în top 10 deșeuri

Și în această sesiune, paiele și bețele de amestecat se află în topul tipurilor de deșeuri identificate, fiind folosite foarte des de toți cei care ajung la plajă. Numărul de astfel de elemente identificate este de 383, din totalul de elemente identificate în această sesiune, de 13.786.

O variantă foarte simplă de a scădea acest număr este ca turiștii și constănțenii să renunțe la paiele din plastic, adică să nu le mai solicite la bar și să le înlocuiască cu varianta de paie de bambus sau metal, pe care le pot igieniza foarte ușor și care ocupă foarte puțin loc în geanta de plajă. Aceste paie sunt și mai sigure pentru sănătate”, menționează Angelica Paiu.

Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (11278, 81%)

Năvodari, cel mai murdar sector

Sectorul din Năvodari a fost cel mai murdar sector, cu 4089 deșeuri identificate, urmat de sectorul din Saturn (3474) și de Mamaia Nord (3315).

Potrivit datelor centralizate, aceste porțiuni de plajă ocupă preponderent un loc în top 3 cele mai murdare porțiuni de plajă la monitorizările efectuate în ultimii ani.

Sunt mulți operatori care își administrează porțiunile de plajă cât pot de bine, însă nu pot face față numărului mare de deșeuri pe care persoanele care merg la plajă le lasă în urmă. Responsabilitatea este de ambele părți. Nu putem să ne uităm mereu la operatorii de plajă și să îi arătăm cu degetul, când noi aruncăm mucurile de țigară unde nimerim și săpăm gropi în nisip pentru a aduna deșeurile”, completează Angelica Paiu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României. Măsuri în Constanța. Restricții de trafic

vin nov. 25 , 2022
Ziua Națională a României va fi marcată la Constanța printr-o serie de acțiuni cu caracter militar și civil.   Joi, 01 decembrie, de la ora 09:00, la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic va avea loc o ceremonie militară și religioasă. Începând cu ora 11:00, pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între […]

V-ar putea interesa și: