Ploaie de stele căzătoare. Ce sunt Leonidele. Sfatul experților de la CMSN

În următoarele zile va avea loc o ploaie de „stele căzătoare”. Astfel de fenomene astronomice au loc în fiecare lună a anului, purtând diferite denumiri. Luna aceasta, Leonidele au loc în perioada 6- 30 noiembrie. Cel mai bun moment pentru a le vedea va fi între de 17 și 18 noiembrie, când vor atinge numărul maxim de meteori.

În perioada următoare vor avea loc și alte fenomene astronomice: Geminidele: 13-14 decembrie și Ursidele: 21-22 decembrie.

Constanța Diamandi, muzeograf al secției Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța ne sfătuiește, ca pentru a observa acest fenomen, să căutăm un loc nepoluat, fără lumină artificială, de preferat la periferia orașelor.

„Da, în această lună avem parte de curenții meteorici denumiți Leonidele, ce au loc în perioada 6- 30 noiembrie, unde, teoretic vor fi vizibili 15, însă în realitate vor putea observa trei, patru leonide. De ce? Deoarece nu prea întâlnim locuri nepoluate pentru a le putea vizualiza. În fiecare lună a anului au loc astfel de fenomene. La Planetariul din Constanța nu organizăm niciun eveniment pe această temă, pentru că acestea pot fi văzute privind cerul, dar acesta să fie senin”, a declarat Constanța Diamandi, muzeograf al secției Planetariu din cadrul CMSN Constanța.

Astfel, cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este în zone fără lumină artificială, de preferat la periferia orașului, ori în comune, sate, zone mai puțin poluate. Acestea se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Cei care așteaptă în zonele cu cer curat pot vedea maxim 20 de meteori pe oră, iar cei care încearcă să facă același lucru din orașe ar putea avea ghinionul chiar să nu vadă nimic.

Totodată, urmărind bolta cerească se pot observa nu doar stelele, ci și Calea Lactee. Lumina Leonidelor poate fi observată timp de o secundă. Ideea de stea căzătoare vine din vechime, când oamenii aveau senzația că respectiva lumină pică din cer, iar stelele nu au cum să cadă.

Ce sunt Leonidele

Leonidele sunt meteori strălucitori și colorați care se deplasează cu 71 de kilometri pe secundă și sunt considerați printre cei mai rapizi meteoriți. Acestea sunt cunoscute pentru bilele lor de foc și pentru meteoriții care ating Pământul. Bilele de foc sunt explozii mai mari de lumină și culoare care pot persista mai mult timp decât o dâră de meteoriți, datorită faptului că mingile de foc provin din particule mai mari de material.

Meteoriții provin din particule de resturi de comete și fragmente de asteroizi sparți. Pe măsură ce cometele orbitează în jurul Soarelui, praful pe care îl emit se împrăștie treptat într-o dâră de praf de pe orbitele lor.

Când pot fi vizibile stelele căzătoare

Lyridele: 21-22 aprilie

Eta Aquariids: 4-5 mai

Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie

Alfa Capricornidele: 30-31 iulie

Perseidele: 11-12 august

Orionidele: 20-21 octombrie

Tauridele sudice: 4-5 noiembrie

Tauridele nordice: 11-12 noiembrie

Leonidele: 17-18 noiembrie

Geminidele: 13-14 decembrie

Ursidele: 21-22 decembrie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Rezultate foarte bune pentru micii șahiști de la Clubul Sportiv Medgidia

mie nov. 16 , 2022
Copiii de la sah au trecut în aceste zile printr-un adevărat maraton competițional. La Cercul Militar din Mangalia, CS MEDGIDIA a concurat la sah cu numeroase cluburi, la diferite categorii de vârstă. Clasamentul final a conturat performanțe frumoase pentru copiii din Medgidia, dar și clasamente foarte bune. La juniorii Under18, […]

V-ar putea interesa și: