Primăria Constanța vrea ca orașul să devină neutru climatic până în 2035 – mai multe biciclete, mai puține mașini

Trafic pe bulevardul Tomis din Constanța. Primăria vrea să încurajeze infrastructura pentru biciclete

Constanța a fost selectată printre cele zece orașe din România care vor beneficia de sprijin pentru atingerea neutralității climatice, ca parte a Misiunii M100. Această inițiativă, alături de alte orașe importante, aduce Constanța în linia întâi a transformării sustenabile.

A fost alocat un buget total de până la un miliard de euro pentru dezvoltarea unor proiecte menite să combată schimbările climatice și să creeze o viață mai sănătoasă pentru locuitori.

Ce înseamnă neutralitatea climatică pentru Constanța?

Pentru locuitorii din Constanța, neutralitatea climatică se traduce printr-o serie de transformări esențiale:

  • Mobilitate urbană inteligentă: Reducerea poluării din trafic va fi o prioritate. Orașul va investi în soluții de transport public mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, precum și în infrastructura pentru biciclete și transport electric, reducând ambuteiajele și poluarea aerului.
  • Clădiri eficiente energetic: Multe dintre imobilele din Constanța vor fi renovate pentru a deveni mai eficiente energetic, ceea ce înseamnă facturi mai mici pentru locuitori și o reducere semnificativă a emisiilor de carbon. Locuitorii ar putea beneficia, de asemenea, de fonduri pentru modernizarea locuințelor.
  • Spații verzi și păduri urbane: Crearea și întreținerea unor noi spații verzi în oraș va deveni o prioritate. Acestea nu doar că îmbunătățesc calitatea aerului, dar contribuie și la reducerea efectului de „insulă de căldură” specific zonelor urbane. Constănțenii ar putea vedea parcuri și grădini urbane extinse, care vor aduce un aer mai curat și mai multe oportunități pentru recreere în aer liber.

Recomandare: Coșmarul șanțurilor și gropilor din Constanța nu s-a terminat: mai avem de îndurat trei etape

Finanțări și asistență pentru tranziția verde

Misiunea M100, coordonată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, include ateliere, webinarii și sesiuni de asistență tehnică care vor sprijini administrația locală din Constanța în elaborarea unor planuri de acțiune bine structurate. Aceste planuri vor acoperi toate aspectele necesare pentru un oraș mai verde, incluzând energie, mobilitate, digitalizare și managementul deșeurilor.

Constanța va avea acces la fonduri europene dedicate orașelor din Misiunea M100. Aceste fonduri vor putea fi folosite pentru implementarea unor Contracte Climate City, ce includ angajamente oficiale și investiții în proiecte strategice de dezvoltare durabilă.

Reprezentanții primăriilor celor 10 orașe selectate în cadrul Misiunii M100 orașe neutre climatic / marți, 29 octombrie. Sursa foto: Facebook M100

Impactul pentru constănțeni

Implementarea acestor inițiative va avea un impact semnificativ asupra calității vieții în Constanța. Locuitorii vor beneficia de un aer mai curat, facturi mai mici la utilități și mai multe zone verzi. Totodată, tranziția către un oraș sustenabil va atrage și investiții suplimentare, care ar putea crea locuri de muncă și contribui la dezvoltarea economică a orașului.

Însă, în ciuda acestor deziderate, în realitate primăria acționează în mod contrar. De pildă, în această vară a desființat pista de biciclete de pe o porțiune a bulevardului Tomis, pentru a crea o bandă suplimentară pentru autoturisme. În plus, primăria a promis de patru ani că va face unele mici parcuri, dar între timp nu a apărut niciun fir de iarbă. Motivul: nu sunt bani. A găsit însă bani pentru a închiria beculețe de Crăciun – peste 4 milioane de lei pe an.

Recomandare:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

9 comentarii la “Primăria Constanța vrea ca orașul să devină neutru climatic până în 2035 – mai multe biciclete, mai puține mașini

  1. Românii trăiesc din deziderate. Chiar și mie îmi place dezideratele. Dezideratul meu preferat, încă din 2010, este melodia lui Vuk „Vreau o țară ca afară!” (Vreau o țară ca afară/ Să nu mă tragă nimeni pe sfoară…) Dar îmi rămâne melodia în gât când citesc că: „în această vară [primăria] a desființat pista de biciclete de pe o porțiune a bulevardului Tomis, pentru a crea o bandă suplimentară pentru autoturisme.”
    Uite așa, pe nesimțite, ajungi la Spitalul de urgență și la vorba lui Dan Helciug: “Trăiască berea în care ne-am născut/ Trăiască berea că tare ne-a durut…” Ce înseamnă să ai premoniție!

  2. Prima masura: de azi, chitac renunta sa mai mearga cu masina si il vom vedea numai cu bicicleta/trotineta. Corect? Puterea exemplului!

  3. Se vede deja “Mobilitatea urbana inteligenta” pe toate bulevardele “modernizate” unde mai mult se sta decat se circula. Un fiasco general: desfiintarea giratiei de la Lapusneanu cu NIorga, linia continua pe Lapusneanu la Suceava, sensul unic pe Suceava, giratia de la Dobrogea si culminand cu sensul unic pe Adamclisi (blocat total pe doua benzi la ora de varf)

  4. Prima măsură: va investii masiv in beculete de Crăciun, decorațiunile se pot vedea deja din luna octombrie. Acolo-i cașcavalul

  5. Înțeleg că suntem cobaii Europei, că trebuie să ne întoarcem la cal și căruță, dar parcă și ierbivorele sânt factor de poluare… Europa a fost plimbată cel puțin 50 de ani în plus cu autovehicule… Avem și noi dreptul acesta!! Plătim taxe și impozite foarte mari! Bicicleta nu plătește nimic!! Avem deci nevoie de condiții decente și pentru autovehicule, străzi fluenta, parcări!

  6. Mobilitate urbana inteligenta??? Sa poți face ceva inteligent, trebuie să ai putina inteligenta, sau să ai angajați inteligenți.. Din păcate au lipsa totala de inteligenta cei din conducerea primăriei, dar compensează cu aroganta.. Spatii verzi unde?? Poate pe blocurile care se tot construiesc pe puținele spatii verzi care mai sunt, de acolo și multele mașini! Este doar vorbărie sa nu spun altfel.. Au mai găsit 1 miliard sa ii cheltuie cum vor cu firmele abonate! Asta ii interesează pe politicieni doar sa mai facă ceva bani pentru sine și partid.. Foarte trist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vocea constănțeanului: tinerii sportivi, ignorați de primărie și CSM

mie nov. 6 , 2024
O constănțeancă ne-a semnalat o problemă urgentă, care afectează juniorii sportivi ai Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța: lipsa totală a sălilor de antrenament. În ciuda promisiunilor oficiale, copiii, care sunt în plin sezon competițional, se confruntă cu o criză care le pune în pericol pregătirea, iar părinții se simt neputincioși […]

V-ar putea interesa și: