Primăria Constanța a primit 87 milioane lei, prima tranșă pentru a construi un CET nou și scump de care orașul nu are nevoie

Ministerul Energiei a virat Primăriei Constanța suma de 87.166.666 de lei, bani care reprezintă avansul pentru începerea lucrărilor la noul CET Constanța, a anunțat, pe 16 mai, Primăria Constanța.

În momentul de față, la nivelul Primăriei, se lucrează la documentația pentru autorizarea lucrărilor de demolare a unor construcții aflate pe terenul pe care se va construi noul CET. Cel mai probabil în luna iulie se va trece la demolarea acestora, pentru ca la sfârșitul verii să înceapă construcția efectivă a noului CET.

Amintim că prin proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“  se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.

Pentru a reduce până la 0 numărul avariilor și implicit oprirea furnizării agentului termic către populație, în luna decembrie vor fi instalate noile cazane în locul celor existente.

Noua sursă va include următoarele: 

1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP); 

2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural; 

3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse.

Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:

– economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;

– sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;

– de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.

De ce nu avem nevoie de un CET nou, visul lui Radu Mazăre

În campania electorală, Vergil Chițac publica un articol amplu pe site-ul său în care ne spune că nu un nou CET este soluția pentru termoficarea din Constanța. Asta voia Radu Mazăre cu mulți ani în urmă. Mai spunea și că înlocuirea conductelor va produce un deranj enorm, care nu se justifică. Dădea atunci două soluții, iar una dintre ele era montarea de centrale de cartier.

Articolul a fost șters de pe site. (Îl puteți însă citi AICI). De când a devenit primar, spune că avem o strategie aprobată (de fosta conducere) care trebuie urmată.

Ei bine, declarațiile sale sunt contrazise de realitate. Primăria București a anunțat în urmă cu câteva luni că intenţionează să îmbunătăţească funcţionarea a 20 de puncte termice din cele şase sectoare ale Municipiului Bucureşti, prin amplasarea, în imediata apropiere a acestora, a unor capacităţi modulare de producere a energiei termice.

Cele 20 de puncte termice deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 10 luni. Valoarea dotărilor şi echipamentelor este estimată la 88 de milioane de lei.

Conform raportului de specialitate, tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani. În aceste condiţii, punctele termice situate la capete de reţea nu pot asigura serviciul de furnizare a agentului termic şi apei calde la parametrii necesari.

„În aceste condiţii, se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice. (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”, prevede documentul.

Haideți să facem o comparație cu municipiul Constanța. Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, a declarat că la 1 septembrie 2022, în sistemul centralizat mai erau numai 33.495 de apartamente.

Proiectul din București se referă la 16.300 de apartamente, deci la circa jumătate din cele racordate în Constanța. Costul total: 222 milioane lei. Extrapolând, un proiect similar pentru Constanța ar costa 444 de milioane de lei și ar rezolva tot sistemul fără schimbarea conductelor principale. Apropo, primarul a declarat că acestea va trebui să fie schimbate din nou peste 20 de ani.

Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare. Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Primăria Constanța a primit 87 milioane lei, prima tranșă pentru a construi un CET nou și scump de care orașul nu are nevoie

  1. Asta e una dintre mizele pentru care chitac mai vrea un mandat. E cascaval muult la asa suma. Poate o sa primeasca un mandat, in locul lui Radu, sa nu ramana patul liber.

    1. Constănțenii nu îl mai votează, poate sa facă și străzi asfaltate cu aur ,nu vor să mai audă de el,mai bine să plece la Eforie primar.Cred că nici cei de la Eforie nu îl vor .Sper ca, Constănțenii să voteze schimbarea în bine a Constanței.

  2. Banii sunt necesari ca pâinea caldă pentru firmele de casa ( cele care garantează parandaratul ).Doar ele au nevoie de un sac nou plin cu bani..

    1. În 1992 o echipă de americanii au vrut să vadă randamentului acestui CET. Îl estimaseră la 12.5 la sută și au fost corecți. Am fost Sales Manager pentru Warsila USA și soluția cea mai bună pentru Constanța e propunerea americană, care se regăsește și în Danemarca și alte țări nordice de a transforma și instala în câteva puncte termice motoare pe gaz care să dea și energie electrică cartierelor dar și apă / încălzire pe timp de iarnă. Se va vrea realizarea acestui proiect, mă îndoiesc?! Vreți să mai știți ceva? Americanii atunci au vrut să finanțeze instalarea noilor puncte termice și a generatoarelor de electricitate alocund câteva milioane de dolari (5 milioane) la acea dată. Noi conducători de atunci și urmași lor de astăzi le-au rîs în nas. La multe ” sucesuri” constanței mei! Aveți grijă pe cine votați!

      1. Nu știu ce fumezi și de unde le scoți,dar eu nu am auzit de americani veniți la CET Palas!Au fost japonezi de au râs de aparatura Hokushin,care la ei se regăsește la muzeu,au fost germani,dar de americani nu am auzit!Apoi de randament iar cred că folosești nasoale având în vedere că se producea atunci energie termică în cogenerare, fiindcă funcționau grupurile de 50Mw!Iar toate studiile internaționale susțin că sistemul centralizat este cel mai bun,iar apropo de București,compari mere cu pere dacă citești ce lungime are rețeaua de la București și cea din Constanța,ai răspunsul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Unul dintre puținii specialiști în Medicină Nucleară s-a stins din viață

joi mai 16 , 2024
Unul din puținii specialiști în Medicină Nucleară pe care i-a avut Constanța, care a fost însă nevoit să profeseze în București, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de dr. Florian Stoian, pe pagina sa de Facebook. Acesta a scris un text emoționant pe care îl redăm mai jos. […]

V-ar putea interesa și: