Parlamentarii români au acordat un ajutor de 1 milion de euro schitului Prodromu de pe Muntele Athos, din Grecia.
Publicația Constanța 100% dorește să știe opinia voastră referitoare la acest proiect, pe care o va transmite celui care inițiat legea, deputatul constănțean PSD Iulian Iancu. Puteți face acest lucru printr-un comentariu la acest articol, pe site sau pe Facebook.
Iulian Iancu a fost susținut în acest demers de numeroși parlamentari de la PSD și ALDE, dar și de la UDMR, PNL și PMP. Parlamentarul arată, în expunerea de motive, că schitul Prodromu, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat in anul 1820, „sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, acesta fiind cel mai cunoscut loc de nevoință al monahilor români din Sfântul Munte Athos și cel mai mare așezământ monahal românesc din străinătate”.
Sprijinul există însă din 2007, când Parlamentul a aprobat un proiect de lege, inițiat de liberalii Cătălin Micula, Mircea Valer Pușcă și Timiș Ioan, prin care Guvernul era obligat să acorde un sprijin financiar anual schitului Prodromu în sumă de 250.000 euro. Suma respectivă alocată de la bugetul de stat era destinată restaurării, reparării, întreținerii și administrării clădirilor din incintă și a celor 4 biserici. Acum, parlamentarii au aprobat majorarea sumei de circa 4 ori, până la aproape 1 milion de euro. Astfel, anual va fi alocată de la bugetul de stat o sumă în lei echivalentă cu 960.000 de euro pentru Schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos.
Suma alocată va fi prevăzută distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte.
Noua formă a legii a fost votată pe 10 martie și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 3 aprilie. Pe 6 aprilie, legea modificată a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 euro, întrucât costurile materialelor și manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate și amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente”, este explicată în proiect necesitatea majorării sumei.
„Ca un termen de comparație, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreținerea Catedralei Notre-Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar 2 zile, s-au strâns din donații 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate”.
Nu sunt de acord.