Primul spital de stat construit în Constanța după 1989 va fi de pediatrie. Când ar trebui să fie gata

Noul spital ar trebui să fie gata în 2024

Constanța va avea, în câțiva ani, un spital nou construit de statul român, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată după 1989. S-au mai inaugurat clinici sau mici spitale, dar toate sunt investiții private. Deocamdată se lucrează la hârtii, dar construcția ar trebuie să înceapă într-un timp relativ scurt.

Noua unitate sanitară va fi dedicată copiilor, iar de proiect se ocupă Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Cristina Schipor, directorul instituției, a oferit detalii în emisiunea Realitatea locală, de la Dobrogea TV, moderată de jurnalistul Cristian Hagi.

„Este un proiect de suflet. Suntem singura direcție din țară care a demarat un proiect de construcție a unui spital. Am mers pe renovare, extindere și dotare, deoarece aceasta era axa prin care puteam să aplicăm la CNI.”, a precizat aceasta.

Spitalul se va ridica pe locul fostul spital CFR din cartierul Palas, care a fost dat de Ministerul Sănătății în administrarea DSP Constanța în 2018. Clădirea era devastată. Nu mai rămăseseră din ea decât zidurile exterioare.

În 2019, un grup de lucru a decis să se construiască un spital de pediatrie acolo, cu specialități de care este nevoie și a depus proiectul la Compania Națională de Investiții, care aparține de Ministerul Dezvoltării. 2020 a fost un an de pauză, din cauza pandemiei. În prezent, toate actele necesare, inclusiv certificatul de urbanism, au fost depuse la CNI. Compania a mai cerut câteva documente, dar, spune șefa DSP, sunt chestiuni punctuale care se vor rezolva. A ținut să mulțumească tuturor instituțiilor.

„S-au mișcat exemplar, au înțeles toți că este un obiectiv de interes pentru județul Constanța și ne-au susținut.”, a subliniat.

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, în platoul Dobrogea TV

Astăzi, Cristina Schipor este din nou în București, la CNI, pentru a aduce unele clarificări.

Pasul următor este ca proiectul să ajungă într-o comisie tehnică, unde proiectul va fi prezentat și susținut de o echipă a DSP Constanța, după care se va emite o hotărâre de Guvern prin care proiectul va fi nominalizat la finanțare, iar apoi va urma licitația și desemnarea unui constructor.

„Proiectul are doi ani de finalizare de când se emite hotărârea de Guvern. Dacă aceasta va fi emisă în 2022, spitalul ar trebui să fie gata în 2024. La anul, în ianuarie – februarie, ar trebuie să trecem de comisie.”, a precizat directorul DSP.

„Acest spital va fi unul de sine stătător, nu o secție exterioară a Spitalului Județean. Acesta va rămâne cu paturile din secția de pediatrie, iar acesta va fi unul nou. Părinții se vor putea adresa oricăruia dintre ele.”, a mai spus Cristina Schipor.

Spitalul va avea 96 de paturi. Printre specialitățile noii unități se numără: diabet, oncologie, ortopedie, neurologie. Va avea și o sală de operație, la etajul al patrulea, și o secție de terapie intensivă.

„96 de locuri nu sunt de ajuns, dar nu se putea face mai mult. Nu se putea construi o clădirea mai înaltă acolo, deoarece este un cartier de case (n.r. actuala clădire are două etaje, noul spital va avea patru). Ne pliem pe ce avem și pe ce este posibil”, a punctat aceasta.

Șefa DPS face apel către toți cei care au detalii despre istoria spitalului CFR să o contacteze, pentru că vrea să facă o cartă a spitalului, pentru a reconstrui trecutul acestuia. Este o clădire despre care se crede că a fost construită de italieni, dar nu mai există date oficiale nici măcar în arhivele județene.

DSP mai are două clădiri la Eforie, pe care vrea să le intabuleze, pe care vrea să le introducă într-un proiect la CNI pentru recuperarea copiilor, pentru că sunt lângă Spitalul Grand.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Primul spital de stat construit în Constanța după 1989 va fi de pediatrie. Când ar trebui să fie gata

  1. Dobrogea avea nevoie de un spital materno-pediatric si cu o capacitate mult mai mare. Dar e bine ca se face si acesta, Doamne ajuta !..

  2. Rectific..e minuscul..m am uitat pe ce au celelalte judete..peste 600 locuri Iași, Cluj, Timișoara (fiecare). Pana și Galați are spital de urgenta de copii de 300 locuri. La Craiova se face spital materno-pediatric de 8 etaje (6 etaje + parter și subsol). Noi ? Noi gândim in continuare mic..comuna Constanta
    Așa ca hai sa nu mai dam știri cu wow primul spital care se face la noi..e o gluma, 4 etaje și 96 locuri.
    Chiar nu putea colabora doamna director de la DSP cu Consiliul Județean și sa depună un proiect european care sa corespundă ditamai Județului ?

    1. Este imposibil ca primarul nostru ales cu mare incredere de constanteni ,de la care se asteapta fapte pe masura pregatirii si devotamentului ce stim ca il are…asteptam asa cum cu bucurie a primit investirea…!Doamne ajuta !stim ca merita atat medicii si copiii din constanta sa fie tratati omeneste intr un spital nou construit….si nu in pereti vechi ….invadati de boli infectioase..!

  3. Oameni buni, nu e spital nou. Va fi refacut unul vechi. Peste 2-3 ani, cand se va intampla ceva rau in el, politicienii vor spune ca si despre cel de infectioase: da,dar era construit in 1900 toamna. In plus, este nefolosit de ani buni. Vor iesi in timp bacteriile si mucegaiurile din pereti. Chiar nu avem bani sa construim de la zero un spital micut, cum va fi asta? Si inca o intrebare: imagistica unde se va face? Radiografiile, ct-urile,rmn-urile? Plimbati copiii cu ambulanta la judetean?

  4. doamnelor si domnilor,
    de ce oare un avem atata minte incat sa facem un astfel de spital sau un altul undva unde sa nu fie problema numarului de etaje, problema parcarii, problema zomotului de la traficul feroviar.
    intre Constanta noastra draga si valul lui Traian sau Cumpana sau…. exista atat spatiu….
    propunerea este inca o actiune vicioasa si plina de limitarea mintii celor care au propus acesta locatie…
    in rest… numai de bine…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

USR: Modificările regulamentului de acces în zona peninsulară sunt „o insultă”

mar dec. 14 , 2021
USR Constanța a anunțat, printr-un comunicat de presă, că primarul Vergil Chițac a respins amendamentele USR-PNL pentru modificarea regulamentului de acces în zona peninsulară. „După discuţiile pe care le-am avut împreună cu consilierii PNL pentru modificarea HCL nr. 294/2021 privind „Aprobarea regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța“, […]

V-ar putea interesa și: