Primăria Constanța a anunțat că de luni, 10 octombrie 2022 deșeurile reziduale și reciclabile se vor colecta în municipiul Constanța, între orele 22:00 – 06:00.
Pe bună dreptate, mulți constănțeni s-au întrebat dacă primăria a luat în considerare zgomotul inevitabil produs de ridicarea deșeurilor. Primarul Vergil Chițac locuiește în Eforie, doarme acolo, deci nu va fi deranjat, dar restul constănțenilor ar putea să aibă probleme.
Unul din ei a întrebat acest lucru pe Facebook, iar primăria i-a răspuns. L-a mințit, cum o să vă demonstrăm mai jos.
Iată întrebarea: „Dumneavoastră știți ce sunet scoate o pubelă când cade de pe bordură sau când este izbită în bordurp sau poate când este scuturată de mașina care ridică gunoiul?”
Răspunsul primăriei: „Dacă preferați mirosul de „trandafiri” menajeri la prima oră când ieșiți din cază, e dreptul Dvs. Așa spune legea, o aplicam. Așa fac toate orașele civilizate, ne aliniem.”
Problema este că „toate orașele civilizate” nu fac așa. Am luat exemplul Cluj, cu care a ajuns să compare Constanța, mai nou, și city managerul Felicia Ovanesian, „din motive evidente”. Plecăm de la prezumția că este un oraș civilizat.
Ei bine, în Cluj gunoiul se ridică pe timp de zi. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt. Puteți urmări în timp real traseul mașinilor care ridică deșeurile (click AICI). Am făcut un print screen de pe site pe 5 octombrie, la ora 8.12. sunt circa 30 de autospeciale în Cluj. Locuitorii orașului care a ajuns o referință pentru Constanța s-au trezit în mirosul de „trandafiri”, așa cum ironic notează Primăria Constanța.
Autogunoierele vin chiar de mai multe ori pe zi, ne-a spus un clujean, pentru că ridică separat gunoiul menajer de cel selectiv.
Ca o informație de context, Cluj a fost împărțit în două sectoare în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Acum acestea sunt deservite de două firme. De anul viitor, va fi una singură (o alta decât cele două), care a câștigat licitația.
- V-ar putea interesa și: Florin Cocargeanu, viceprimar USR: „Noua bază sportivă din Cluj arată senzațional. Mi-ar plăcea să existe așa ceva în Constanța”
Cluj nu este singurul exemplu
Cluj-Napoca nu este un exemplu singular. Colegi din presa națională spun că gunoiul se colectează pe timp de zi și într-un alt oraș civilizat al României, de la care Constanța ar avea multe de învățat: Brașov. Primăria de acolo a prevăzut clar în regulament că gunoiul poate fi ridicat și pe timp de zi.
Primăria Constanța amenință cu amenzi
Nu numai zgomotul este o problemă noapte, dar și accesul la ghene. Din cauza lipsei locurilor de parcare, șoferii își lasă mașinile și pe lângă punctele de colectare, îngreunând accesul. Pe timp de zi, problema este mai puțin acută, pentru că oamenii își folosesc automobilele. Ce faci cu ele noaptea?
„VĂ RUGĂM SĂ NU PARCAȚI MAȘINILE ÎN ZONA PLATFORMELOR DE COLECTARE ȘI SĂ BLOCAȚI ASTFEL ACCESUL CĂTRE ACESTEA!”, a anunțat primăria printr-un comunicat de presă, cu majuscule.
Ei bine, primăria a anunțat că, potrivit unei hotărâri de consiliu local, „oprirea sau staționarea autovehiculelor în zona amplasamentelor destinate colectării deșeurilor menajere sau reciclabile, de natură să împiedice accesul la acestea, se sancționează cu sume cuprinse între 400-800 lei, pentru persoane fizice și între 500-2500 lei, pentru persoanele juridice.”
„Mai mult, mașinile vor fi ridicate.”, anunță Primăria Constanța. Tarif ridicare maşini: 450 de lei, tarif transport maşini: 120 de lei, tarif depozitare maşini/ zi: 60 de lei.
Ce nu spune instituția condusă de Vergil Chițac este unde își pot parca oamenii mașinile.
Cireașa de pe tort: tot Primăria Constanța anunță că operațiunile de stropire, măturare și spălare a căilor publice se vor executa tot în același interval orar, 22:00-06:00. Zgomot? Mașini parcate? Cui îi pasă? În intervalul acela, primarul Constanței este în Eforie.
- V-ar putea interesa și: Primăria Cluj-Napoca alocă 10 milioane de lei pentru spitalele care nu se află în subordinea sa. Primăria Constanța nu repară nici ce are
in ultimele 2 luni a fost apa calda doar vreo 5 zile in 2 etape de cate 1 – 3 zile in rest fie nu a fost deloc fie a fost prea rece pentru a putea face un dus cu ea; azi 6 octombrie am lasat apa calda sa curga 30 de minute si nu a venit decat apa aproape rece – probabil la vreo 15 – 18 grade – iar la telefon dispecerat termoficare nu raspunde nimeni si pe site anunturi lucrari termoficare nu este nimic – aceste din urma doua fapte fiind valabile de multe luni de zile !!! – va rog sa faceti o ancheta la primarie si conducerea termoficare pentru a rezolva lipsa apei calde – vom mai avea vreodata apa calda in acest oras sau vom fi obligati sa ne punem toti centrale de apartament ? are cineva din primarie un interes si actioneaza in acest sens al cresterii cererii pentru centralele de apartament ?