Decebal Făgădău a semnat contractul de finanțare pentru Teatrul de Stat Constanța, a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, Primăria Constanța.
Proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța” urmărește optimizarea consumurilor energetice la nivelul clădirii și alinierea acesteia la standardele și cerințele de performanță energetică europene.
În cadrul proiectului se vor executa mai multe tipuri de lucrări:
- consolidarea fundațiilor existente la sala teatrului și anexele laterale;
- refacerea finisajelor interioare și exterioare;
- termoizolarea pereților exteriori, a soclului și a acoperișului;
- înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una mai performantă din punct de vedere termoenergetic, din PVC;
- refacerea instalațiilor sanitare, termice, electrice și de ventilare;
- refacerea instalațiilor pentru alimentare cu apă potabilă, apă caldă de consum, canalizare menajeră și pluvială;
- înlocuirea sistemului electric și de iluminat;
- instalarea unui sistem independent de generare energie electrică, folosind panouri fotovoltaice;
- amenajarea infrastructurii de acces prin adaptarea la nevoile persoanelor cu handicap locomotor;
- realizarea sistemului de management energetic integrat al clădirii (de tip Building Management System) pentru urmărirea, înregistrarea și eficientizarea consumurilor energetice ale clădirii.
Proiectul se va derula prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon“. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 30 aprilie 2020 iar perioada de implementare este de 31 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 4.863.953,22 lei.
Construit de Demostene Tranulis
Teatrul a fost construit în 1927 de către Demostene Tranulis, un filantrop constănțean de origine greacă. Situat în inima orașului, pe Bulevardul Ferdinand, teatrul are o arhitectură rafinată cu un fronton neoclasic. Demostene Tranulis s-a născut în 22 martie 1833, în Constanța. Face școala grecească din oraș, apoi luptă în campaniile militare din 1913 și 1916, rămânând prizonier la Brăila, în teritoriul ocupat. Toți frații Tranulis luptă în bătălia de la Mărășești, din 1917. Până în primul război mondial se ocupă de comerțul cu cereale. În 1926 începe tratative cu Liga Culturală, al cărei director era, atunci, Nicolae Iorga, și se oferă să construiască teatrul actual cu fonduri proprii, urmând ca după 15 ani de exploatare să îl doneze Ligii culturale. Construcția începe în 1927, se termină în trei ani și este dotată, la final, cu aparatură tehnică de ultimă generație. După abdicarea lui Carol al II-lea și instaurarea statului național legionar, Tranulis este destituit in teatrul pe care îl construise și pe care îl deținea. La scurt timp, acesta este redenumit Fantasio. În 1944, în timpul ocupației sovietice, teatrul este ocupat de trupele sovietice și folosit în scopuri militare. După război a fost marcat de greutățile îndurate de el și familia sa. Moare la 63 de ani, la 24 iulie 1946, în urma unei embolii. Pe lângă teatrul-cinematograf, Demostene și frații săi au patronat mai multe asociații și instituții de importante din Constanța. Au ctitorit, printre altele, Liceul Mircea cel Bătrân, ajuns cel mai celebru din județ, dar și Biserica Capela Militară.