Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, l-a primit astăzi, în vizită de curtoazie, pe ambasadorul Italiei în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni.
Au fost discutate situația actuală socio-economică a municipiului Constanța în condițiile războiului din Ucraina, în particular situația refugiaților din regiunea Odesa aflați pe raza municipiului nostru, precum și teme privind cooperarea culturală și economică.
Primarul municipiului a evidențiat acțiunile de sprijin pentru refugiați adoptate de către municipalitate, precum și măsurile de solidaritate și sprijin cu partenerul municipal din Ucraina, municipiul Odesa.
Vergil Chițac a reiterat intenția și disponibilitatea Primăriei municipiului Constanța de a achiziționa obiectivul Casa d’Italia, aflat în momentul de față în proprietatea statului italian. Intenția municipalității vizează extinderea infrastructurii culturale a municipiului, potrivit obiectivelor prioritare stabilite prin Strategia Culturală a municipiului pentru perioada 2021-2031, adoptată la finele anului trecut de către Consiliul Local Municipal Constanța. În acest context, ulterior achiziționării acestui obiectiv, clădirea ar urma să fie restaurată în vederea utilizării ei ca obiectiv de infrastructură culturală. Au fost discutate aspectele procedurale privind implementarea acestei intenții.
„Domnul Vergil Chițac a evidențiat importanța acestui obiectiv prestigios pentru constănțeni, din perspectiva nevoilor culturale pe care Casa d’Italia le poate deservi.”, a anunțat primăria, printr-un comunicat de presă.
Au fost trecute în revistă și alte teme și inițiative de colaborare în domeniile menționate.
Scoasă la vânzare din 2017
Statul italian a scos la licitație cinci imobile din România, dintre care și unul din Constanța, situat în centru, pe bulevardul Mamaia la nr. 42, cunoscut drept Casa D’Italia. Clădirea este abandonată de foarte mulți ani.
Imobilul masiv din piatră, cu faţadă din cărămidă roşie şi ridicată în stilul vilelor neoclasice din Nordul Italiei, a fost construit în 1924, pentru necesităţile comunităţii italiene, pe atunci relativ numeroase în Constanţa.
În perioada interbelică şi până în 1948, Casa D’Italia a fost sediul Consulatului italian şi al şcolii italiene „Vittorio Emmanuele III”, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial aici a funcţionat şi sediul filialei Partidului Național Fascist Italian din Constanța, până în anul 1943.
După 1948, deşi a rămas în proprietatea statului italian, a fost sediul Casei de Cultură a Tineretului pentru ca, începând din 1990 şi până acum un deceniu să devină sediu al viceconsulatului Italiei la Constanţa.
În prezent se află într-o stare avansată de degradare. Terenul pe care se află clădirea are o suprafață de 577 de metri pătrați, din care 416 metri pătrați este suprafață construită.
Potrivit anunțului postat pe site-ul Ambasadei, prețul de pornire a licitației este de 583.000 de euro.
Toate celelalte cheltuieli aferente redactării și autentificării actului de vânzare cumpărare cad în sarcina cumpărătorului, se arată în anunț.
Evaluarea terenului a avut fost făcută pe 6 august 2021.
Clădirea a mai fost scoasă la licitație în 2017, tot pentru aproximativ 500.000 de euro, însă nu i s-a găsit cumpărător.
acolo merge un mall . Hai baietii destepti ca se poate !