Primăria Constanța ar fi în faliment, dacă ar fi societate comercială. Orașul Constanța consumă mai mult decât produce. Soluția în această situație este simplă, dar greu de aplicat: reduci cheltuielile, crești veniturile.
Din păcate, primarul Constanței nu face nici una, nici alta. Probabil că nu știe cum, pentru că nu a lucrat nici în administrație, nu este nici om de afaceri. Dimpotrivă: a majorat salariile în primărie, iar orașul pierde investitori importanți (Heineken, de pildă), în timp ce alții n-au mai venit.
Așadar, Chițac și compania nu mai au decât decât două lucruri de făcut. Unu: să majoreze taxele și impozitele – lucru pe care l-au făcut, dar nu în măsura în care voiau, pentru că s-a opus USR. Doi: să se împrumute.
Primarul Vergil Chițac le propune consilierilor locali, în ședința ordinară din martie, să accepte ca municipiul să se împrumute cu o sumă imensă: 253.918.000 lei. Asta înseamnă cam 900 de lei de fiecare constănțean. Dobânda pe care va trebui să o plătim pentru acest credit este de peste 118.320.000 lei!
Împrumutul este necesar, spune edilul, pentru a realizarea unor investiții. Marea lor majoritatea sunt începute de echipa Decebal Făgădău – Dumitru Babu.
„Pentru a efectua aceste lucrări într-un termen scurt, Departamentul economico-financiar din cadrul Primăriei municipiului Constanța a identificat posibilitate contractării unui împrumut cu o valoare de maximum 252.918.000 lei, cu o maturitate de maximum 13 ani.”, spune Vergil Chițac în referatul de aprobare.
Rețineți: împrumutul se face pe 13 ani. Un copil care împlinește anul acesta 18 ani va achita pentru acest împrumut până la 31 de ani, adică până în 2036.
Bizar este că în lista de investiții a primăriei prin care justifică atragerea acestor bani se numără unele care au început deja. De fapt, majoritatea au început. Valoarea acestora este de 2,4 miliarde lei. Cum spuneam, majoritatea sunt meritul fostei echipe de la primărie. De ce se împrumută primarul acum? De ce nu a comunicat acest lucru constănțenilor? De ce nu sunt explicate aceste măsuri? Sunt întrebări la care primarul Chițac este obligat să răspundă.
Prin acest împrumut, serviciul datoriei totale va crește de trei ori și jumătate, de la 2,03% în 2023 la 7,23% în 2026.
Comisioanele sunt de 1.269.000 de lei și se plătesc într-o singură rată, în 2023.
Cea mai mare dobândă o vom plăti în 2026, adică 17.863.000 de lei.
Dobânda totală plătită va fi de peste 118.320.00 lei.
Mai jos aveți graficul de rambursare.
Vergil Chițac este domiciliat în Eforie. Va împlini anul acesta 61 de ani. La finalul împrumutului va avea 74.
V-ar putea interesa și: Vergil Chițac, un om bogat. Venituri de peste 20.000 de lei pe lună, patru terenuri și imobile vândute în ultimul an
Buna ziua
Eu ma straduiesc sa-l intalnesc la intersectia Stefan cu Mircea dim septembrie 2022 pentru probleme diverse ale zonei noastre, dar ca un las nu a catadocsit sa vi a pentru ca este un om fara onoare si lipsit ds respect pentru co stanteni. El este tributar grupului Comaneacu / gsp si atat. Nu ne este de folos si noi cei ce avem de suferit de pe urma acestui neprimar al mun Constanta tacem si supprtam fara sa facem nimic. Priviti orasul a ajuns o bataie joc este un oras inchis / blocat. Suntem o rusine de municipiu si ne cplacem. Vina principala este a noastra