Primăria Constanța a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că centralele de apartament nu vor mai putea fi folosite din 2029, lucru contrazis Guvernul României.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat în mai multe rânduri că va exista un proiect de lege pentru interzicerea instalării centralelor termice proprii în blocurile care se construiesc acum, urmând să se decidă în coaliție dacă va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă sau dacă va fi trimis Parlamentului.
Așadar, cine are centrală o va putea folosi în continuare.
Iată ce spune primăria. O precizare: primarul Constanței, Vergil Chițac, locuiește la casă, în Eforie, și nu este beneficiarul sistemului centralizat.
„În contextul geopolitic actual, de criză energetică și poluare generată de arderea combustibililor fosili, liderii UE au convenit în martie 2022 să reducă cât mai rapid dependența generală de combustibilii fosili și au solicitat Comisiei Europene să prezinte un plan în acest sens (Comisia a prezentat planul privind REPowerEU la 18 mai 2022). Totodată, începând cu anul 2029, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experții. Cu această condiție neîndeplinită, din 2029 nu vor mai putea fi folosite centrale de apartament. Mai mult, până la interzicerea centralelor termice de apartament, Uniunea Europeană se gândește să impună o taxă pentru folosirea lor, consumatorul urmând să plătească în plus la metru cub de gaz consumat (,,poluatorul plătește’’).
În prezent, opt țări din Uniunea Europeană, printre care Danemarca, Norvegia, Olanda sau Franța au început deja procesul de interzicere a centralelor de apartament. Vor urma și celelalte, inclusiv România.
https://asociatiaenergiainteligenta.ro/interzicerea…/
Alternativa la interzicerea centralelor de apartament și la interzicerea debranșărilor este sistemul de alimentare centralizată cu energie termică reabilitat și modernizat.
Pentru a preveni efectele pe care măsurile de mediu dispuse la nivelul Uniunii Europene le-ar putea avea în rândul constănțenilor care folosesc surse individuale de încălzire (centrale de apartament), autoritatea publică locală a stabilit prin strategia privind alimentarea cu energie termică în municipiul Constanța, realizarea unor ample proiecte pentru reabilitatea sistemului municipal de termoficare.
Scopul acestor investiții care cuprind întreaga infrastructura de termoficare (sursă de producere a energiei, rețea de transport a agentului termic primar, puncte termice, rețea de distribuție) este de a asigura un serviciu public de calitate, la un preț accesibil și sustenabil și care să constituie pentru locuitorii municipiului Constanța o alternativă pentru asigurarea energiei termice necesare.
Astfel, în prezent sunt în curs de desfășurare ample lucrări de modernizare a rețelei termice aflate în diverse faze de realizare, proiecte atât pentru modernizarea rețelei de conducte și a punctelor termice, cât și pentru realizarea unei noi surse de producere în cogenerare.
Urmare a implementării acestor investiții vor scădea substanțial costurile generate de pierderi, va crește randamentul sistemului și implicit va scădea substanțial prețul local al energiei termice și va asigura utilizatorilor confortul dorit. Pentru atingerea acestor obiective se desfășoară următoarele acțiuni:
1- Reabilitarea rețelelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice.
-reabilitarea și modernizarea rețelei de transport a agentului termic primar prin accesarea finanțării maxime 50.000.000 euro din fondurile dedicate disponibile în cadrul POIM Axa 7.1. Proiectul de investiții este divizat în trei etape, se află în curs de desfășurare, iar până în prezent:
-au fost realizate studiile de fezabilitate pentru toate etapele proiectului finanțat, care au stabilit că în urma investiției pierderile de energie termică pe rețeaua de transport modernizată vor fi diminuate cu peste 90%;
-au fost atribuite contractele de proiectare și execuție de lucrări pentru toate etapele proiectului finanțat,
-sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare a rețelei de transport pentru etapa I, în lungime de 21,60 km traseu și au început lucrările de execuție la etapele 2 și 3 prevăzute în POIM, lucrări care se desfășoară conform graficului stabilit cu constructorii.
2.Construirea unui nou CET
-realizarea unei surse de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în Municipiul Constanța în valoare totală de 742.921.672 lei, ce urmează a fi finanțată prin PNRR – Componenta C6 Energie și reprezintă primul contract de finanțare semnat la nivel național din acest program. Pentru realizarea acestui proiect, municipalitatea a obținut superficia unui teren de 3,5 hectare în incinta actualului CET Palas, pe care urmează să construiască o unitate modernă de producere a energiei electrice și termice, ce urmează a fi administrată prin intermediul unei societăți (TERMOCENTRALE CONSTANȚA SRL) al cărei asociat unic este Municipiul Constanța. În urma acestei investiții prețul de producere al energiei termice se va diminua și coroborat cu reducerea pierderilor pe rețeaua de transport, va determina scăderea atât a prețului local al energiei termice cât și a sumelor alocate de la bugetul local cu titlu de subvenție și pierdere indusă.
-până la finalizarea proiectului privind noua sursă de producere, municipalitatea se află în plin proces de preluare a activului industrial funcțional aferent CET Palas, în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2019 privind darea în plată. Acest obiectiv va fi preluat în administrare de către TERMOCENTRALE CONSTANȚA SRL.
-pe lângă aceste proiecte, sunt avute în vedere și altele privind atât modernizarea punctelor termice și a rețelelor secundare, cât și contorizarea eficientă a consumurilor până la clientul final.
Toate investițiile menționate mai sus sunt parte a strategiei locale de încălzire a populației pe termen lung și au ca obiectiv asigurarea calității serviciului public la un preț competitiv și predictibil, astfel încât să fie create premisele readucerii la sistemul municipal de termoficare a consumatorilor care sau deconectat/debranșat în ultimii ani.
În concluzie, recomandăm celor interesați să renunțe la ideea păguboasă a debranșării deoarece nu mai constituie un avantaj, așa cum se întâmpla în anii precedenți.”
Vrem nu vrem UE ne obligă să revenim la comun.Urmeaza să construiască circurile foamei sa mancam la comun dacă banii fizici vor dispărea totul va fi la ordin.Prin încălzirea centralizată stăpânii Europei vor stabili ce temperatura vom avea în case.Oamenii au renunțat la Radet datorită prețurilor mari,a întreruperilor frecvente
Risipa de apă calda este o cauza importanta a exodului abonaților la gaze .Acum dacă vrei să te speli cu apă caldă trebuie sa risipești 50 de litri de apă .Practic dacă vrei să speli vase,să speli ceva sau sa faci baie de fiecare data trebuie sa risipești cinci căldări da apa.In vremea comuniștilor exista o țeavă de retur care asigura sa fie permanent apa caldă pe coloana principală.Este un lucru bun că în program apare obiectivul de modernizare PT și a rețelelor secundare..Aceste conducte secundare trebuie schimbate in totalitate,deoarece în această zonă se produc cele mai multe avarii,acestea trebuie sa reziste la presiunea și temperatura agentului termic de pe conductele principale.
Dumnezeule, nepriceperea acestui primar este legendara. In primul rand ca nu a inteles nimic din ce a declarat ministrul mediului si face niste afirmatii ridicole si fara suport legal. Nu este nicio surpriza ca blocurile nou construite vor fi deservite de o forma comuna de generare agent termic si apa calda (CET, centrala comuna pt tot blocul, etc) nu va mai fi permisa instalarea de centrale individuale de apartament.
De aici si pana la ce a spus aceasta capacitate de primar e cale lunga. Omul ori traieste intr-o lume a lui ori e asa de inteligent incat nu-l intelege nimeni. Nu se mai opreste din facut haos peste tot. Uitati-va putin pe geam si veti vedea. Cred ca tot ce atinge omul asta se usuca…Nu comunica cu cetatenii, nu are program de audiente, onul asta e primar in Constanta dar locuieste in alta parte, mi se pare ca omul asta ne ia la misto pe toti. Nu stiu ce vor face ceilalti dar eu de-abia astept sa i se termina mandatul si sa nu mai auzim de el si de marea lui echipa, ca de…nici chiar el nu poate face atat de mult haos de unul singur, are nevoie de ajutor. Sper sa avem noric de candidati cu ceva creier, ca de pnl, psd usr si aur ne-am cam saturat. Toti sunt o apa si-un pamant…
Ne-au tinut in frig, ne-au incarcat facturile, n-am avut apa , orasul e de 2 ani in santier, praful a devenit un cosmar , cei mai sensibili s-au imbolnavit, masinile s-au facut varza , ani de zile am consumat vagoane de apa pana sa ajuga sa facem un dus si-acuma se vede chitac mare stapan peste facilitati si ne obliga sa renuntam la confortul creat de noi insine cu sacrificii. Asta e statul roman care nu asigura nimic in schimb are grija de bugetarii lui sa nu le lipseasca nimic si sa scoata bani din piatra seaca.
Centrala comuna pt tot blocul genereaza un consum mai mare de gaz decat centralele individuale. Nu tb sa fii fizician sa intelegi acest lucru. Radetul are o ineficienta legendara.
100% de acord. Sa ne spuna si noua „capetele luminate cu lanterna” care ne conduc care este diferenta intre randamentul unei centrale de apartament si randamentul CET-ului?
Nu va faceti probleme. Ne vom incalzi in autobuzele poluante, vom invata sa facem echilibristica cu bicicleta, ne vom parca masinile undeva pe Marte, vom plati parcari cat o noapte la hotel, nu ne vom mai plimba copii prin parc pentru ca nu vom mai avea parcuri ( in parcul Tabacariei se vor face blocuri , zic gurile rele ), simbolurile de la intrarile în Constanta se vor dărama ( ca vorba aceea, noi nu suntem cel mai mare port la Marea Neagră ), vom respira aerul curat din dalele montate in locul spatiilor verzi dintre copacii de pe bulevard, si ne vom bucura de ploaia care va spala strazile.
În rest, îi doresc domnului primar viată lungă si fără griji că, de la funcția comandant al singurei academii navale din Romănia, a ajuns un biet primar ( al cărui viziune este bantuită de lucruri minore și meschine )
Sa va duceti
….