Proiect de 42 milioane lei pentru a proteja de inundații 10 localități din Delta Dunării

Proiectul „Apărarea complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții, județul Tulcea” a fost promovat prin HG 28/2022 și publicat în Monitorul Oficial al României, după ce la începutul acestei an Guvernul României a aprobat investiția la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P.).

Beneficiarul proiectului „Apărarea complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții, județul Tulcea” este Administraţia Naţională “Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.)

Obiectivul principal al proiectului este reducerea riscului de producere a inundațiilor în localitățile Periprava, Sulina, Crișan, Sfântu Gheorghe, Gorgova, Letea, Mila 23, Pardina, Ilganii de Sus și Vulturu din Delta Dunării afectate de schimbările climatice. Obiectivul este de aducere la parametri optimi de funcționare a stațiilor de pompare și evacuare existente, cât și realizarea lucrărilor de închidere a liniei de apărare împotriva inundațiilor, cu efecte benefice asupra populației, bunurilor materiale și obiectivelor social – economice.

Valoarea investiției este de de 42.825.000 de lei, inclusiv TVA și va fi realizată din finanțare europeană, de la bugetul de stat prin M.M.A.P., din veniturile proprii ale A.N.A.R, precum și din alte surse legal constituite.

Durata estimată a execuției lucrărilor este de 18 luni de la semnarea contractului.

Lucrările proiectate sunt amplasate pe cele 3 brațe ale Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe din județul Tulcea.

Investiția “APĂRAREA COMPLEXĂ A LOCALITĂȚILOR SITUATE ÎN DELTA DUNĂRII PENTRU MINIMIZAREA RISCULUI INUNDAȚIILOR ASUPRA VIEȚII JUDEȚUL TULCEA’’ cuprinde 3 obiective de investiție și anume:

  1. Reabilitarea și modernizarea stațiilor de evacuare a excesului de apă din intravilanul localităților Periprava, Sulina, Letea, Pardina, Crișan, Sfântu Gheorghe, Gorgova, Mila 23, din Delta Dunării.

2. și 3.  Lucrarile de apărare împotriva inundațiilor a localităților Vulturu și Ilganii de Sus din comuna Maliuc, jud Tulcea constau în lucrări de închidere a liniei de apărare și realizarea a 2 stații de pompare la  Vulturu și una la Ilganii de Sus.

Realizarea proiectului va avea ca rezultate imediate:

–           evitarea pierderilor de vieți omenești în cazul dezastrelor naturale și a efectelor undelor de viitură pe Dunăre ca efect al schimbărilor climatice;

–           protejarea și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață

–           aducerea la parametrii optimi de funcționare a tuturor stațiilor de pompare din cele 10 localități  

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Coronavirus în Constanța, situația la zi - 21 ianuarie 2022

vin ian. 21 , 2022
Prefectura Constanța a anunțat, pe 21 ianuarie, că, în acest moment, sunt 128 de persoane internate, la nivelul județului Constanța, cu 10% mai mult decât ieri. Paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Municipal Medgidia (160 – 44 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța (65 – 14 ocupate), Spitalul […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: