Primăria Mangalia, acuzată că scumpește vacanțele în sudul litoralului

sud litoral
Imagine din sudul litoralul, surprinsă în primăvara acestui an

Primăria Mangalia intenționează să adopte luni, 21 decembrie, într-o ședință, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanțele în sudul litoralului, spune Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Acesta spune că măsura va descuraja investițiile în zonă și va amplifica efortul de supraviețuire al agenților economici.

”În ultimii ani, în sudul litoralului au apărut multe investiții majore în domeniul turismului. Astfel, această zonă începuse să fie tot mai solicitată de turiști, care au observat eforturile investitorilor făcute pentru ridicarea calității serviciilor în aceste stațiuni. Măsura preconizată de Primaria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare”, spun reprezentanții FPTR.

”Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%”, a declarat Nicu Moroianu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românescu (FPTR).
Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor și să renunțe la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o și recomandă noul Cod Fiscal.

Pe de altă parte, FPTR își exprimă nemulțumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziție, spre analiză, execuția bugetară la nivelul stațiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele și impozitele colectate din stațiunile turistice să se întoarcă în statiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, reprezentanții federației vor să fie informați cu privire la nivelul colectării taxelor, cât și despre cheltuielile făcute în și pentru stațiuni.

„Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamații din partea turiștilor legat de aspectul neîngrijit al spațiilor verzi din stațiuni (am constatat cu toții că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor și aleilor, de prezența cainilor vagabonzi, de lipsa parcărilor și a indicatoarelor etc.”, a mai declarat Nicu Moroianu.

“Referitor la taxa specială de promovare, FPTR nu este de acord cu aceasta, dar dacă nu se renunță la ea, solicită ca aceasta să fie colectată de către Primărie, iar aceasta sumă să fie virată către Asociația de Promovare Sudul Litoralului. Considerăm că până acum sumele colectate nu au fost gestionate eficient în scopul real al promovării turistice și că cei mai buni gestionari ai acestei taxe sunt plătitorii înșiși, membrii ai organizatiilor patronale din sudul litoralului. Înființarea unui nou Serviciu de turism și organizare evenimente din cadrul Direcției turism a Primăriei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai bună soluție.” a mai declarat reprezentantul FPTR.

De asemenea, FPTR solicită transparentizarea activității Primăriei Mangalia și punerea în discuție publică și prezentarea desfășurătorului cheltuielilor de până acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales că unele proiecte depuse la Direcția de turism nu au fost luate în considerare.

Separat de acest scandal, Corina Martin i-a cerut public primarului Cristian Radu să găsească soluții pentru introducerea unei taxe de promovare la Mangalia.

În replică, primarul Mangaliei, Radu Cristian consideră nejustificate și lipsite de o bază reală declarațiile reprezentanților Federației Patronatelor din Turism, conform cărora tarifele la cazare pot fi majorate în urma modificării impozitului pe clădiri.

„Pentru anul 2016, la persoanele juridice, Primăria Mangalia a eliminat taxa verde taxa de liniște, precum și taxa hotelieră, care nu se mai regăsește Codul Fiscal. Prin urmare, chiar dacă au fost aplicate unele majorări, prin compensare, taxele se mențin la nivelul din anii precedenți”, a subliniat primarul.

Administrația Locală a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de impozite și taxe al Municipiului Mangalia pentru anul 2016, care a fost anunțată în presă în timp util. La aceasta nu s-a prezentat niciunul dintre reprezentanții asociațiilor profesionale sau din partea reprezentanților Federației Patronatelor din Turism, dar nici mare parte dintre consilierii locali. Dintre cei 19 consilieri pe care îi are Mangalia, doar cinci au venit la dezbatere.

„Ne-am fi dorit un interes mai mare și din partea agenților economici, care au active în stațiunile din sudul litoralului. În acest moment, sunt peste 146 de agenți economici din turism, cu peste 262 de active, respectiv clădiri cu destinație turistică. Datoriile acestora către bugetul local, la ora actuală, se ridică la o sumă totală de aproape 3,5 milioane de euro. Dintre aceștia, puțin peste 20 și-au evaluat și declarat corect activele și au plătit către bugetul local sumele reale”, a mai declarat primarul. „Menționăm că noua cotă a impozitului pe clădiri, respectiv 1,95%, este doar în stadiul de propunere, nefiind finală. Interesul nostru este să lărgim masa impozabilă, nu să mărim taxele, pentru a încuraja mediul de afaceri și investițiile, mai ales că în anul 2015, în urma eforturilor comune ale administrației locale și ale agenților economici din zonă, numărul turiștilor a crescut considerabil”, a mai completat Radu Cristian.

Radu Cristian, primarul din Mangalia

Pentru ca cele șase stațiuni aflate în administrarea Mangaliei să ofere condiții decente turiștilor, este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct.

„Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii turistice nu se poate face fără contribuția directă a agenților economici care fac profit din activitățilr turistice. Administrația locală este permanent deschisă propunerilor, sugestiilor și proiectelor venite din partea mediului de afaceri din zonă, astfel încât turismul din sudul litoralului să se dezvolte într-un ritm susținut”, a conchis edilul Mangaliei.

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un deputat constănțean vrea închisoare pentru cei care modifică kilometrajul mașinilor

Dum dec. 20 , 2015
Înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracteristici ale vehiculelor ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de parlamentari PNL. Iniţiativa completează Codul Penal cu infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, pedepsită cu închisoare […]

V-ar putea interesa și: