Poluare pe o plajă din Constanța

Un constănțean aflat la plaja Reyna a semnalat astăzi prezența unor substanțe necunoscute în apa mării.

Într-un mesaj trimis redacției noastre, acesta a descris situația alarmantă observată la fața locului.

„Sunt acum la plajă Reyna. Nu știu ce naiba au deversat în apă. Nu pare a fi petrol, cum a zis un ucrainean de lângă mine. Cred că azi-noapte s-a întâmplat, ca ieri era curată apa”, a declarat constănțeanul.

Acesta a adăugat că substanța ar putea fi păcură, având în vedere că ieri erau în larg aproximativ 10 nav care așteptau să intre în port.

Dr. Adrian Bâlbă a postat imagini din largul mării, trîgând un semnal de alarmă. „Poluare cu hidrocarburi în apele litorale ale orașului Constanța!”, a declarat acesta.

Vom reveni cu actualizări pe măsură ce vom primi mai multe informații de la autorități și specialiștii în mediu.

COMPLETARE. „Sursa nu este de la uscat. Am luat legătura cu Apele Romane si Căpitănia.”, a declarat Steluța Popescu, șefa Gărzii de Mediu Constanța.

COMPLETARE ora 12.18. Poluarea de pe malul apei s-a disipat. Mai sunt urme spre golf, dar șefa Gărzii de Mediu spune că nu sunt hidrocarburi. „Am primit confirmări de la Apele Române și de la Căpitănie.”, a declarat aceasta. Reprezentanții Apelor Române și Căpităniei au spus că este vorba despre pleavă (resturi de spice sau de păstăi rezultate din treieratul cerealelor sau al leguminoaselor).

COMPLETARE ora 12.24. În imaginea de mai jos, se observă însă urme de poluare în Marea Neagră.

COMPLETARE ora 13.28. ANR spune că nu este vorba despre poluare cu hidrocarburi, ci despre „posibile reziduri de cereale”. Cu alte cuvinte, nu știe cu exactitate dacă este pleavă sau nu. Iată ce a postat instituția pe o rețea de socializare

„Autoritatea Navală Română dorește să clarifice și să dezmintă afirmațiile false și alarmiste lansate de domnul Adrian Bîlbă pe rețelele de socializare, referitoare la presupuse poluări în Marea Neagră.

În postarea sa pe Facebook, domnul Bîlbă a prezentat imagini și filmulețe cu ceea ce dansul a pretins a fi o poluare severă pe litoralul Mării Negre. Dorim să aducem la cunoștința publicului că aceste afirmații sunt complet nefondate și dăunătoare, reprezentând o încercare gravă de dezinformare.

Imediat după apariția acestor imagini în spațiul public, Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite pentru a stabili veridicitatea informațiilor prezentate. În urma acestor investigații s-a constatat că ceea ce domnul Bîlba a prezentat ca fiind poluare reprezintă posibile reziduri de cereale. Totodată ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație.

Autoritatea Navală Română își reafirmă angajamentul față de protejarea mediului marin și face un apel către toate persoanele publice și specialiștii din diverse domenii să manifeste responsabilitate și să evite răspândirea de informații eronate care pot induce panică și confuzie în rândul cetățenilor.

ANR îi îndeamnă pe toți cetățenii să colaboreze direct cu autoritățile competente în caz de observare a unor posibile urme de poluare. Este esențial ca orice suspiciune de poluare să fie raportată imediat către Autoritatea Navală Română la numărul de telefon 0800 500 100 (tasta 3- aspecte legate de siguranța navigației) sau la numărul unic de urgent 112, pentru a se putea efectua o evaluare promptă și corectă a situației.”

Precizăm că Adrian Bîlbă a postat o imagine în care a spus că este „posibil” să fie poluare cu hidrocarburi.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Poluare pe o plajă din Constanța

  1. Masluire. Nu ar fi prima data când autoritățile procedeaza astfel aa acopere faradelegile unora. Sa fim destepti si sa ocolim zona. Ca daca stam in baza lor….

  2. Cei de la ANR ar fi trebuit sa inceapa cu „Ii multumim domnului Adrian Balba pentru ca a raportat si a adus la cunostinta suspiciunea de poluare cu hidrocarburi”…si apoi sa-si continue mesajul. Poate ca domnul Adrian nu este din domeniu; nu mi se pare ca a dezinformat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Invazie de „scormonitori” la Constanța: orașul, sub asediul căutătorilor de PET-uri

mie iun. 19 , 2024
Constanța, 19 iunie 2024 – În ultimele luni, Constanța a fost invadată de „scormonitori”, oameni care răscolesc gunoaiele în căutarea PET-urilor valorificate la centrele de reciclare pentru 50 de bani bucata. Aceștia lasă în urma lor un dezastru: ghene sparte, aruncate de la locul lor și gunoaie împrăștiate peste tot, […]

V-ar putea interesa și: