Economia marchează un plus de 7,1% în primele nouă luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform INS, a anunțat PNL.
În trimestrul trei al anului, creșterea produsului intern brut a fost de 7,2,% faţă de perioada similară din 2020.
România are cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III, în comparație cu perioada similară a anului trecut, de 8%, conform datelor furnizate marți de Eurostat. Țara noastră este urmată de Ungaria, cu o creștere de 6,1%, de Lituania cu 6% și Danemarca cu 5,4%. Creșterea economică a Poloniei este de 5,3%, Germania 2,5%, Franța 3,3% iar Italia 3,8%.
Când se va simți creșterea economică în buzunarul românilor?
„Românii vor simți beneficiile creșterii economice printr-o factură mai mică în iarna aceasta. Ne putem permite să aplicăm legea compensării facturilor și să plafonăm prețurile la energie tocmai pentru că avem creștere economică.
Pentru că am avut creștere economică, o mare parte din bani s-au dus către investiții și către sănătate. Investițiile după primele nouă luni sunt la 33,7 miliarde lei, cu 3,9 miliarde mai mult față de perioada similară a anului trecut și dublu față de aceeași perioadă a lui 2018.
De asemenea, datorită creșterii economice putem majora salariile, pensiile și alocațiile.”, spun reprezentanții PNL.
Trebuie spus însă ceva: creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată.
Pe de altă parte, INS precizează că, urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2021, publicată în comunicatul de presă din 11 octombrie 2021.
Astfel, cifrele privind avansul PIB în trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite în scădere la 2,2%, de la 2,6%, iar cele ale trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite în coborâre la 1,5% de la 1,9%.
În trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, economia SUA a urcat cu 0,5% (după un avans de 1,6% în trimestrul doi din 2021), iar comparativ cu perioada similară din 2020, PIB-ul SUA a înregistrat o expansiune de 4,9% (după un avans de 12,2% în trimestrul doi din 2021).