Situația fără precedent în instanțele și administrația din România. Un primar de municipiu a făcut cerere într-un proces pentru ca primăria pe care o conduce să piardă. Culmea, procesul fusese intentat de asociația pe care a fondat-o și unde a fost președinte. Sună a conflict de interese, nu-i așa?
Cazul la care ne referim are legătură cu Planul Urbanistic Zonal aprobat pentru bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Asociația Constanța Altfel, fondată de primarul Vergil Chițac, a cerut, în 2018, anularea acestui PUZ. Primăria Constanța s-a opus și a fost dată în judecată, alături de doi investitori. Anularea PUZ-ului ar fi dus la blocarea unor investiții viitoare. Municipalitatea s-a opus pe bună dreptate, pentru a nu risca să plătească despăgubiri celor care au cumpărat, pe bani grei, terenuri acolo. Rețineți, vorbim de cumpărat, nu de retrocedat, iar banii au intrat în conturile primăriei. De reținut că tot Primăria emisese autorizații de construire. Dacă nu ar mai fi putut să investească, cei care dețineau autorizațiile de construire ar fi putut solicita – cu mari șanse de câștig – despăgubiri de la primăriei.
După mai mulți ani de procese, a venit și decizia. Primăria Constanța a câștigat, pe fond, la începutul acestui an.
Între timp, primar al municipiului Constanța a ajuns Vergil Chițac, fondator al Asociației Constanța Altfel, alături de Felicia Ovanesian, avocat, pe care avea să o numească, pe 30 decembrie 2020, city manager al municipiului Constanța. Noul primar nu a accepta decizia instanței, care dădea dreptate Primăriei Constanța. A cerut avocaților instituției, plătiți din bani publici, să atace hotărârea. Practic, am fost martorii unei premiere: un primar care a cerut ca instituția pe care o conduce să piardă procesul. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, sau, dacă vreți, și mai clare, intervenea în proces în favoarea asociației pe care a fondat-o.
În opinia noastră, este un caz de conflict de interese. De ce a făcut primarul acest lucru? Răspunsul se găsește în activitatea Asociației Constanța Altfel. Aceasta s-a îndreptat în instanță și a cerut anularea unor PUZ-uri emise pentru anumiți investitori. „Au fost multe autorizații emise, câteva mii, și nu ne-am putut ocupa de toate”, au spus – fără să cităm exact – reprezentanții acesteia. Nu au spus însă de ce avocatul Felicia Ovanesian, piesă de bază a asociației, a apărat în instanță, și înainte de fondarea asociației, și în timpul unei, unele proiecte și/sau personaje extrem de controversate. Am scris pe larg, de pildă, despre blocul de pe strada Zorelelor, acolo unde oamenii protestează, acum, pentru că nu au locuri de parcare și pentru că primăria nu le mai dă voie să-și lase mașinile pe trotuar. Acolo, fosta primăria nu a dorit să schimbe destinația din locuințe sociale în hotel. De partea investitorului a stat avocatul Felicia Ovanesian. Așa cum a stat, de pildă, lângă Georgică Giurgiucanu, cel care fuge acum de justiție după ce a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul Retrocedărilor, în care a fost condamnt și Radu Mazăre, pentru instigare la complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, abuz în serviciu, în formă continuată şi, respectiv, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Acțiunea primăriei a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, după plângerea companiei Comprest Util. Aceasta a ridicat pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța un imobil-emblemă. Asociația Constanța Altfel a atacat acest proiect, pârâți fiind Primăria Constanța și Consiliul Municipal. Comprest Util a intervenit în procese. Asociația lui Vergil Chițac a cerut anularea autorizațiile de construire. A pierdut definitiv. Procesul s-a judecat la Galați, după ce Curtea Supremă a decis strămutarea din Constanța, înțelegând că aici investitorul nu ar fi avut parte de un proces corect. Asociația nu s-a lăsat și a cerut, în alt proces, anularea PUZ-ului. Asta nu ar fi dus în niciun caz la dărâmarea blocurilor construite, ci numai la blocarea unor viitoare investiții, așa cum spuneam mai sus. Primăria Constanța și Comprest Util au câștigat din nou. Asociația Constanța Altfel și o persoană fizică au declarat recurs. În speță a intervenit și actual primar. Avocații Primăriei Constanța au depus o cerere prin care ar fi trebuit ca procesul să fie pierdut de Primărie și câștigat de entitățile adverse. Comprest Util a intervenit în proces și a menționat pe larg toate neregulile pe care le-a constatat la acțiunile primarului și ale Asociației Constanța Altfel, subliniind inclusiv afirmațiile Feliciei Ovanesian, „Singura opinie juridică care contează pentru mine este a mea”, dar și faptul că la Curtea de Apel Constanța nu s-a ținut de un recurs în interesul legii (RIL) și de o decizia a Curții Constituționale care spun că asociații civice nu au calitatea procesuală activă de a declanșa un contencios obiectiv. Cu alte cuvinte, trebuie să demonstreze că ele sau membrii săi sunt afectate direct de măsurile pe care le contestă.
Pe 10 noiembrie 2021, ÎCCJ a dat dreptate Comprest Util și a hotărât că procesul va continua nu în Constanța, ci în București.
Se ridică totuși o întrebare: mai există vreo legătură între Asociația Constanța Altfel și foștii săi lideri, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian? Căci numai dacă ar exista putem vorbi despre un conflict de interese ca la carte.
Nu e nevoie de o investigație complicată pentru a afla. De pildă, avocatul asociației este Cristina Toxin, cea care a avut un cabinet de avocatură împreună cu Felicia Ovanesian. Aceasta din urmă s-a retras numai după ce a fost numită city manager. De fapt, adresa de corespondență a asociației este chiar acasă la Felicia Ovanesian (acolo e sediul biroului). De asemenea, din asociație face parte acum și soția fiului primarului Vergil Chițac (nunta a avut loc de curând). Așadar, putem spune, fără a ne teme că greșim, că există o legătură între cei doi și asociație.
Rămâne de văzut dacă în acest caz se vor lua măsuri. Din informațiile noastre, se pregătește o plângere penală împotriva primarului.