Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezentat, astăzi, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19. Specialiștii au atras atenția că certificatul covid nu a fost adoptat de politicieni, deși acesta ar fi încetinit transmiterea virusului.
„Avem un risc foarte mare a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară”, a afirmat Pistol, miercuri, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Pistol consideră că, în perspectiva valului pandemic generat de varianta OMICRON, există câteva vulnerabilităţi: 60% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetei epidemiologice din cauza necompletării formularului de localizare a pasagerului de către persoanele intrate în ţară într-o proporţie foarte mare şi întârzierea implementării certificatului COVID.
Ea a explicat că numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăşi 25.000 pe zi.
„Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. estimate). S-ar putea să fie mult mai multe decât atât. Panta ascendentă a numărului de cazuri este posibil a avea o creştere exponenţială, dat fiind vulnerabilităţile menţionate. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permiţând unităţilor sanitare să facă faţă. (…) Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 şi 41 de zile de la începutul valului cinci (…). Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depăşească 50% din numărul săptămânal de tulpini secvenţiate (…) şi s-ar putea ca aceasta să devină dominantă şi la sfârşitul lunii să devină comunitară. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecţie mai scăzută a vaccinului, chiar şi la persoanele cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a adăugat Pistol.
Ea a explicat că este posibilă infectarea în număr foarte mare a persoanelor nevaccinate cu vârsta de peste 60 de ani.
„Chiar şi în situaţia în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puţin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021. Infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar şi nu numai, ceea ce poate afecta economia ţării. Deşi simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu. Este posibilă răspândirea rapidă nosocomială în secţiile de spital non-COVID”, a mai spus şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
Adriana Pistol a prezentat trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar în cadrul valului cinci, şi a apreciat că, în cazul cel mai sever, în 27 de zile vor fi ocupate cele 25.000 de paturi disponibile pentru pacienţi COVID. De asemenea, în scenariul cel mai pesimist, 1.500 de paturi ATI vor fi ocupate în 20 de zile.Rafila a vorbit și despre certificatul COVID-19, proiect abandonat în Coaliție după o discuție cu președintele Klaus Iohannis. Minsitrul Sănătăţii a spus că şi-ar fi dorit introducerea certificatului COVID, dar acesta nu a fost adoptat. Adriana Pistol a explicat adoptarea certificatului ar fi redus presiunea pe spitale în valul generat de varianta Omicron. „60% din populația vulnerabilă este nevaccinată”, spune directorul INSP.
„Noi ne-am aflat în cursul celui de al patrulea val într-o situație în care sistemul a fost depășit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, 3% dintre pacienții infectați au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serivcii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem decât măsurile așa numite de sănătate publice, care se referă la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm campania de vaccinare prin informații credibile și accesibile”, a declarat ministrul Rafila.
Ministrul spune că are instrumente limitate pentru a opri răspândirea noii tulpini, unul dintre aceste posibile instrumente fiind certificatul electornic COVID, care nu a fost adoptat din cauza unei decizii politice în Coaliție, potrivit digi24.ro.
„Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor de familie și sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România, rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document încât să evităm trei lucruri majore: 1. un lockdown; 2. închiderea școlilor; 3. un număr cât mai mic de decese și pentru asta trebuie să avem toate instrumentele”, a spus ministrul Sănătății.
„Dacă certificatul COVID-19 ar fi existat, panta de creștere ar fi fost mult mai lină”, a spus și Adriana Pistol, directorul INSP.
Potrivit directorului INSP, până la jumătatea lunii ianuarie Omicron va deveni tulpina dominantă, fiind estimate peste 25.000 de cazuri pe zi. În scenariul optimist, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi la ATI, în condițiile în care 60% din populația vulnerabilă este nevaccinată.
Ce spune premierul
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Vâlcea, întrebat dacă mai poate fi aprobat certificatul verde până la finalul acestui an, că nu crede că se mai poate aproba, pentru că Parlamentul a intrat în vacanţă.
„Dacă vă referiţi la săptămâna aceasta, nu cred că va fi adoptat”, a spus premierul, despre posibilitatea ca acest certificat verde să fie aprobat în Parlament, până la finalul anului, el precizând că Parlamentul a intrat în vacanţă.
Şeful Executivului a precizat că există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament.
„Până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate”, a mai spus premierul.
Şeful Executivului a mai declarat că în fiecare zi discută cu ministrul Sănătăţii tot ceea ce au de făcut astfel încât să pregătească întreg sistemul sanitar pentru a face faţă noului val al pandemiei.
Coaliţia de guvernare a renunţat la intenţia de a aproba proiectul certificatului verde într-o sesiune extraordinară, în această săptămână, după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că prevederile din proiect privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificat este neconstituţională.
Măsuri anunțate de ministrul Sănătății pentru pregătirea valului 5:
- structură de coordonare a asistenței medicale la Ministerul Sănătății, ca să poată lua deciziile în timp real;
- punem la dispoziție lista centrelor de testare și evaluare, va fi publicată pe siteul ministerului;
- extinderea capacității de testare și a asistenței ambulatorii;
- ghidul de recomandări pentru monitorizare și tratament în ambulatoriu, inclusiv modul în care se prescriu antiviralele;
- parteneriat cu organizațiile profesionale;
- instruirea personalului pentru asigurarea siguranței pacienților;
- paturi alocate de circa 20% pentru pacienții COVID-19, 25.000 de paturi, cu o creștere de până la 30% în cazul în care capacitatea este depășită;
- creşterea bugetului pentru secțiile ATI cu 60%;
- tratamentul: nu se face prin decizia ministrului Sănătății, tratamentul se face prin recomandarea unei comisii de experți. Această comisie ne-a furnizat informațiile încât să adoptăm un nou protocol de tratament;
- va exista un mecanism care să asigure evaluarea pacienților încât să fie eligibili pentru tratamentul antiviral;
- medicația antivirală nu se dă în loc de vaccin;
- introducem antiviralele inovative de la mijlocul lunii ianuarie;
- comunicarea și parteneriatele – încercăm să comunicăm vizual cu populația astfel încât să fie accesibile informațiile pentru toți;
- revitalizarea campaniei de vaccinare – trebuie să creștem ponderea informării. Trebuie să nu fie politizată.
Recomandări pentru populație:
- vaccinarea previne formele severe și decesele;
- este vitală respectarea măsurilor de distanțare;
- testarea este un element esențial pe care îl încurajăm;
- discuția cu medicul de familie, nu tratament cu antibiotice sau antivirale decât la recomandarea medicului;
- fiecare cetățean să aibă trusă care să monitorizeze boala.
Recomandări pentru angajatori:
- triajul zilnic al angajaților;
- monitorizarea permanentă;
- organizarea programului de lucru decalat;
- încurajarea telemuncii;
- existența materialelor dezinfectante și a măștilor;
- încurajarea vaccinării.