Constanța devine un oraș mai verde, susține Primăria Constanța, printr-un comunicat de presă transmis pe 9 aprilie 2024.
La sfârșitul acestei primăveri, mii de copaci, arbuști și plante decorative vor completa și mări suprafața de spațiu verde din oraș.
Până în luna iunie, decorul peisagistic existent va fi completat cu 9.050 de arbori (platani, arțari, fagi, castani, tei, meri, peri și cireși decorativi etc), 3.000 de bucăți de liane decorative (glicină, iederă, caprifoi, viță japoneză etc), 33.700 de trandafiri, 45.000 de fire de plante decorative (lavandă, crizanteme, cimbrișor etc), 15300 buc arbuști decorativi și 398.000 de fire arbuști gard viu.
În paralel, pentru că niciun peisaj verde nu își păstrează prospețimea și frumusețea dacă nu este îngrijit în permanență, echipele strâng gunoaiele, cosesc spațiul verde, greblează frunzele și crengile uscate, curăță gardul viu, transportă resturile vegetale sau mătură aleile din parcuri.
De asemenea, continuă intervențiile asupra arborilor. Se toaletează și se execută tăieri de corecție, intervenții atât de necesare pentru eliminarea ramurilor uscate, bătrâne sau atacate de carii, reducând astfel riscul de accidente.
Toate aceste operațiuni sunt executate atât de echipele Primăriei Constanța, ale firmelor prestatoare, ale operatorului de salubrizare cât și de persoanele care beneficiază de venitul minim garantat.
„Facem încă o dată apel la dumneavoastră, să protejați plantațiile nou-înființate și, în situația în care constatați acte de vandalism sau de sustragere a arborilor, arbuștilor și a florilor de pe teren, să anunțați acest lucru la numerele de telefon: 0241.55.00.55 – Dispecerat Primăria Constanța și 0241.484.205 și 0341.922 Direcția Generală Poliția Locală.”, a transmis primăria.
Dupa toaletarea drastica copacilor de pe bd. 1 Decembrie 1918 incepand de la Lidl si pana la str.Bucuresti, suprafata verde ( coronamentul copacilor) s-a redus cu peste 90-95 %. Normalizarea se va produce lent, in 3-4 ani, cel putin. Firesc, s-a modificat si harta de zgomot in special in zona scarilor C si D ale blocurilor L28 si L29. De acord cu toaletarea copacilor, dar nu la 20 de ani sau chiar mai mult (un cais de la L28 scara C-D a fost lasat neatins timp de 38 de ani!)