Acum vreo trei ani, mai mulți analiști financiari pofețeau scăderea pieței imobiliare. Vârf de lance, un domn respectabil, de altfel, Iancu Guda, care spunea că prețurile ar putea să scadă cu până la 30% în 2 ani. Explica și de ce.
„Pretul solicitat pentru apartamente de catre dezvoltatorii de proiecte rezientiale ar putea sa scada cu pana la 25% sau chiar 30% in perioada anilor 2019-2020, in conditiile in care oferta antamata creste (proiecte pentru care s-au obtinut autorizatii si sunt in curs de construire), in timp ce dinamica cererii este de scadere”, spunea Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Guda explica evolutia a cererii ar urma sa fie influențată puternica de mai multi factori, printre care: creșterea costului finanțării, cuplat cu plafonarea gradului de îndatorare sau schimbările demografice majore.
„Taxa pe activele bancilor o sa scumpeasca creditele noi acordate cu cel putin 0,8% – 1%. Cresterea costului finantarii, cuplat cu plafonarea gradului de indatorare (40% pentru creditele in lei si 20% pentru valuta) si scaderea increderii in locul de munca, vor contribui la diminuarea cererii de imobiliare cu cel putin 20%-25%. De asemenea, cresterea salariilor in sectorul privat nu mai poate continua (plafonand bancabilitatea multor romani), deoarece accesul la finantare al companiilor va deveni mai dificil si mai scump, ceea ce va pune presiune pe profitabilitatea companiilor si capacitatea acestora de a plati salarii mai mari”, mai spunea Guda.
Dacă ne uităm acum în urmă la aceste declarații cumva sofisticate, probabil că ne apucă râsul sau plânsul.
Piața nu a scăzut, ba dimpotrivă. În Constanța, proiectele bune se vând, acum, la stadiul de proiect. Dacă vreți un apartament într-un bloc nou, ridicat de un construct cu experiență, care a mai făcut lucrări, în care oamenii au încredere, și – foarte important – un bloc într-o zonă bună a orașului, veți observa că se vând ca pâine caldă. Ba sunt cazuri în care apartamentele au fost antamate înainte chiar de începerea construcției. Acum doi ani părea o nebunie să vinzi cu 3.000 de euro pe metru pătrat în Constanța, dar s-a ajuns la acest preț. Și, cum spuneam, se vând foarte rapid. Vorbim, trebuie să subliniez, de blocuri care au cele trei cerințe de succes pentru o achiziție imobiliară: locație, locație și locație. Pentru un apartament cu vedere directă la mare, de pildă, nu e un preț mare.
Profeții de ieri vor găsi azi explicații pentru greșeala lor. Ba că statul a continuat să ajute tinerii să cumpere case, ba că românii sunt proști și cumpără apartamente pe care nu le folosesc, ba că trăim într-o bulă pe care o văd doar ei.
Concluzia ar trebui să fie alta: nu vă bazați decizia de a cumpăra (sau a vinde) bazată pe profeți. Dacă vreți un apartament cu vedere la mare, acum, nu așteptați să scadă prețurile pentru că așa a spus un analist sau altul. Poate nu vor scădea. Poate vor scădea, dar peste 10 – 15 ani, timp în care veți sta tot într-un apartament înghesuit, iar când și dacă vor scădea prețurile, vă veți da seama că mai aveți nevoie de un apartament mai mare, pentru că deja copiii sunt mari și vor să plece de acasă.
O precizare. Am făcut câteva emisiuni, în ultimii ani, cu oameni din domeniul imobiliar care au spus că prețurile nu vor scădea. Și au avut dreptate. Unul dintre ei este Marian Mureșanu, care este și dezvoltator imobiliar. Pentru prima dată după mulți ani, acesta spune că piața s-a stabilizat, că nu va mai înregistra o creștere în 2021, ba chiar vorbește despre o posibilă ușoară scădere.