Primul Paște în spațiul Schengen – ce recomandări au polițiștii de frontieră

Granița dintre România și Bulgaria după intrarea în spațiul Schengen

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă intensifică acțiunile de prevenire și combatere a migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățenii care tranzitează granițele în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

În contextul aderării pe deplin a României la spațiul Schengen și a eliminării controalelor la frontiera terestră cu Bulgaria, anticipăm că în perioada Sărbătorilor Pascale va crește traficul pe principalele artere de legătură. Pentru a asigura un climat de siguranță pentru cetățenii care tranzitează granițele în această perioadă, polițiștii de frontieră, alături de colegi din cadrul Poliției Române, desfășoară la acest moment o acțiune pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale, precum și a infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei de manifestare.

Tot în contextul Sărbătorilor Pascale, au fost luate măsuri de adaptare a misiunilor și a resurselor umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere. Aproximativ 200 de polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă vor desfășura zilnic activități specifice de supraveghere și control a frontierei de stat precum și de prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere.

Aceștia vor folosi mijloacele de mobilitate navală și terestră din dotare, precum și mijloacele tehnice speciale de supraveghere a frontierei, pe raza județelor Tulcea și Constanța.

În această perioadă, numărul persoanelor care vor tranzita frontiera de stat cu Bulgaria va fi unul crescut, întrucât mulți români aleg să își petreacă vacanța în Bulgaria, Grecia sau Turcia, însă, în comparație cu anii precedenți, nu se va mai pune problema unor timpi de așteptare în punctele de trecere, întrucât, începând cu 1 ianuarie, verificările sistematice de frontieră în punctele de trecere au fost eliminate odată cu aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

„Reamintim faptul că, deși suntem stat membru Schengen și condițiile de călătorie s-au schimbat, există, în continuare, obligativitatea deținerii unui document de călătorie valabil, și recomandăm tuturor participanților la traficul transfrontalier să dețină toate documentele legale în scopul trecerii frontierei, respectiv documente de călătorie și, dacă este cazul, procură pentru cetățenii români minori.

De asemenea, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă recomandă tuturor cetățenilor care vor tranzita în această perioadă frontiera de stat cu Bulgaria să achiziționeze vinieta pentru țara vecină, folosind serviciul online, pentru fluidizarea traficului și evitarea aglomerării.”, au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.

Legislația privind introducerea în țară a produselor accizabile rămâne neschimbată, în sensul în care, fiecare persoană care tranzitează frontiera de stat poate introduce cel mult 40 de pachete de țigări dintr-un stat membru UE. Persoanele care nu respecta această limită pot fi trase la răspundere contravențională sau penală, după caz.

În ceea ce privește navigația de agrement, în situația în care aceste tipuri de mijloace navale tranzitează doar porturi ale statelor membre, acestea pot intra într-un port în care nu este constituit punct de trecere a frontierei, precum porturile turistice Tomis, Belona și Limanu.

De asemenea, polițiștii de frontieră pot efectua controale asupra echipajelor și pasagerilor navelor care nu tranzitează porturi terțe, în baza unei analize de risc din motive de securitate internă și de migrație ilegală.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Se oprește apa în localitățile Hârșova și Ciobanu timp de 19 ore

joi apr. 17 , 2025
În vederea executării lucrărilor de înlocuire a unui tronson pe conducta de aducțiune care asigură alimentarea cu apă a localităților Hârșova și Ciobanu din județul Constanța, se impune sistarea furnizării apei potabile, timp de 19 ore. Având în vedere gradul mare de uzură al segmentului care este înlocuit, există riscul […]