Primarul Constanței spunea recent că orașul este în faliment. Acum se laudă că a atras de două ori și jumătate mai mulți bani decât Emil Boc

vergil-chitac-emil-boc
Vergil Chițac se laudă că este mai performant decât Emil Boc

Acum câteva zile, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, PNL, anunța că municipiul pe care îl conduce este campion la absorbția fondurilor europene.

Astăzi, primarul din Constanța, Vergil Chițac, tot PNL, îl contrazice și spune că el a atras prin PNRR de două ori mai mulți bani. „Dar prefer să proclamăm victorii la momentul potrivit.”, a spus Chițac. Asta după ce în noiembrie 2022 afirma că orașul Constanța ar fi în faliment dacă ar fi o societate comercială.

Ai zice că am depășit Clujul. Ce pierde din vedere primarul de pe litoral este că pe lumea aceasta nu există numai PNRR, ci și fonduri europene.

„Din 2007 până acum, Primăria Cluj-Napoca a realizat și are în implementare proiecte finanțate din fonduri europene în valoare totală de peste 420 milioane euro.

De asemenea, pentru exercițiul financiar actual, numai prin PNRR au fost depuse până acum proiecte de peste 126 milioane euro și avem în pregătire proiecte de 4,5 miliarde de euro – cuprinzând centura metropolitană, trenul metropolitan, proiectul pentru metrou, Parcul Est, Someșul metropolitan ș.a.”, a spus Emil Boc.

Ce nu spune Vergil Chițac este că municipiul Cluj-Napoca are în 2023 un buget de 3,04 miliarde lei, în timp ce al Constanței este de 1,83 miliarde lei. E o diferență, trebuie să recunoașteți. Noi acum ne chinuim să facem un stadion și o sală polivalentă. Ei au și un stadion nou, și o sală polivalentă de două ori mai mare decât va fi a noastră. Și o au de zece ani. Și își mai fac și metrou.

Și nu ne mai spune primarul de ce ne-a îndatorat recent pe 13 ani, cu o sumă uriașă, dacă tot atragem atât de mulți bani. Detalii aici: Primarul Vergil Chițac împrumută o sumă imensă pe care o vor plăti și copiii noștri

Mai jos puteți citi postarea lui Vergil Chițac de pe Facebook:

„Adevărul este că niciodată nu au intrat atât de mulți bani europeni în infrastructura publică a orașului nostru. Vorbim de un sfert de miliard de euro, finanțare europeană câștigată prin PNRR.

Dezvoltăm Constanța cu fonduri europene. Fizic, faptic, nu pe hârtie, nu doar în campania electorală. Să vă arăt, pe scurt.

Am preluat mandatul de primar cu următoarea situație:

– 30 de proiecte semnate;

– finanțare europeană totală de 144 de milioane de euro;

– 5 proiecte în stadiul de implementare fizică.

Astăzi, la ora la care scriu aceste rânduri, vorbim despre:

– 65 de proiecte semnate;

– finanțare europeană totală de peste 650 de milioane de euro (pentru evitarea confuziilor, aici vorbim de totalul banilor europeni, nu doar cei proveniți prin PNRR);

– 30 de proiecte în stadiul de implementare fizică.

Și mai urmează. Sunt cifre incomparabile, iar tabloul, per ansamblu, este foarte optimist.

Totuși, deși este esențial să ai asigurată finanțarea proiectelor, mai important este să le și implementezi cu succes. Pentru că altfel ele rămân „proiecte pe hârtie”. Așa cum le-am găsit eu în 2020, netraduse în nimic concret și vizibil în oraș.

P.S. Cel mai mare oraș din vestul țării anunță, triumfător, 100 de milioane de euro câștigate prin PNRR. Repet, Constanța a obținut 250. Dar prefer să proclamăm victorii la momentul potrivit. Deocamdată, avem de muncit.”

Recomandare: Parcările din Constanța, desființate din cauza Imperiului Otoman?!

În noiembrie 2022, situația era falimentară

Primarul Constanței, Vergil Chițac, în centru, surprins într-o ipostază rară: într-o conferință de presă. În dreapta imaginii se află city managerul Felicia Ovanesian. În stânga, Daniel Vlăescu, director executiv Direcția generala gestionare servicii publice. Fotografie realizată pe 24 noiembrie 2022, în sala mare a Prefecturii Constanța, de Constanța 100%

Înainte de a ajunge primar, Vergil Chițac, PNL, a declarat, în mai multe rânduri, că orașul Constanța ar fi în faliment, dacă ar fi o societate comercială. Se baza pe faptul că municipiul are cheltuieli mult mai mari decât veniturile.

Într-o conferință de presă pe care a organizat-o recent, am avut posibilitatea să îl întreb dacă își menține afirmația și acum, după ce a ajuns primar, ținând cont că pe primele nouă luni ale anului municipiul a cheltuit cu 194 de milioane mai mult decât veniturile. Detalii AICI.

„Așa e și acum. Cu atât mai mult.”, a spus primarul.

Acesta a precizat că veniturile despre care vorbim sunt veniturile proprii ale bugetului.

A explicat apoi că bugetul are trei componente majore: componenta de la SPIT, adică taxele și impozitele culese de la cetățeni; TVA-ul pe care îl primește de la stat; IVG-urile (impozitul pe venitul gospodăriilor), adică parte din impozitul pe salarii care ne revine nouă. 62% din impozitul pe salarii al rezidenților alimentează bugetul. Pe site-ul ANAF puteți vedea cât au încasat localitățile din județul Constanța (click AICI).

„Dacă am analiza veniturile proprii numai, spuneam atunci că dacă am fi o societate comercială am intra în faliment. Așa suntem și acum, pentru că cheltuielile de funcționare, adică să mâncăm, să ne plătim apa, curentul, nu să ne mai luăm un televizor, sunt mai mari decât veniturile proprii. Adică eu cheltuiesc să mănânc și să stau în casă mai mult decât salariu. E clar că suntem într-o situație falimentară. Așa suntem și acum. Nu putem să cerem acum, pe timp de criză, să rezolvăm problema aceasta macroeconomică, în condițiile în care energia s-a dus cât s-a dus, în condițiile în care nu poți să ceri unui constănțean mai mult de 450 de lei pe gigacalorie (n.r. restul este subvenționat de primărie, adică tot de constănțeni), în condițiile în care un apartament mediu în Constanța, pe timp de iarnă, în februarie, consumă o gigacalorie. Și atunci am preferat să creștem puțin și la cetățeni, dar diferența am acoperit-o noi, era mult mai mare. Să știți că prețul la gigacalorie, ăla din momentele alea când vorbeam noi doi, era artificial, nu avea nicio legătură cu realitatea economică. Era un preț de 250 de lei la cetățean și 800, se plătea diferența, subvenție. Realitatea este că e vreo 1.300. Pentru că nu a fost prețul real, au intrat în faliment toți. Și CET-ul, și RADET-ul.”, a spus primarul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Primarul Constanței spunea recent că orașul este în faliment. Acum se laudă că a atras de două ori și jumătate mai mulți bani decât Emil Boc

  1. Pai normal ca se plange ca nu sunt banii daca consilierii municipali joaca la pariuri si cine stie ce alte nenorociri. Exemplul recent publicat Marius Tulica – consilier municipal Constanta.
    Oare cati din aceasta minunata echipa de la primaria Constantei isi petrec timpul cu pariurile sportive in loc sa duca la bun sfarsit un proiect adevarat, si aici nu ma refer la proiecte praf in ochi cu protejarea mediului sau analize pe viitoare proiecte. Interesant ar fi daca joaca si banii din taxele constantenilor la pariuri sau asta este o practica normala la o persoana politica ? Ne miram de ce se plange primarul Chitac ca nu sunt bani si de ce avem taxe peste taxe, parcari peste parcari. Iesi din casa si imediat ti-au sarit banii din buzunar. Dar normal, daca alesii nostri ( desi nu tin minte sa fi fost el ales de cineva, ci mai mult plantat ) joaca banii la pariuri Bine ca se dau majorari de salarii, beneficii la clasa politica. Ca dupa sa mearga sa sparga banii la pariuri. Zero respect fata de pozitia publica pe care o ocupa dar vine din randul grupului de partide care sustin casele de pariuri si publicitate agresiva peste tot cu pariuri. A mai fost si presendintele PMP, oare le dadea pronosticuri la sedinte ca de rezultate, proiecte, initiative aprope zero barat din partea lor. Din moment ce este asa maestru al pariurilor macar PNL a facut investitie buna, randament garantat. Mai verificati putin oamenii ca s-a ajuns o batjocura p******a daca avem acum pariori in partid, politica, primarie. Din moment ce toata viata lui a fost un lustruitor si l-a urmat pe Costin Avatufului peste tot, poate de acolo a si deprins boala asta cu pariurile ca totusi machedonii sunt mai inteligenti cu banii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

România mai trebuie să cumpere, conform contractelor, încă 27 milioane de vaccinuri anti covid

lun mart. 6 , 2023
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă despre poziţia României în legătură cu vaccinurile împotriva COVID, după ce Bulgaria a anunţat că refuză să le mai cumpere.  „Încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice. Am făcut-o încă […]
vaccin covid 19

V-ar putea interesa și: