În fiecare an sper că politicienii vor avea decența să nu apară în fața elevilor la început de an (de fapt, niciodată). Și, dacă apar, să nu le țină niciun discurs.
Vă rog să vă amintiți de zilele în care erați elevi. De câte ori v-ați dori să ascultați un discurs sforăitor al unui consilier municipal, viceprimar, primar, prefect, președinte de Consiliu Județean, premier, etc.? Probabil că, pentru 99,99% dintre noi, răspunsul este „Niciodată.”
Cu toate aceste, și în 2024, politicienii s-au întrecut în momente festiviste. Și-au făcut campanie electorală în fața copiilor, le-au spus tot felul de vorbe goale, i-au mințit, în unele cazuri, în alte le-au spus pur și simplu prostii.
Le-au ținut isonul directorii de școli, care i-au invitat și i-au lăudat.
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a fost la Liceul Traian, liceu care trebuia să fie reabilitat din decembrie 2023. „Dacă am văzut că ceva nu e bine, am intervenit imediat. Stadiul actual, care-i sperie pe unii, pe mine mă bucură. Cel mai probabil, în luna februarie 2024, adică la începutul modulului patru, toți elevii vor reveni în bănci. Sau poate cel mult în luna martie, dar în niciun caz până la sfârșitul anului școlar.”, spunea directoarea Gabriela Bucovală în 2023.
Astăzi l-a lăudat pe primarul și omul Vergil Chițac pentru că liceul a fost reabilitat de-abia în septembrie 2024.
Primarul le-a ținut un discurs electoral elevilor. Nu le-a spus de ce învață în două schimburi, nici de ce părinții trebuie să plătească pentru a asigura paza școlilor, nici de ce asociațiile de părinți strâng bani pentru a ajuta școala. Le-a spus că primăria reabilitează școli, ca și cum un bucătar le-ar spune că face mâncare sau un chirurg că operează. Asta este sarcina primăriei: să reabiliteze unitățile de învățământ.
Iată o parte din discursul său. Decideți voi dacă a fost sau nu de interes pentru copii.
„În ultimii patru ani, am îmbinat măsurile concrete de întreținere, consolidare, modernizare și dotare a unităților de învățământ din oraș, cu cele de stimulare a elevilor și a profesorilor pregătitori, precum și cu cele de susținere a prezenței și a participării elevilor la procesul educațional propriu-zis.
Vă asigur că investim cu adevărat în școală, considerând că este cea mai profitabilă investiție pentru viitorul comunității și orașului nostru. Iar cifrele vorbesc de la sine: în ultimii patru ani, am refăcut 16 unități de învățământ, alte 39 de școli și grădinițe din oraș se află în diverse faze de execuție, cert este că, pe parcursul anului școlar 2024-2025, 22 de grădinițe, școli și licee vor intra în proces de reabilitare. De asemenea, prin Direcția Generală Poliția Locală, am luat măsuri să se asigure protecția unităților de învățământ, precum și intervenții privind acțiunile de prevenire și combatere a faptelor antisociale și a delincvenței juvenile.
Totodată, continuăm să asigurăm și în acest an accesul la educație în limba maternă pentru sute de copii ai refugiaților ucraineni care au găsit în municipiul nostru o a doua șansă la școală și o a doua șansă la viață.
Aceste date sumare pe care vi le-am prezentat reflectă doar parțial efortul și angajamentul nostru pentru o școală de calitate în municipiul Constanța. Este nevoie însă de efortul tuturor pentru ca această școală de calitate să se producă și să se multiplice în orașul nostru: autorități locale, profesori și părinți.”
Ce nu a spus sau nu știe primarul este ce spune regele Ferdinand I: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”.
Viceprimarul Ionuț Rusu a surprins puțin din această înțelepciune.
„Investițiile noastre în modernizarea școlilor nu se opresc la clădiri și echipamente, ci se extind la crearea unui viitor mai bun pentru fiecare copil care învață în Municipiul Constanța.”, a spus el.
Niciunul nu a amintit nimic despre ce fac sau ce pot face pentru profesori, de parcă nici nu ar fi existat. Nu ne miră însă asta. Trăim totuși în orașul în care directorii din primărie, prefectură și consiliul județean parchează gratuit când vin la muncă, iar profesorii, fie că sunt cei de al Mircea cel Bătrân, fie de la periferia orașului, sunt amendați când parchează, chiar și câteva minute, în locuri unde nu au voie – pentru că locuri de parcare pur și simplu nu există.
Există și politicieni care pur și simplu le-au răpit timpul elevilor cu platitudini îngrozitoare.
Mihaela Andrei, consilier municipal PNL (din fericire, nu a fost aleasă pentru un nou mandat), le-a spus copiilor să zâmbească și aceștia, afirmă ea, au zâmbit. Probabil, spunem noi, au făcut-o când au auzit ridicolul sfatului.
„Azi le-am transmis ca zâmbetul este atât de important ca anul școlar să fie unul minunat si i-am văzut deja zâmbind.”, a spus Andrei.
Este totuși un pas înainte față de anii trecuți, când voia să îi convingă pe copii că „este in regulă să nu vă placă toate materiile!” și le dădea sfaturi profesorilor: „Chiar și atunci când un elev nu a scris prea multe sau deloc, să le spuneți: „mă bucură ca ai avut curajul sa vii astăzi la școală, chiar dacă nu ai învățat lecția, sunt convinsă ca data viitoare vei putea mai mult.” Și sunt convinsă ca așa va fi.”
Liderul consilierilor locali PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu – viitor viceprimar – a fost prezent la Liceul Teoretic „George Călinescu”.
„Începerea noului an școlar – încă un start important pentru fiecare comunitate prin care trebuie să arătăm unitate și echilibru! Să lucrăm împreună, pentru a asigura tinerilor încrederea de care au nevoie în evoluția lor! Să fie muncă de echipă profesori – părinți – elevi – autorități locale, să le susținem curiozitatea, creativitatea și să nu uităm, școala clădește caractere! Vă doresc succes în fața provocărilor, dragi elevi și profesori, în noul an școlar!”, a transmis acesta.
Greu de spus ce ar fi trebuit să rețină copiii care stăteau în soare din aceste cuvinte.
N-a lipsit din curtea școlii nici prefectul Silviu Coșa.
„Bună dimineața dragilor, dragi elevi, părinți, colegi, șefi de instituții. În prezența atâtor copii și profesori mă cuprind din nou sentimentele contradictorii pe care le aveam și eu la început de an școlar. Spre deosebire de perioada în care eu an absolvit, voi veți termina școala într-un mediu infinit mai concurențial. Asta înseamnă că dacă vă interesează satisfacțiile profesionale, banii, poziția socială, va trebui să fiți mult mai bine pregătiți pentru a profita de orice oportunitate pe care societatea v-o oferă. Voi trebuie să fiți acel om dintre cei doi, cinci, 100, 1000, care să fie ales pentru a profita de acea oportunitate și în tot jocul acesta, școala are un rol esențial. Cadrele didactice vin în completarea educației voastre și, cel puțin în ultimii patru ani de când colaborăm, o fac din ce în ce mai bine. Părinții vă susțin în permanență și vor fi alături de voi și pe parcursul școlii și după. Vă mulțumesc dragi copii pentru ceea ce veți face. Un an nou școlar cu bine”, a declarat Silviu Coșa.”
Au fost și politicieni care au preferat să transmită mesaje pe Facebook, fără să-i plictisească pe elevi cu prezența lor. Și bine au făcut.