Secvența 1: o companie privată
Am derulat la un moment dat, prin agenția mea de publicitate, o campanie mică pentru una dintre cele mai puternice companii private din România, GSP. Era o campanie de angajare derulată prin presa locală.
Am publicat știri și bannere în publicații care nu-l menajau deloc pe patronul firmei. Evident, cu știrea companiei.
Oamenii nu au avut nimic împotrivă. I-a interesant ca mesajul lor să ajungă la potențialii candidați. Nu s-a pus niciodată problema ca ziariștii de la acele publicații să-l menajeze, atunci sau în continuare, pe patron Așa se face, așa este normal.
Secvența 2: Primăria condusă de Decebal Făgădău
Pe timpul lui Făgădău, mai multe instituții subordonate primăriei aveau contracte de publicare de anunțuri de interes public. SPIT, de pildă, făcea asta. O face și acum.
Niciodată, dar absolut niciodată, Decebal Făgădău nu a impus ca cei care scriu să nu mai scrie despre el. SPIT a derulat astfel campanii, pe bani puțini, în publicațiile cele mai acide la adresa primarului. Să nu ne ascundem după deget. Omul știa asta, dar accepta. Sunt sigur că nu-i convenea, dar probabil prefera să doarmă liniștit în patul său decât să aibă altfel de probleme.
Secvența 3: Primăria condusă de Vergil Chițac și Felicia Ovanesian
La Primăria condusă de Vergil Chițac și Felicia Ovanesian, lucrurile stau altfel.
Am un contract asemănător pentru proiecte culturale cu o asociație, nu cu primăria, care privește publicarea de comunicate de presă și difuzarea de spoturi audio și video. V-am mai spus, mi s-a transmis, prin terți, că nu este normal să scriu de rău de Chițac, pentru că acea asociație primește bani de la primărie.
Vă dați seama, eu ar trebui să le spun tuturor colaboratorilor acest lucru. Am reclamă care rulează pe Realitatea TV, de pildă. Mă apucă și râsul numai când mă gândesc la cum ar suna o cerere de acest fel către ei.
Nu-i normal ce se întâmplă în Primăria Constanța. Sfidează nu numai normalul, dar și legea, în opinia mea.
Știu, e disperare mare acolo pentru că Vergil Chițac nu va mai prinde un mandat. Nu mai e susținut nici de constănțeni, nici de cei care l-au sponsorizat în 2020. Dar nu așa i se repară imaginea. Dimpotrivă.
Vă dați seama însă la ce presiuni sunt supuși cei care au contracte cu instituțiile primăriei? SPIT, de exemplu, nu a mai încheiat contracte decât cu mass-media care nu îi deranjează pe Vergil Chițac și Felicia Ovanesian.
Libertatea presei? O glumă pentru primărie.
Serviciul de Evenimente din Primăria Constanța este condus de viceprimarul Ionuț Rusu. Nu știu dacă știe sau nu ce se întâmplă în ograda sa.
Este foarte normal ce se intampla la Primaria aceasta .Tupeul si siguranta acestui primar este de fapt o imunitate in fata organelor de control pentru aplicarea Legii. Avea in subordine Spitalul de infectioase ,a refuzat acordarea banilor necesari ptr.autorizarea acestuia si …au murit 7 oameni arsi de vii .Si ce daca…..Daca se chema Bica sau Udrea ,in secunda 2 plecau cu catuse .Presedinta Consiliului de administratie la acel Spital era tocmai subordonata domniei sale .A avut grija ca din site-ul primariei sa fie scos acest spital ca fiind in subordinea Primariei