Profesor din Cluj: „Plagiatul domnului Nicolae Ciucă este o rușine”

Ciprian Mihali este doctor în filosofie al Universităţilor Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi din Strasbourg. În perioada 2012-2016, a fost ambasador al României în Senegal, iar din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei. Din septembrie 2020, s-a întors la catedră: predă filosofie contemporană la Universitatea Babeş-Bolyai

Ciprian Mihali, profesor universitar de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, vorbeşte despre un fenomen al doctoratelor plagiate, care ar fi generat o adevărată reţea de complici. Acesta subliniază că fenomenul este vizibil la nivelul instituţiilor de învăţământ care formează cadre ale aparatului de forţă.

„Plagiatul domnului Nicolae Ciucă nu este, din păcate o surpriză. El confirmă mai degrabă modul în care funcționează acordarea de titluri academice în instituțiile de învățământ superior care formează cadre ale aparatului de forță din România: o rețea foarte solidă de conducători de doctorate «ajută» – prin ritualuri foarte bine codificate: stabilirea de comisii, evaluări, rapoarte, susțineri – o elită militară, polițienească sau de intelligence să obțină titluri de doctor cu care să poată avansa în carieră pe calea cea mai rapidă și cu beneficii pecuniare și simbolice substanțiale“, susţine profesorul universitar.

Ciprian Mihali ia în calcul şi posibilitatea redactării lucrărilor de doctorat plagiate de către alte persoane decât cele care semnează teza. „Pentru că disciplina tăcerii funcționează foarte bine în aceste instituții, nu vom ști niciodată dacă tezele de doctorat sunt scrise de cei care le semnează sau de alte persoane, plătite gras să facă asta. Dar ne putem imagina cu greu oameni de acțiune, aflați în misiuni, în posturi și funcții importante de stat petrecând ore în șir, zi după zi, în biblioteci, scotocind prin arhive și fonduri documentare după cărți și rapoarte greu accesibile, pentru a culege date, a le organiza, a lansa ipoteze, a le dezvolta, a le organiza stilistic și a le tehnoredacta. E plauzibil atunci să presupunem că armatele de doctori au în spatele lor armate de scriitori anonimi de doctorate, cu toții mult mai mici în grad și aflați sub ordinul direct al viitorilor doctori“, crede Ciprian Mihali.

Ciprian Mihali vede o legătură între suspiciunile de plagiat la adresa mai multor miniştri şi proiectul „România Educată“:

„Dacă domnia sa nu are probleme cu această rușine, negociindu-și cu propria conștiința capacitatea de a încălca onoarea militară, în schimb pentru Guvernul României și pentru Președinția țării este o lovitură teribilă dată proiectului „România educată. În numai câteva luni de la lansare, acest proiect a fost sabotat de doi miniștri liberali (precedentul fiind Florin Roman, n.red.) plagiatori, astfel încât părem tot mai îndreptățiți să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai în asta constă «educarea» României. Armata Română iese și ea terfelită din această poveste, pentru că a promovat vreme de aproape două decenii un personaj important dispus la fraudă și, de ce nu, un personaj care se știe vulnerabil, expus la șantaj“, susţine profesorul.

„În sfârșit, acest plagiat (care nu mai trebuie dovedit decât celor care vor să-l înălbească politic pe domnul Ciucă) este o nouă batjocură la adresa sistemului academic românesc. Imaginați-vă că noi, universitarii, am decide să ne construim o armată proprie, maimuțărind ținuta și însemnele militare, construindu-ne puști de carton și luând în derâdere drapelul național în bătălii imaginare. Armata Română ar fi îndreptățită să se revolte și să condamne gestul nostru. Ei, așa suntem și noi îndreptățiți să denunțăm maimuțăreala doctorală a domnului Ciucă și a tuturor militarilor care simulează teze de doctorat ca să parvină în carieră, care ridiculizează prin furt intelectual munca atâtor cercetători cinstiți.”, mai spune Ciprian Mihali.

Cum explică Mihai Daraban ciudatul comunicat „Je suis Ciucă”

„Demisia de onoare a domnului Ciucă ar fi, în acest context și în mod paradoxal, cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla României în acest început de an. Am pierde un om, dar am salva ce se mai poate salva din onoarea țării, greu lovită din nou. Ar fi însă un gest pe care numai un om care a știut cândva ce e onoarea îl poate face. Orice tergiversare ar dovedi că și doctoratul, dar și faptele de arme sunt doar niște pretexte lipsite de orice valoare proprie pentru ascensiunea în ierarhiile puterii“, susţine profesorul clujean.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Franța ar putea trimite trupe în România

joi ian. 20 , 2022
Președintele Franței, Emmanuel Macron (foto), a anunțat miercuri că Franța ar putea trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței. Este un anunț major în plină criză de securitate pe flancul estic al NATO. „Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri […]
emanuel-macron președinte franța

V-ar putea interesa și: