Malul Canalului Dunăre-Marea Neagră se prăbușește, în zona localităţii Cumpăna, iar zeci de persoane sunt în pericol să rămână fără case. Problema locativă trebuie rezolvată de Primăria Cumpăna, condusă de Mariana Gâju, PSD, de mai bine de două decenii. Instituția însă nu a găsit soluții până acum, deși primele fisuri au apărut acum aproape trei ani.
Iată ce a declarat prefectul Constanței, Silviu Coșa, la Tomis TV, în emisiunea „Punctul pe i”, moderată de jurnalistul Cristian Hagi. Puteți urmări declarațiile de la minutul 20.45.
„La Cumpăna a fost identificat perimetrul care ar trebui eliberat astfel încât tuturor persoanelor de acolo să li se asigure un grad de siguranță mai ridicat decât cel de acum. Persoanele nu au fost relocat de către administrația locală. Relocarea trebuie făcută de administrația locală, prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care are sarcină de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Nu are un termen limită. Noi ținem legătura cu cel care face expertizarea zonei respective ca să ne asigurăm că lucrurile nu scapă de sub control definitiv.”, a declarat prefectul.
Promovare, da, locuințe, ba
Primele fisuri în malul canalului au apărut în mai 2019. Primăria condusă de Mariana Gâju a avut, deci, aproape trei ani să găsească o soluție. De pildă, ar putea să închirieze locuințe celor în pericol, în loc să cheltuie zeci de mii de lei pe cheltuieli precum organizarea de spectacole sau promovarea prin mass-media. Ce să promovezi, în condițiile în care casele stau să fie înghițite de pământ? Iată aici un singur exemplu: Festivalul Rodul Pământului, Cumpăna: 1.500 de lei pentru nou născuți, 5.000 de lei pentru plăcintă, 45.000 de lei pentru publicitate. Sumele sunt consistente și în acest an.
Case construite fără avizul ACN
Să nu uităm: acolo s-a construit fără avizul Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN), instituţia care administrează Canalul Dunăre-Marea Neagră. Detalii aici: Primărița Mariana Gâju a permis construcții nelegale, mai mulți înțelepți se străduiesc să rezolve problema. Acum, inspectorii Inspectoratului de Stat în Construcţii verifică fiecare autorizaţie de construire în parte pentru a vedea ce documente au avut oamenii când şi-au ridicat caselor. Rămâne de văzut cine și cum din Primăria Cumpăna a emis autorizații de construire pentru acele locuințe și cine va răspunde.