Procurorul Teodor Niță a susținut, marți, o conferință de presă în care a vorbit despre gruparea internațională care introducea în România pește stricat.
Iată principalele sale declarații:
- Este imposibil pentru un procuror să facă ceva singur. Este făcut in colaborare cu IGPR. Pe parcurs au fost cooptate și alte unități de politie. Am plecat de la informație pe care a verificat-o. Concret tehnic de 6 luni avem mandate de supraveghere tehnică si nu doar telefoane, e doar o mică parte, si toate au fost fructificate in acest dosar. Pe parcurs ne-am dat seama ca nu e doar o chestiune națională si am luat legătura cu politia din Spania. Au confirmat suspiciunile. Pe parcurs am văzut ca afacerea avea legături si in Italia si in Portugalia, Franța si Ungaria. In situația asta am luat legătura la Eurojust, au deschis dosar si am făcut o acțiune in colaborare.
- Modul de operare: pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale si este interzisa exploatarea piscicola din cauza poluanților. Nu au autorizații de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantități de peste 500 de tone. Un fluviu din Spania, Ebru, dar si in fluviul Po in Italia. In general cam prin aceste zone se pescuia. Oamenii pentru a-si crea aparenta de legalitate au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kile de la o firma, luau antetul si îl falsificau. Intrau in România cu dubite de 3,5 tone, ca nu prea le controlează.
- Nu erau transportate cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea șoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile. „Ma dar cam miroase. Spală-l cu oțet sau taie-l rondele si tine-l la marinat ca sa nu miroasă”. Ori le țineau in soluție salina ori oțet, pestele era stricat. Inclusiv in deltă se livrau, inclusiv mari retaileri de unde se cumpăra pește foarte proaspăt.
- Este o realitate: românii au 72 de ore pentru a putea exploata comercial pestele prins in crescătorii, in alte tari este 21 de zile de cand se prezintă in vama.
- Îl distribuiau fie rondele alea împuțite fie peste proaspăt transportat cu trei bucăți de gheață. După 4 zile de mers din Spania. Ala era pestele proaspăt. Ce era in interior, Dumnezeu cu mila.
- Avem analize, punctu de vedere al ANSVSA, structuri teritoriale acționează așa cum au acționat si nu știu de ce. De cele mai multe ori au spus ca pestele e bun. Răspunsul este „da, pestele a fost verificat, nu are nici o legătură cu gradul de sănătate, bun pentru consum”. „Dar de unde l-ai pescuit, cum l-ai transportat, în ce condiții?”
- Sunt substanțe pe care nu doriți să le ingerați, toxice, improprii consumului uman.
- Spaniolii au verificat locațiile de la ei cu dronele.
- Substanțele: metale grele. Poluarea industrială nu înseamnă petale de trandafiri. Nitrați? Doar aperitiv.
- Ca sa putem face proba circuitului am făcut controale aparente administrative in vama. Si am luat chipurile prin sondaj si verificam conținuturile. Acelea au fost confiscate si arse si așa am făcut legătura probatorie de la ce transportau si ce ajungeau la noi. Tonele alea ridicate de noi, le-am luat si le-am confiscat. Ce am găsit astăzi v-am spus. 114 percheziții in România, vrei 70 la mașini, iar in străinătate 170 de percheziții care sunt încă in derulare.
- Romanii erau cei care organizaseră afacerea si aduceau otrava in farfuria conaționalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli ci tot romani din satele lipovenesti
- Infracțiunile pentru care ar putea fi puși sub învinuire: grup infractional organizat de comercializare de produse alterate, mai multe fapte de braconaj, suspicionam si evaziune fiscala. Atentat la sănătatea publicului.
- O mare parte a fost consumat. Si acum ar putea fi pe piata? Foarte probabil.
- Firmele care comercializează sunt coautori. Sancțiuni? De la 1 la 5 ani de pușcărie si se pot adauga sporuri. Este de o gravitate foarte mare.
Detalii aici: