Primarul Constanței, Vergil Chițac, a postat luni pe pagina sa de Facebook fotografii în care arată starea unor conducte de termoficare și ne spune de ce trebuia să fie schimbate.
„Plecând de la imaginile de mai jos, care prezintă starea conductelor de termoficare, nu pot să nu mă întreb următoarele lucruri:
Cât ar mai fi durat până când să cedeze întreg sistemul, dat fiind că se pierdeau 450 de tone de apă pe oră? Subliniez „pe oră”.
Oare ar fi fost normal să asfaltăm B-dul Lăpușneanu înainte să schimbăm conductele și după aceea să-l spargem din nou?
În aceste condiții, nu cumva e mai bine că am așteptat aceste lucrări, cu toate inconvenientele de rigoare?
Oare ce a împiedicat administrațiile anterioare să gândească un proiect de modernizare a rețelei concomitent cu refacerea bulevardelor?”, se întreabă primarul Chițac.
Ne permitem să îi răspundem noi.
Unu: administrația Făgădău gândise și un proiect de schimbare a conductelor, și unul de modernizare a bulevardelor. Ambele au fost continuate de administrația Chițac.
Doi: conductele acestea nu trebuia să fie schimbate. Nu o spunem noi, o spune chiar Vergil Chițac. De fapt, o spunea în campaniile electorale din 2016 și 2020, pe site-ul său. Acum articolul a fost șters.
Soluțiile nu prevedeau însă un nou CET și nici schimbarea conductelor, ci realizarea de centrale de cartier, mult mai ieftine și eficiente. Iată una din cele două propuneri popularizate de candidatul Chițac.
„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”
Observație: acum se schimbă numai conductele de pe magistralele principalele, de la CET la punctele termice. Cele de la puncte termice la blocuri nu.
Recomandare:
Eu cred că autoritățile nu ne spun adevărul.Din 2027 UE vrea să interzică folosirea aragazelor in blocuri.O dată spune Europa că nu mai avem voie cu centrale pe gaz in apartamente iar România după cum se știe este prima care aplica directivele UE.De ce există atâta interes pt schimbarea conductelor.Daca nu se schimba conductele secundare efortul este inutil.Din 23.01de la ora 21.00 datorită unei avarii pe Adamclisi cart Tomis Nord nu are apa calda și căldură.Este ora 17.00 în data de 24 01 iar caloriferele sunt reci.Sunt atât de multe avarii datorită conductelor secundare că am ajuns sa verificăm permanent caloriferele daca mai sunt calde.A devenit o obsesie.
Adevarul este ca nu in conductele de incalzire sunt gauri ,ele se gasesc in tartacuta edililor care -si freaca palmele la o asa afacere de a inlocui conductele ….Tembelism curat .