Timișoara a fost desemnată capitală culturală europeană. În cursă s-au înscris mai multe orașe. Constanța nu a participat, pentru că echipa care conducea atunci orașul, Mazăre-Făgădău, nu era interesată de astfel de proiecte. Constanța a sprijinit însă Brăila. Să încep însă cu începutul.
În mai 2015, primesc un telefon de la o persoană revoltată, reprezentantă a culturii din Constanța. ”Ne-au chemat la primărie, unde au ajuns și reprezentanții unei asociații din Brăila. Era și domnul Făgădău acolo. Ne-au spus că Brăila va candida la titlul de capitală culturală europeană și am fost rugați să îi ajutăm cu tot ce putem. M-am uitat însă pe program și m-am îngrozit. Oamenii ăștia vor să facă, de exemplu, concursuri de scuipat semințe. Cum să îi sprijinim noi, cei din Constanța? Este înjositor”, mi-a spus respectiva persoană la telefon (evident, am asigurat-o de la bun început că nu îi voi divulga niciodată numele). Mi-a spus că în programul brăilenilor figurau concursuri de modă pentru cocalari, că li se se cerea țiganilor să vină la gât cu tot aurul pe care îl au și cu șlapii cei mai buni de acasă. Ba mai mult, ca să pară și mai incredibil, erau propuse și spălătorii auto erotice.
Persoana cu care am vorbit era în pragul plânsului nervos. Eu am râs minute în șir, însă, fiind convins că este o glumă. Așa ceva mi se părea imposibil. Și mai imposibil mi se părea ca reprezentanți ai Primăriei Constanța să sprijine acest lucru.
Evident însă că am verificat informația. Primul lucru: am făcut rost de programul propus de brăileni, care a fost înmânate în sala unde s-a ținut ședința (în sediul Casei Albe). Incredibil, dar adevărat: tot ce mi se spusese, ba chiar mai mult, era scris negru pe al pe foile acelea. La capitolul ”Expoziții-istorie”, cineva a venit cu ideea de a realiza o demonstrația de ”practică agricolă comunistă” și în propuneri se descrie și modul cum ar trebui realizat acest lucru: ”cu sculat la 5 dimineața, înjurat, duși cu camioanele cu prelate și autobuze puturoase, mersul de depănușat, mâncatul pe câmp”. La ”Poezie, literatură, folclor vorbit” există numai trei puncte: concurs de înjurături, concurs de bancuri, poezii de dragoste la mișto. La categoria ”Sport”, o propunere vizează organizarea unui campionat internațional de table în parc pentru seniori.
Am sunat la mai mulți membri ai asociației din Brăila care se ocupau de eveniment. După mai multe telefoane, am dat de cineva care și-a asumat documentul. Mi-a spus că doreau ceva inedit. Reprezentantul acesteia, Constantin Teodorescu, mi-a spus clar și răspicat, ca unui elev pe care nu prea îl duce capul și cu care trebuie să ai răbdare: ”Cultură înseamnă și spartul semințelor”. Mi-a mai spus că au venit la Constanța pentru că Europa nu mai dorește un singur oraș drept capitală europeană, ci vrea să extindă conceptul la regiunea din care face parte. A ieșit un articol frumos, publicat în România liberă. Îl puteți citi aici:
EXCLUSIV RL: Brăila vrea să devină capitală culturală europeană cu manele şi spălătorii auto erotice
Evident, pentru că pe lumea asta mai există decență și bun simț, Brăila nu a intrat nici măcar în etapa finală. Constanța a rămas cu gustul amar al unei… era să spun înfrângeri. Când nu participi însă nu se poate vorbi de o înfrângere, ci, practic, de un abandon. Constanța a abandonat nu numai ideea de capitală culturală europeană, ci și cea de cultură.
Cumva ne merităm soarta. Să susținem Brăila și concursurile de scuipat semințe părea chiar un lucru normal, după ce am fost conduși 16 ani de zile de niște oameni pe care nu i-am văzut niciodată la operă sau teatru, dar i-am văzut de sute de ori în cluburi, alături de gagici de-abia trecute (sper) de vârsta majoratului, dormind în intersecții, participând la concursuri oficiale de table.