Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi seara că Rusia „nu se va opri” dacă va câștiga războiul din Ucraina și va amenința țările vecine, România, Republica Moldova și Polonia, potrivit AFP.
„Rusia a devenit o putere care vrea să se extindă și este sigur că nu se va opri acolo”, a declarat el pe rețeaua de socializare X după interviul acordat la TF1 și France 2.
„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”, a avertizat el.
„Dacă situația se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată”, a declarat joi seara președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat, potrivit AFP.
„Securitatea” poporului francez depinde de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, spunând că cei care stabilesc „limite” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei „aleg înfrângerea”.
Războiul din Ucraina este „existențial pentru Europa noastră și pentru Franța”, a insistat șeful statului francez. „Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero” și „nu vom mai avea nicio securitate”, a adăugat el.
Președintele Macron, ale cărui comentarii de la sfârșitul lunii februarie privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina au provocat un torent de reacții politice în Franța și în străinătate, a afirmat totuși că „nu vom trece niciodată la ofensivă, nu vom lua niciodată inițiativa”.
Dar „în fața unei escaladări” din partea Moscovei, „trebuie să spunem că suntem gata să răspundem”, a adăugat el.
Franța apără România
Grupul de luptă al NATO din România va crește în primăvara anului 2025 și va avea 4.000 de militari, a anunțat joi generalul francez Loïc Girard, cel mai înalt reprezentant militar francez în România. În prezent sunt peste 1.000 de militari în grupul de luptă din județul Brașov.
Grupul de Luptă al NATO din România a fost înființat imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Franța este țara care conduce acest grup de luptă găzduit la Cincu, în județul Brașov.
Acesta este unul dintre cele opt grupuri de luptă create de Alianța Nord Atlantică după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.
La summitul NATO de la Madrid, din 2022, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat că Grupul de Luptă al NATO din România poate atinge nivelul de brigadă, însă momentul extinderii structurii nu a fost anunțat până acum.
De fiecare dată când au fost întrebați despre când / în ce condiții va fi extins Grupul de Luptă din România, liderii militari și civili au răspuns că va fi în funcție de necesități.
Joi, 29 februarie, generalul francez Loïc Girard, locțiitor al comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România, a anunțat la o întâlnire cu jurnaliștii români că, pe lângă cei aproximativ 3.000 de noi militari NATO care vor veni în România, majoritatea francezi, în bazele naționale vor fi dislocate și noi echipamente.
Dar, suplimentarea trupelor NATO în România va fi temporară.
„Această desfășurare de forţe şi tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025. O brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România”, a explicat un reprezentant al Forțelor Franceze în România.
Trupe NATO în Ucraina
Emmanuel Macron a provocat un val de reacţii de îngrijorare atunci când a spus că trimiterea de trupe ale Occidentului în Ucraina nu trebuie scoasă din calcul.
„Nu există în prezent un consens asupra unei desfăşurări oficiale de trupe terestre”, a spus Macron în timpul conferinţei aliaţilor europeni ai Ucrainei care a avut loc la Paris pe 26 februarie.
„Însă în dinamică nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a declarat preşedintele francez.
Afirmaţia sa a provocat rapid reacţii negative din partea câtorva state membre NATO. Mai târziu, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu a declarat că afirmaţiile preşedintelui francez „au fost scoase din context” şi că Macron a reafirmat că Franţa nu va fi „co-beligerantă” în conflictul din Ucraina.
Franța, singura putere nucleară din Uniunea Europeană
Franța este singura putere nucleară din Uniunea Europeană. Deține circa 300 de astfel de arme, aproape toate fiind operaționale.
Țara a realizat primul său test nuclear la data de 13 februarie 1960. A fost, așadar, cea de-a patra țară care a testat arme nucleare, după SUA, Uniunea Sovietică și Marea Britanie.
Acest prim test, numit „Gerboise Bleue”, a fost realizat în deșerul Sahara, în Algeria, de către Centrul de Experimente Militare din Sahara. Explozia s-a produs la 40 de kilometri de baza militară din Hammoudia. Deși Algeria a devenit independentă în 1962, Franța a putut să continue testele în deșert până în 1966.
De-a lungul timpului, statul a realizat 210 teste nucleare. Cele mai multe dintre ele – 193 – au fost realizate în Polinezia Franceză, în mijlocul Oceanului Pacific. Restul de 17 au avut loc în deșertul Sahara, în Algeria, în perioada 1960-1966.
Cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată de Franța avea 2,6 megatone (echivalentul exploziei a 2,6 megatone de TNT).
Ultimul test nuclear realizat de statul francez a avut loc la 27 ianuarie 1996.
Rachetele deținute de Franța în arsenalul său nuclear pot parcurge o distanță maximă de 8.000-10.000 de kilometri. Precum Marea Britanie, Franța deține 4 submarine nucleare.