Primăria Constanța anunța, luni după-amiază, că pe 12 aprilie urma să aibă loc ceremonia de semnare a Acordului de Înfrățire dintre municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău, Republica Moldova. „Documentul va fi semnat de către primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac și primarul general al municipiului Chișinău, domnul Ion Ceban.”, spunea instituția.
La trei ore după, evenimentul a fost anulat.
„Având în vedere atribuirea, în spațiul public, a unei semnificații politice preconizatei semnări a „Acordului de Înfrățire dintre municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău, Republica Moldova”, eveniment care urma a avea loc la Constanța, mâine, 12 aprilie, precum și pentru a evita utilizarea în sens politic a acestui eveniment, decidem anularea evenimentului respectiv și reanalizarea oportunității demersului de semnare a documentului menționat. Ne exprimăm încă o dată întregul nostru sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și speranța că vom putea utiliza, în perioada următoare, alte instrumente de sprijinire, în limita competențelor ce ne revin, a vectorului european al Republicii Moldova și al partenerilor noștri municipali din această țară.”, a anunțat Primăria Constanța.
Cum explica primăria înfrățirea
Acordul respectiv a fost aprobat anterior de către consiliile locale ale celor două orașe-înfrățite. Consiliul Local al Municipiului Constanța a aprobat Acordul menționat prin Hotărârea nr. 332/24.08.2021 și, totodată, l-a împuternicit pe primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, să semneze acest document în numele municipiului.
„Municipiul Constanța și-a asumat un rol activ și responsabil în derularea și implementarea unei politici externe substanțiale în relația cu Republica Moldova, în vecinătatea estică a României și în regiunea extinsă a Mării Negre. Actualele evoluții nocive din vecinătatea estică a României și Europei (războiul din Ucraina declanșat de Federația Rusă) confirmă și amplifică justețea acestei abordări. România susține integrarea europeană a Republicii Moldova (pe baza caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții), iar pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie și de consolidarea și multiplicarea relațiilor la nivel local dintre municipalitățile din România și Republica Moldova. Semnarea Acordului de Înfrățire va genera oportunități de valorificare a potențialului de relaționare cu orașul-înfrățit Chișinău în multiple domenii, identificate și precizate în Acord, din perspectiva necesității dezvoltării durabile a celor două municipii prin schimb de experiență, know-how, bune practici, precum și prin promovarea de proiecte în domeniile de interes comun.”, anunța instituția condusă de Vergil Chițac, PNL.
Primarul Chișinăului, atitudine pro-rusă
Imediat după anunț, în spațiul public au apărut informații care susțineau că primarul din Chișinău are o atitudine pro rusă. Era simplu de aflat acest lucru la o simplă căutare pe Google.
Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon. La finele lui 2021, el a anunțat că părăsește PSRM pentru a–și creea propriul partid denumit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În ultimul an, Ceban și-a schimbat strategia inițială, bazată aproape exclusiv pe sprijin din Rusia. El prropune acum o deschidere pro-europeană și mai ales pro-românească.
La începutul acestui an, Ion Ceban a avut în ultimele săptămâni un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România.
„Promotor al politicii patentate de fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, denumită generic în Moldova „vițelul cu două mame” ce sugerează dualitate politică, Ceban a făcut un tur de forță în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central.”, scria G4Media.
Ceban a fost și la Cluj, acolo unde a avut o întâlnire cu primarul orașului Cluj și fost premierul, Emil Boc. De acolo, Ceban a anunțat dorința de a înfrăți Chișinăul cu Clujul.
„Ne propunem organizarea mai multor evenimente culturale, dar și schimburi de experiențe în diverse domenii. În aceste zile colegii au avut ședințe de lucru ce țin de Poliția locală și Digitalizarea. A fost prezentat conceptul de poliție locală și domeniile de activitate […] Urmează colegii din Cluj să ne transmită actele necesare pentru a putea elabora proiectul și conceptul de Poliție Locală la Chișinău. Chișinăul are nevoie de Poliția Locală. În domeniul digitalizării a fost prezentat departamentul IT și programele de digitalizare”, a declarat Ceban.
Pe de cealaltă parte, Emil Boc nu a postat nimic pe rețelele de socializare despre vizita lui Ion Ceban la Cluj.
Iată că în Constanța aproape i-a reușit.