Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a participat astăzi, alături de prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, la întâlnirea comună cu Excelența Sa dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, aflat în vizită de curtoazie la Constanța.
Cu această ocazie, primarul Vergil Chițac i-a prezentat oaspetelui principalele oportunități de investiții în municipiu, precum și argumentele prioritare care susțin interesul unui investitor strategic pentru orașul Constanța.
Având în vedere că Germania reprezintă cel mai important partener comercial al României și a treia sursă de investiții străine directe, cu peste 24.000 de firme investitoare, majoritatea în sectoare industriale înalt tehnologizate, multiplicarea investițiilor germane la Constanța ar putea reprezenta o direcție prioritară a raporturilor dintre mediile locale de business din municipiul Constanța și agenți economici din Germania.
S-a convenit că domeniile care au cel mai ridicat potențial de cooperare sunt energia și turismul.
Proiectele privind exploatarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră, precum și oportunitățile de investiții în domeniul energiei eoliene conferite mai ales de noul cadru european în domeniul energiei (Pactul Verde European / EU Green Deal), reprezintă, în actualul context de criză energetică, posibile soluții prioritare de colaborare între mediile de afaceri din municipiu și parteneri din Germania. Promovarea unor proiecte de business în domeniu poate aduce beneficii sociale semnificative pentru locuitorii municipiului Constanța, de la noi locuri de muncă la dezvoltarea infrastructurii locale.
Recomandare: Romgaz a bătut palma cu americanii de la Exxon pentru gazele din Marea Neagră
În domeniul turismului, principalele oportunități și beneficii de dată recentă provin din implementarea programului de extindere a plajelor de-a lungul coastei, în contextul unor inițiative locale de amploare în domeniu: adoptarea Strategiilor de dezvoltare și promovare a turismului la nivel municipal și județean, precum și finalizarea, în perioada următoare, a demersurilor privind înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD) la nivel municipal.
Primarul municipiului a transmis cu această ocazie încrederea, bazată pe noutățile în domeniu, precum și pe activitățile intense de pregătire a noului sezon estival, că „va fi o vară turistică mult mai bună decât cele precedente”.
Ambasadorul Germaniei în România a apreciat potențialul municipiului și județului Constanța, în special în domeniile de mai sus, și a promis întregul său sprijin pentru consolidarea investițiilor germane în regiune.
Străinii nu prea se înghesuie pe litoralul românesc, în ciuda îndemnului primarului Chițac.
În primele 11 luni ale anului trecut, turiştii străini au fost în număr de 36715 persoane şi deţin o pondere de 2,9% în totalul turiştilor. Cei mai numeroși străini care au vizitat județul nostru în primele unsprezece luni din 2021 au fost cei din Albania (4681 persoane), din Germania (3673 persoane) și din Statele Unite ale Americii (3144 persoane), potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică.
În 2020, în județul Constanța au ajuns numai 1401 de turiști din Germania.
Toate bune .Onoratul oaspete a trecut probabil si pe strazile zonei peninsulare avand carosabilul proaspat modernizat sau pe Str.Stefan cel Mare ,sau pe Bd.Lapusneanu (excelenta mobilitatii crerebrale ale edililor orasului ce se vrea turistic) sau pe Bd.Aurel Vlaicu….Adica s-a lamurit.
Citești declarația că „va fi o vară turistică mult mai bună decât cele precedente” și nu știi ce să faci. Să râzi cu lacrimi sau să plângi? Cum vor circula turiștii pe Lăpușneanu, care mai are o bandă și jumătate pe sens? Bd. Mamaia începe și el să fie spart, pe la Pavilionul Expozițional sunt șanțuri deja. De Aurel Vlaicu nu mai spun, trebuia să fie terminat în decembrie, încă se lucrează și se va lucra. Vor termina lucrările din oraș până la începutul lunii iunie? Evident că nu. Și atunci cum va fi vara turistică mai bună decât cele precedente?