Prefectura Județului Constanța a atacat în instanță o hotărâre de Consiliu Local inițiată de viceprimarul PMP, Costel Dumitrașcu, votată fără întrebări sau remușcări de ceilalți consilieri, cu excepția USR.
Viceprimarul PMP a propus ca investitorii să nu mai fie obligați să amenajeze spații verzi pe terenurile lor, atunci când ridică noi construcții, ci să o facă pe terenuri publice, puse la dispoziție de primărie. Asta seamănă foarte bine cu ce spunea, în 2019, șeful său de partid, Cladiu Palaz: „Aerul nu stă într-un singur loc, aerul circulă.”
„Suntem puși să blocăm anumite investiții. Eu nu pot să-l opresc… acea construcție din Constanța. Eu trebuie sa-i dau posibilitatea investitorului să facă de două, de trei ori mai mult și poate să planteze și în altă parte. Aerul nu stă într-un singur loc, aerul circulă. Domnule, nu pot să plantez aici, dar de ce trebuie să mă blochez în a pune pe o societate care s-a oprit lângă lac, o construcție pentru că nu a pus spațiu acoperișul de zonă verde, care, să fim serioși, să pui plantare de spațiu verde pe acoperiș, puneai niște licheni și nu știu cât erau de estetici și într-adevăr să aibă… pățim ca cei de la City… Sau varianta cealaltă. De ce să-l chinui? Da, mă, frate, fă-ți pavelele, fă-ți parcarea cum trebuie, și mie îmi pui două hectare de pădure, lângă un drum, pe o zonă oriunde în Constanța. Lângă Valu Traian, nu știu, dau un exemplu. Ce avantaj am. Îl chinui pe ăsta și pune trei pomișori în Constanța, face și o investiție mare. Oricum nu reușesc să măresc cantitatea de oxigen care v-am spus mai devreme, pe când colo, mă duc și-l pun să-și cumpere un hectar cu 10.000 de euro sau cât Dumnezeu o fi, la ieșire din oraș, oriunde, și să pun un hectare de pădure. Ce este mai bine? Să reușesc să pun un hectar de pădure sau să pun trei pomișori?”, a spus Palaz, într-un interviu pentru Replica de Constanța, în 2019.
Ce voia de fapt, în speța din Năvodari, viceprimarul PMP? E simplu: un investitor să poată valorifica la maximum terenurile cele mai profitabile și să planteze ceva iarbă cine știe unde. Ar rezulta o junglă de beton, blocuri lângă blocuri fără spații verzi, sufocante, inumane.
Viceprimarul spune că a propus acest lucru pentru că mulți investitori creau acel spațiu verde pe blocuri, de pildă, iar într-un final era distrus. Evident, se poate reglementa acest lucru printr-un HCL, prin care să obligi ca spațiul respectiv să fie la sol. E soluția optimă, în opinia noastră.
Propunerea lui Dumitrașcu, pe lângă faptul că este considerată ilegală de Prefectură, ar duce la crearea, cum spuneam, a unor zone întinse fără niciun spațiu verde. Betoane pe faleză, spațiu verde la periferie.
Dar, nu-i așa, aerul circulă și, vorba lui Palaz, „de ce să-i chinuim pe investitori?”