În 2017, primarul din Agigea, Cristian Maricel Cârjaliu, formula o plângere penală pentru o tranzacție suspectă cu terenuri în portul Constanța. Subiectul e frumos: un teren s-a vândut cu 6.000 de euro, la licitație, iar peste câțiva ani, 15% din teren a fost achiziționat de 80.000 de ori mai scump.
La fel de interesant este însă faptul că tranzacția reclamată de Cristian Maricel Cârjaliu avusese loc în urmă cu ceva timp. În acest caz, „în urmă cu ceva timp” înseamnă, de fapt, 15 ani de zile!
O tranzacție suspectă cu un teren de aproape șase hectare din Portul Constanța Sud-Agigea a ajuns în atenția procurorilor după 15 ani. Adică aproape 5.500 de zile. E vorba despre un act adițional semnat între Primăria Agigea și Administrația Porturilor Maritime în anul 2002.
Culmea, în plângerea penală, Cristian Maricel Cârjaliu recunoaște, negru pe alb, că faptele s-au prescris.
De ce a făcut-o? În poveste este implicat și Claudiu Palaz, și, din știința noastră, între cei doi nu există o relație de amiciție, dimpotrivă. Sau poate a avut alte interese, legitime sau ascunse.
Prima întrebare care se ridică este însă nu de ce a făcut-o, ci de ce a făcut-o după 15 ani? Dacă știi că ceva este în neregulă, nu aștepți un deceniu și jumătate să reclami, o faci imediat. Mai ales că acesta este primar al Agigei din 2008, deci a avut timp destul să studieze actele.
Ne-am adus aminte de această întâmplare când am văzut, recent, în presa locală, un drept la replică
Din el am aflat că povestea se repetă și că, se pare, primarul din Agigea are un modus operandi: face plângeri penale aproape ca în romanele lui Alexandre Dumas: după 20 de ani. Și crimele se prescriu după acest timp, nu însă, în unele cazuri, setea de răzbunarea, așa ne învață romanele lui Dumas.
Asta ar fi însă cea mai mică problemă. Cele mai mari ar fi că există probleme mari în această ultimă plângere, potrivit celor vizați. Este vorba de Sarda Fish, societate care nu deține, cum eronat s-a crezut, restaurantul Pescăria lui Matei.
Iată ce scrie în dreptul la replică.
„Am luat notă cu stupoare de ştirea falsă pe care aţi publicat-o astăzi sub titlul „Patronii Pescăriei lui Matei din Agigea, trimişi in judecată! Sunt acuzaţi că au obţinut terenul pe care funcţionează afacerea FALSIFICÂND DOCUMENTE!”.
Restaurantul „Pescăria lui Matei” este deţinut de SC Pescăria lui Matei SRL, iar nu de Sarda Fish SRL, cum în mod fals aţi menţionat 11-1 articol. Terenul pe care funcţionează Pescăria lui Matei a fost cumpărat legal. Titlul nostru de proprietate este perfect valid, se află în circuitul civil, nu a fost contestat niciodată de nimeni şi nu face obiectul niciunui dosar penal, contrar celor pe care le-aţi afirmat în articol. Asociatul unic al societăţii, Matei Alin Datcu, nu a fost trimis în judecată, nici în dosarul la care faceţi referire, nici în vreun alt dosar penal.
Faptul că societatea Sarda Fish şi asociaţii ei au fost trimişi în judecată nu reprezintă o dovadă a vinovăţiei, aşa cum insinuaţi, şi nu are nicio legătură, nu afectează şi nu interferează în niciun fel cu activitatea societăţii Pescăria lui Matei SRL. Pe de altă parte, nimeni nu a fost trimis în judecată pentru falsificare de documente, aşa cum în mod eronat susţineţi chiar în titlul articolului. Acuzaţia formulată împotriva Sarda Fish şi a asociaţilor ei este aceea de uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Situaţiile analizate în dosarul penal datează, aşa cum aţi precizat, din anul 2001, adică din urmă cu 18 ani. Potrivit legii penale, cele mai grave fapte, printre care terorismul sau omorul, se prescriu în 15 ani. Chiar nu vi se pare caraghios ca un aşa-zis uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată să nu se fi prescris nici după 18 ani?
Înscrisurile aşa-zis falsificate nu au fost desfiinţate de nicio instanţă. În condiţiile legii, procedura de desfiinţare a înscrisurilor false poate fi admisă doar atunci când înscrisurile în cauză încă mai produc efecte. Or, din anul 2012 aceste înscrisuri nu produc niciun efect, întrucât terenul la care fac referire a fost înscris fraudulos în proprietatea privată a Comunei Agigea, la iniţiativa primarului Cristian-Maricel Cîrjaliu. Un lot din această suprafaţă însuşită ilegal de primarul localităţii a fost mai apoi vândut unei firme, fără hotărâre de Consiliu Local. Ginerele primarului din Agigea este asociat în această firmă, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Sarda Fish a contestat această tranzacţie şi a depus plângere penală împotriva primarului Cîrjaliu. Acesta nu poate scăpa de răspunderea penală, decât în situaţia în care Sarda Fish şi-ar pierde calitatea de reclamantă/parte vătămată. Tocmai de aceea, fără a avea un interes legitim şi fără a suferi vreo vătămare, acesta a produs o copie a facturii din 2001 diferită de originalul aflat în posesia Sarda Fish, susţinând şi fiind crezut de procuror că originalul a fost falsificat, iar copia ar fi reală. Scopul primarului este acela de a induce în eroare organele de stat, pentru ca factura Sarda Fish să fie anulată, iar firma ginerelui său să rămână cu terenul. Aceasta este miza reală a dosarului pomenit „in articolul dvs. şi motivul pentru care Cristian-Maricel Cîrjaliu a căutat şi a descoperit aşa-zise nereguli din urmă cu 18 ani.
Nicio situaţie din acest dosar penal nu are legătură cu Pescăria lui Matei SRL, care este un subiect juridic distinct. Din acest motiv, apreciem că titlul articolului şi o serie de afirmaţii punctuale vădit false ne prejudiciază imaginea în ochii clienţilor noştri”.
De ce a făcut Cristian Maricel Cârjaliu o plângere penală în acest caz?
În loc de răspuns, o să vă spunem ce am citit zilele trecute în presă. Ordinea.ro scrie că un anume Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele primarului din Agigea, Cristian Maricel Cârjaliu, a dobândit 10% dintr-un business de 1,5 milioane de euro pe an cu o investiție de 100 de lei.
„Nuțoaia-Cîrjaliu a fost cooptat în SC Golful Pescarilor SRL, în septembrie 2018. Acesta a intrat în firma care deține cunoscutul restaurant pescăresc din vecinătatea plajei Agigea printr-o înțelegere a asociaților. Anterior, firma era deținută de Dumitru Stanciu din Agigea, care avea 50% din părțile sociale, și de oamenii de afaceri constănțeni Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu, care dețineau câte 25% din părțile sociale. Practic, business-ul se împărțea între Stanciu și cei doi constănțeni. Toți trei dețineau și calitatea de administratori. În septembrie 2018, aceștia au decis să-l coopteze în societate pe ginerele primarului din Agigea. Cooptarea a fost urmată de o majorare a capitalului social cu 480 de lei. Jumătate din acest aport financiar a fost adus de Popa și Lupoiu, care astfel și-au păstrat 50% din business. În schimb, Dumitru Stanciu a adus un aport mai mic, cedând practic 10% din firmă către ginerele lui Cîrjaliu, care a dobândit calitatea de asociat cu o investiție de 100 de lei. Stanciu a fost revocat și din funcția de administrator al societății, în locul său fiind numit noul asociat, Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu. În anul 2018, Golful Pescarilor SRL a derulat afaceri de 6.897.126 de lei.”, scrie sursa citată.
Vorbim așadar despre două restaurante aflate unul lângă altul. În opinia noastră, faptul că sunt atât de aproape este benefic și pentru ele, pentru că așa creează vad, dar și pentru clienți, pentru că există concurență, deci prețuri bune și produse de calitate. Ambele restaurante au cifre de afaceri bune și raportează profit. E drept, Pescăria lui Matei este de cel puțin două ori mai profitabilă decât Golful Pescarilor, potrivit datelor raportate de Ministerul Finanțelor. În cazul acesta, ne întrebăm însă dacă această plângere penală nu este o răfuială a primarului din Agigea. Rețineți: ginerele său este acționar în restaurantul care, în teorie, reprezintă concurența sa.
Decideți dumneavoastră dacă în cazul acesta avem de-a face cu o încercare de a face dreptate sau cu o intimidare din parte unui personaj învestit, temporar, cu o anumită autoritate.
Vă reamintim, alegerile pentru un nou mandat de primar vor avea loc în iunie 2020.
Vă recomandăm și: