Circulă de mult timp în spațiul public informația că Uniunea Europeană va interzice centralele termice de apartament. A anunțat acest lucru, oficial, chiar Primăria Constanța, în anul 2023.
Comisia Europeană în România a anunțat astăzi, pe pagina sa de Facebook, faptul că Uniunea Europeană NU interzice cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.) pe bază de combustibili fosili.
În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.
Dispozițiile Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune.
Acesta aduce beneficii concrete cetățenilor în contextul Pactului Verde European prin:
- îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă
- cresterea confortului locuintelor si reducerea facturilor la energie.
„Concret, Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.”, spune Comisia Europeană.
După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.
În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Iată ce spunea Primăria Constanța în 2023:
„În contextul geopolitic actual, de criză energetică și poluare generată de arderea combustibililor fosili, liderii UE au convenit în martie 2022 să reducă cât mai rapid dependența generală de combustibilii fosili și au solicitat Comisiei Europene să prezinte un plan în acest sens (Comisia a prezentat planul privind REPowerEU la 18 mai 2022). Totodată, începând cu anul 2029, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experții. Cu această condiție neîndeplinită, din 2029 nu vor mai putea fi folosite centrale de apartament. Mai mult, până la interzicerea centralelor termice de apartament, Uniunea Europeană se gândește să impună o taxă pentru folosirea lor, consumatorul urmând să plătească în plus la metru cub de gaz consumat (,,poluatorul plătește’’).
În prezent, opt țări din Uniunea Europeană, printre care Danemarca, Norvegia, Olanda sau Franța au început deja procesul de interzicere a centralelor de apartament. Vor urma și celelalte, inclusiv România.
https://asociatiaenergiainteligenta.ro/interzicerea…/”
Ne obliga sa trecem la C.E.T.,unde nu aveam căldură niciodată, locuind la etajul patru. Am fost nevoiți sa folosim sobe.Eu nu renunț la centrala
La ce v-ati fi asteptat de la termoelectrica SRL? Da’ ne meritam soarta punem botu’ la toate rahaturile aruncate de nesimtitii de la primarie
In cazul acesta eu zic sa facem demersurile necesare pentru a-l baga a pârnaie pe Chițac pentru minciuna .
Totusi dupa mandatul acesta Chitac trebuie judecat pentru hoțiile facute,deoarece si asta este un hoț si dus langa Mazare.
Cu retardații din primărie negru este alb și invers.Analfabeti funcționali.