Plajele din Constanța, Mamaia Nord și Năvodari, cele mai murdare de pe litoral. Vor fi înghițite de plastic

ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind cantitatea de deșeuri înregistrată pe 9 dintre secțiunile de plajă ale litoralului românesc, potrivit metodologiei europene. Concluzia preliminară este că plajele sunt mai murdare în acest an, decât au fost anul anterior.

Perimetrele de plajă monitorizate au fost în Vama Veche, Saturn, Tuzla, Eforie, Constanța, Mamaia, Năvodari, Corbu și Edighiol, ultimele având statut special, de zonă protejată. Acestea fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

De ce au intrat  zone protejate în eșantionul de monitorizare?

Răspunsul este simplu. Cantitatea de deșeuri de pe litoralul românesc este în creștere, potrivit datelor obținute de specialiștii ONG Mare Nostrum în ultimii ani. Zone precum Edighiol, unde accesul este restricționat și impactul uman este mai redus, sau ar trebui să fie, oferă o imagine mai clară asupra situației reale a deșeurilor aduse de mare.

Câte deșeuri au fost identificate?

În sesiunea de monitorizare a deșeurilor din această toamnă au fost identificate 17.762 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal.

Cel mai murdar sector a fost cel din Constanța, cu 4613 deșeuri, urmat de sectorul din Năvodari (3932) și Mamaia Nord (2891). Potrivit ultimelor monitorizări, acestea sunt zonele care își dispută constant locurile 1,2 și 3 la acest capitol.

Și în această sesiune, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu. Aproape 87%, adică 15.391 elemente identificate au fost din plastic, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de concluzia că în curând plajele românești vor fi înghițite de plastic.

De asemenea, în această sesiune au fost identificate peste 1320 de ambalaje, 609 paie și agitatoare pentru amestecul în băuturi, cu toate că acestea sunt interzise.

„Sperăm să observăm curând rezultatele implementării directivei europene prin care se interzice utilizarea obiectelor din plastic de unică folosință, să se mai reducă din cantitatea acestora pe plajele românești. Pe de altă parte, este însă posibil ca aceste rezultate să se vadă peste câțiva ani sau să fie înlocuite cu alte tipuri de deșeuri. ”, spune Angelica Paiu.

Mucurile de țigară rămân cel mai des întâlnit tip de deșeu

Dinamica tipurilor de deșeuri identificate pe litoralul românesc nu s-a schimbat deloc față de ultimele monitorizări. Mucurile de țigară reprezintă cel mai întâlnit deșeu pe plajele românești. Au fost identificate pe cele 9 porțiuni de plajă  10.323 elemente, adică 58% din totalul deșeurilor înregistrate în această sesiune.

„Cu toate avertizările noastre și eforturile depuse de operatorii de plajă în acest sens, plaja s-a transformat într-o mare scrumieră. Ceea ce nu înțelegem, de fapt, este că educația este esențială. Pentru a avea o țară europeană, este nevoie să ne comportăm ca atare: să aruncăm la coș, nu unde nimerim. Probabil că nimeni nu se gândește la faptul că odată aruncat în nisip, acel muc de țigară începe să elibereze toxine, care pot afecta un copil ce vine să se joace în nisip, de exemplu, în acel loc. Totul pornește de la lipsă de asumare și dezinteres total față de binele mediului și al celor din jurul nostru ”, spune Angelica Paiu

Nici din acestă monitorizare nu au lipsit măștile de unică folosință, sau alte elemente cu grad ridicat de risc, precum  absorbante, ace, seringi, scutece, recipiente pentru medicamente și  plasturi.  

Per total, anul 2021 a cumulat, la nivelul monitorizărilor ONG Mare Nostrum  29.067 deseuri marine, eliminate de pe plajele românești. Numarul acestora este în creștere față de anul 2020, când au fost înregistrate 27.586 elemente în condițiile unei suprafețe mai mici monitorizate în acest an.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Plajele din Constanța, Mamaia Nord și Năvodari, cele mai murdare de pe litoral. Vor fi înghițite de plastic

  1. Din păcate ONG-ul nu a făcut analize la calitatea apei de mare in care turistii se imbăiază si din care, involuntar, mai iau o înghititură.
    Prietenii (de la RAJA) stiu de ce.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bugetul Consiliului Județean Constanța, suplimentat cu peste 15 milioane lei. Ce au mai hotărât consilierii

joi nov. 11 , 2021
Consilierii județeni s-au reunit astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța, pentru a dezbate cele 21 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi. Consilierii județeni au adoptat o serie de proiecte de hotărâre referitoare la rectificarea Bugetelor de Venituri și Cheltuieli ale instituțiilor subordonate, dintre care amintim: […]

V-ar putea interesa și: