Acum aproape un an, pe 23 aprilie 2021, regulamentul parcărilor a fost aprobat de consilierii municipali din Constanța, în ședința din 23 aprilie 2021, cu 19 voturi pentru (PNL și USR PLUS) și cu 8 împotrivă (PSD).
Au recunoscut de atunci, chiar și cei care l-au aprobat, că nu este un regulament perfect. Ba mai mult, neoficial au afirmat că are unele prevederi cu care nu sunt deloc de acord.
Ni s-a spus de către cei de la PNL și USR că regulamentele primăriei vor fi reevaluate la șase luni de la implementare, timp în care își pot da seama cum funcționează în viața reală și care sunt problemele pe care le ridică. O idee bună.
Din păcate, aceasta nu a fost aplicată și pentru regulamentul parcărilor.
Discuții au existat între liberali și useriști, dar nu s-a concretizat nimic. De pildă, în ianuarie 2022, viceprimarul USR Florin Cocargeanu spunea că speră ca acesta să fie modificat în acea lună. Nu s-a întâmplat. L-am întrebat atunci de ce. Iată răspunsul:
„Da, inițial discutasem că ar fi ideal ca proiectul de hotărâre pentru modificarea regulamentului de parcare să intre pe ordinea de zi a ședinței din ianuarie, însă mai sunt chestiuni ce necesită atenție și discuții. Pe lângă asta, anterior introducerii pe ordinea de zi, proiectul trebuie să intre în consultare publică, pentru că modificările sunt majore. Nu sunt divergențe cu colegii de la PNL, colaborăm în continuare pe acest regulament și sperăm că vom ajunge la un numitor comun în cel mai scurt timp, astfel ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței din februarie.”
Suntem în martie și regulamentul nu va fi modificat nici în această lună. Nu este pe ordinea de zi.
OPINIA AUTORULUI
„În opinia mea, consilierii nu modifică regulamentul din două motive. Primul este că acesta aduce mulți bani la buget (câteva milioane de euro). Prima schimbare care trebuie făcută este ca perioada de taxare să fie numai pe timp de zi, așa cum e în toată lumea civilizată, nu 24 de ore din 24. Asta ar duce însă la scăderea încasărilor pentru o primărie și așa săracă. Al doilea este că celor care ne conduc le convine de minune prevederea care spune că locurile de parcare de reședințe – cele de lângă blocuri – se acordă după principiul primul venit, primul servit, instaurat de Radu Mazăre. Dacă ei au locuri de parcare sau acces mai facil, ca să spun așa, la serviciile primăriei, de ce ar vrea să modifice asta? De ce ar vrea să aplice sistemul din majoritatea orașelor europene, unde locurile de parcare pot fi folosite de orice persoane care locuiește în zonă, fără ca cineva să aibă un loc rezervat numai pentru el? Să nu uităm că există, în prezent, o înțelegere nemaivăzută (și nesănătoasă pentru societate) în Consiliul Municipal Constanța. De pildă, la votarea bugetului local nu a existat niciun vot împotrivă.”
V-ar putea interesa și:
Primarul din Paris desființează jumătate din locurile de parcare de la nivelul solului
Magistrații și avocații și-au cumpărat locuri de parcare în centrul Constanței cu 1 leu pe oră
Parcarea cu plată goală, trotuarele pline de mașini
Parcarea din fața Primăriei Constanța nu se plătește, dar e numai pentru ei
Parcarea în Milano, gratuită pentru rezidenți. Fără plăcuțe
Parcarea în Constanța, discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa
Pai in multe cartiere sunt locuri cu plata (zona 2 ) unde poti parca daca ai un abonament de 199lei/an. Eu am si loc rezervat dar si abonament. Sa lasi la liber locurile ” amenajate” dupa o anumita ora va isca o adevarata vanatoare si scandaluri pe locuri. Si hai sa fim seriosi multi foarte multi au masina care o tin 99% din timp in parcare. Nu si-au luat masina din necesitate ci pentru ca se poarta, o data pe an merg 5 zile la bai, o juma’ de ora in week-end la market si cateodata in vizita. Nici macar nu-si mai fac calculul daca mers taxi, bolt, uber sau tren, autobuz nu ies mai ieftin decat pret achizitie masina, combustibil, rca. ITP, neprevazute….
Nu cred ca ati inteles. Locurile rezervate de o singura persoană nu ar trebui sa existe.
Abonamentul de 199 lei nu este valabil și pentru zona 1. Parcările de la policlinica 1 sunt goale după ora 18 / 19 până dimineață pt că se plătește la oră. In loc să incaseze un abonament prin care cetățeanul să-și poată parca mașina peste noapte în aceste parcări goale, primăria preferă să țină parcările goale și să nu încaseze niște bani.
Da, dar în zona 1 nu se aplică. De exemplu, parcările de la policlinica 2 rămân goale după ora 18/19 până dimineață. In loc să încaseze un abonament, primăria preferă parcările goale, întrucât seara nu parchează nimeni pt. că se plătește la oră.
Oricum Constanta este un simplu sat fara caini si fiecare din administratia locala face ce vrea si cum vrea in frunte cu primarul Chitac..Multa bataie de joc pentru acest oras iar parcarile lasa de dorit , stie doar sa incaseze sume mari de bani aceasta primarie dar sa asigure paza la parcari asta nu mai stie si multe altele care nu le mai stie fara sa isi indeplineasca datoria fata de cetatenii al acestui oras….Rusine primariei !