Prezență la vot de peste 1% în prima oră

Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe justiţie s-au deschis la ora 7.00. În străinătate au fost deschise 441 de secţii, iar votul a început deja, primii votanţi fiind românii din Noua Zeelandă.

Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare este de 1,31 %, iar la referendum de1,07 %, duminică, la o oră de la deschiderea secţiilor de votare.

Conform datelor BEC, pentru alegerea europarlamentarilor români, la secţiile de vot din ţară şi-au exprimat votul 240.237 de alegători.

La referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi-au exprimat opţiunea 196.830 de persoane.

Cei mai numeroşi votanţi sunt până la această oră cei din categoria 45 – 64 de ani.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la ora 8:00 era 1,06%.

Urnele se închid la ora 21.00.

Pentru cele două scrutine au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.

Alegătorii primesc trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Se votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, între orele 7,00 – 21,00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.

În secţia de votare sunt instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot.

Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă. El prezintă operatorului de calculator actul de identitate şi precizează pentru ce tip de scrutin doreşte să voteze.

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraş, municipiu) decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

Au drept de vot şi cetăţenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European. Aceştia nu pot însă vota la referendum.

Cetăţenii români cu domiciliul în România pot vota la secţiile din ţară în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, după caz.

Deţinuţii în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale.

Cu urna specială votează şi persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Defecțiune la o cisternă cu GPL, la Lukoil

Dum mai 26 , 2019
UPDATE ora 08.56 Pompierii dela ISU Dobrogea s-au retras în subunitate. Traficul rutier a fost reluat. Angajații de la stația de alimentare cu carburanți au fost instruiți cu privire la modul asigurării măsurilor PSI, dacă este cazul. Mai mulți constănțeni au simțit, duminică dimineața, miros puternic de gaz la stația […]

V-ar putea interesa și: