Consiliul Executiv Județean al PMP Constanța a decis, în cadrul ședinței din 9 decembrie 2023, excluderea lui Adrian Viorel Stan, Laurențiu Papu și Ablez Gihan din partid, hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.
Propunerea de excludere a fost înaintată de președintele Claudiu-Iorga Palaz, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind acceptarea candidaturii pentru funcția de primar al orașului Techirghiol de către Adrian Viorel Stan, din partea PSD, precum și participarea celor trei la ședința PSD de la sfârșitul lunii noiembrie.
„PMP va oferi românilor singura variantă viabilă, fermă și corectă pentru alegerile din 2024, cea pe care o construim alături de partenerii noștri. În 2024 românii nu trebuie să mai aleagă “răul cel mai mic”, ci să pună votul pe cei mai buni! Cât îi privește pe cei avizi după funcții, care schimbă dreapta cu stânga în speranța că prind un fotoliu cald, le transmit că în PMP este loc numai pentru cei cu principii și forță de luptă, nu care vânează sigle pentru vot politic”, a declarat Claudiu Palaz, președintele PMP.
Claudiu Palaz nu spune însă că el este cel care l-a primit pe Adrian Stan în PMP, după ce acesta fusese membru PNL și ulterior condamnat penal pentru că a luat șpagă! Ba mai mult, a fost propunerea PMP pentru funcția de primar al orașului Techirghiol. Stan ocupase în trecut funcția de primar la orașului și membru PNL. Stan a fost invitat la Parlamentul European și întâmpinat chiar de fostul președinte al României, Traian Băsescu, și de Eugen Tomac, președintele partidului.
Condamnat pentru corupție
Fostul primar din Techirghiol a fost trimis în judecată, în luna noiembrie 2015, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Potrivit procurorilor, la data de 13 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian, în calitate de primar al orașului Techirghiol, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, a pretins de la un om de afaceri sumele de 40.000 lei și respectiv 64.000 lei, reprezentând un procent de aproximativ 4% din facturile de 1.100.000 lei și respectiv 1.600.000 lei, care urmau să fie emise de societatea denunțătorului în temeiul unui contract de execuție lucrări și achitate de Primăria orașului Techirghiol. În baza acestei înțelegeri, la data de 23 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian a primit de la aceeași persoană suma de 40.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constituirea infracțiunii flagrante.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Prin decizia penală nr. 593 din 24.05.2016, Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea inculpatului Stan Viorel Adrian la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi primar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.