Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat miercuri, 15 noiembrie, manevra de ieșire din șantierul naval Babcock din portul scoțian Rosyth, pentru a lua cap-compas portul militar Constanța, unde va intra în organica Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.
După trei luni de pregătire a echipajului pentru utilizarea tehnicii și armamentului de la bord, timp în care vânătorul de mine M 270 a primit și primul său pavilion, marinarii militari români au desfășurat, în perioada 23 octombrie – 10 noiembrie, ultima etapă de instruire și certificare pentru a îndeplini cerințele de exploatare a navei.
Cei peste 40 de marinari militari de la bord s-au instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice, responsabilă cu pregătirea și evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare, și și-au perfecționat deprinderile teoretice și practice necesare executării, în siguranță, a marșului către portul militar Constanța. În urma procesului de certificare a echipajului vânătorului de mine M 270, marinarii militari români au obținut calificativele necesare pentru exploatarea navei, în vederea executării activităților specifice.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” este comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea și are un echipaj de bază format din 40 de marinari militari.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
„În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice din zona de responsabilitate.”, spun Forțele Navale Române.
HMS Blyth a fost construită în anul 2000 și a fost retrasă din activitate în 2021.