Grecia, o țară în care Biserica Ortodoxă este foarte influentă, a legalizat, joi, căsătoriile între persoane de același sex și adopțiile de copii de către cupluri de același sex. Este o reformă majoră susținută de premierul conservator, care a considerat că este „un punct de cotitură pentru drepturile omului”, potrivit AFP.
Odată promulgată legea, această țară mediteraneană, în care Biserică Ortodoxă s-a opus cu înverșunare reformei, va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care va legaliza adopția de către părinți de același sex.
Dintre cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat în favoarea legii, 76 împotrivă și doi s-au abținut, la capătul a două zile de dezbateri uneori aprinse.
La anunțarea rezultatului, zeci de persoane care fluturau steaguri curcubeu și-au exprimat bucuria în fața parlamentului din centrul Atenei.
Potrivit Adrianei Zahari, o studentă de 22 de ani aflată în fața parlamentului, votul a fost „o zi istorică” pentru asociațiile LGBT+ din Grecia.
„Suntem atât de fericiți de acest rezultat, îl așteptăm de atât de mult timp”, a spus ea.
Premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a salutat „un moment de cotitură pentru drepturile omului” într-o „țară progresistă și democratică, atașată cu pasiune valorilor europene”, în condițiile în care Parlamentul European, într-o rezoluție recentă, și-a exprimat îngrijorarea „față de amenințările foarte grave la adresa democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Grecia”, în special în ceea ce privește scăderea libertății presei.
„De mâine, încă o barieră între noi (cetățenii, n.r.) va fi înlăturată și va deveni o punte de coexistență într-un stat liber între cetățeni liberi”, mai asigurase el în timpul unei intervenții în fața deputaților, mai devreme în cursul zilei.
În Grecia există o uniune civilă din 2015, dar aceasta nu oferă aceleași garanții juridice ca și căsătoria civilă.
Premierul a insistat, de asemenea, asupra necesității de a pune capăt situațiilor neclare în ceea ce privește paternitatea între persoane de același sex.
Până acum, doar părintele biologic avea drepturi asupra copilului. În caz de deces al acestui părinte, statul retrage custodia celuilalt părinte.
Iar copiii celor doi tați nu pot obține acte de identitate, deoarece numele mamei este obligatoriu pentru starea civilă.
Pentru Konstantinos Androulakis, un grec de 46 de ani căsătorit cu Michael în Marea Britanie și tatăl a doi copii de 6 și 11 ani, acesta este „un moment istoric” pentru Grecia.
„Este un pas important”, a declarat pentru AFP acest consultant londonez, venit în Grecia cu această ocazie, exprimându-și speranța că în viitor „drepturile persoanelor LGTB+ se vor îmbunătăți în Grecia în general”.