Primăria Constanța anunță cu emfază finalizarea etapei 1 de înlocuire a conductelor de termoficare, despre care primarul anunța, în campanie, că nu este necesară

Primăria Constanța a organizat astăzi o conferință de presă cu ocazia finalizării proiectului „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa 1”.  

La conferința de presă au participat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, reprezentantul SC Elsaco Electronic, Lucian Șmadici, directorul SC Termoficare, Liviu Popa și managerul proiectului, Noni Niculae.  

Începută în urmă cu un an, execuția proiectului a vizat reabilitarea și modernizarea a 42.470,85 m traseu de conducte și breteaua de legătură dintre cele două magistrale dispuse pe bulevardul 1 Mai și bulevardul Alexandru Lăpușneanu, precum și înlocuirea de vane, cămine și dispozitivele de contorizare a agentului termic primar de la intrarea în punctele termice. 

„Astăzi am finalizat prima etapă dintr-un proiect extrem de amplu care are ca scop înlocuirea unui sistem de termoficare cu o vechime de peste 50 de ani. Ca să înțelegeți cât de vechi și neperformant era sistemul, din 100 gigacalorii cumpărate de la CET 63 se pierdeau pe traseu și doar 37 ajungeau la consumator. Dar noi trebuia să plătim 100. Am pornit de la un preț al gigacaloriei de 1910 lei și am ajuns acum la 1284 lei. După ce am finalizat doar prima etapă a acestui proiect vom putea scădea prețul Gcal de la 450 la 350 de lei pentru populație.”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Înlocuirea și modernizarea sistemului de termoficare continuă cu lucrările din etapa II, care sunt realizate în procent de 45% și cu etapa III, realizat în proporție de 75%. În momentul de față, lucrările se derulează în zona Cora – Brătianu, Inel I, Inel II și Tomis Nord, pe Magistrala 2. 

De asemenea, pentru etapa IV este în curs de semnare contractul de execuție a lucrărilor, iar în ceea ce privește etapa V, urmează ca proiectul să fie depus pentru implementare cu fonduri europene după deschiderea unui nou apel de proiecte.  

Ce spune primarul în campania electorală

În 2016, dar și în 2020, aflat în campanie electorală, Vergil Chițac prezenta, chiar pe site-ul său, soluțiile specialiștilor în domeniu, pe care le lăuda. Acestea nu prevedeau însă un nou CET și nici schimbarea conductelor, ci realizarea de centrale de cartier, mult mai ieftine și eficiente. Iată una din cele două propuneri popularizate de candidatul Chițac.

„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Articolul, mai amplu, a fost șters de pe site după ce a devenit primar.

Lucrări în etapa I

Revenind la lucrările finalizate din Etapa I, proiectul a vizat:  

1. Dezvoltarea sistemului centralizat de transport a energiei termice în municipiul Constanța, în vederea asigurării sustenabilității acestui sistem pe termen lung. 

2. Reducerea pierderilor de energie termică în rețelele de transport, asigurându-se astfel creșterea eficienței energetice în întregul sistem și totodată reducerea costurilor pentru energia termică livrată/vândută; 

3. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a reducerii consumului de combustibil cu 11.043,00 t CO2 echivalent, necesar pentru producerea energiei termice ce reprezintă pierderile reduse, respectiv 11.040,00 t CO2; 

4. Îmbunătățirea parametrilor tehnici ai rețelelor termice care se reabilitează și ca o consecință reducerea costurilor de exploatare și mentenanță; 

5. Îmbunătățirea siguranței și calității serviciului de alimentare cu căldură pentru încălzire și apă caldă de consum furnizate consumatorilor casnici și non-casnici. 

Proiectul a contribuit la creșterea standardelor de viață a populației prin: 

– asigurarea unui confort termic ridicat la nivelul solicitărilor consumatorilor; 

– îmbunătățirea stării de sanătate ca urmare a reducerii nivelului de emisii de gaze cu efect de seră și a altor poluanți. 

6. Reducerea pierderilor de fluid (agent termic) în rețelele de transport; 

7. Creșterea lungimii de rețele termice primare reabilitate cu 42.470,85 m conducte. 

Valoarea totală a proiectului: 145.779.082,98 lei 

Valoarea cofinanțării UE prin FEDR: 95.245.408,41 lei 

Valoarea cofinanțării beneficiarului: 1.943.783,85 lei 

Rezultatele proiectului: 

1. Creșterea lungimii rețelelor termice primare reabilitate cu 42.470,85 m rețea termică primară reabilitată; 

2. Reducerea pierderilor de energie termică în rețelele de transport cu 42.311 Gcal/an (177,15 TJ/an); 

3. Reducerea emisiilor poluante produse de sistemul de încălzire urbană din municipiul Constanța ca urmare a investițiilor realizate în cadrul prezentului proiectului.  

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Primăria Constanța anunță cu emfază finalizarea etapei 1 de înlocuire a conductelor de termoficare, despre care primarul anunța, în campanie, că nu este necesară

  1. Concluzie :orice solutie costisitoare aduce parai la buzunarele celor care au lansat-o !Fraierii care au mai ramas captivi la reteaua termica centralizata vor simti si ei „avantajele” ,incepand cu iarna adevarata

    1. Nu inteleg partea cu „fraierii captivi” ! Crezi ca daca te-ai deconectat tu nu mai esti „fraier” sau „captiv” … ?!

      1. Interesant de stiut ca eu nu m-am deconectat ,recunosc ca momentan am ramas fraier (si eu) si astept sa simt avantajele acestor lucrari

    2. Sunt si eu un fraier deconectat de la Radet de vreo 3 ani. Fraier, din taxele caruia si a celorlalti ca el primaria subventioneaza pretul astronomic al gigacaloriei. Iar costurile nesubventionate nu vor ajunge la nivelul celor care au trecut la gaze decat peste vreo 10-12 ani. Urmeaza inca vreo 8 ani de liniste, dupa care vor incepe din nou decopertari si reparatii. Au mai sesizat si altii ca grosimea peretilor conductelor sunt mai subtiri deca ai conductelor inlocuite? Are otelul alta calitate, este mai putin corosiv sau sudurile nu sunt puncte critice? Se bate moneda pe izolarea termica superioara si pe o pierdere mai mica de energie termica pe magistralele noi. Conductele se corodeaza la interior, nu trebuie sa mai precizez asta si nu stiu ce fel de inhibitori, cat de eficienti, se vor introduce in agentul termic (si in pretul de cost).

      1. Pana în 2050 vom merge pe mana engi…..cerul 2 zile funcționează.. 5 zile reparații asa ca…..??? ..NICU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iată în ce hal arată o pensiune din România

mar dec. 12 , 2023
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat, în cursul zilei de 11 decembrie 2023, o acțiune de control la Pensiunea Denisa, din Râmnicu Vâlcea. Acțiunea s-a desfășurat ca răspuns imediat la un mesaj primit de președintele instituției, Horia Constantinescu, de la un consumator. În text, acesta atrăgea atenția asupra […]

V-ar putea interesa și: