Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, a obținut nota 10 la proiectul de management organizat de Consiliul Județean Constanța. Din comisie au făcut parte doi experți în biologie și doi reprezentanți ai CJ.
Adrian Bîlbă a declarat pentru Constanța 100% că principalele două proiecte pe care le are vizează reabilitarea Acvariului și a Planetariului.
”Vom avea cel mai modern planetariu din țară”, promite directorul CMSN. Acesta va fi reabilitat cu fonduri europene. Și până acum s-au adus câteva investiții, de circa 20.000 de euro. Vorbim însă acum de un proiect amplu, de 800.000 de euro, pentru care au fost deja identificate sursele de finanțare. Se va crea și un pol de excelență în astronomie, în care intră Academia Militară Mircea cel Bătrân, Universitatea Maritimă, Liceul Mircea cel Bătrân, cu cerul profesorului Băraru, și Academia navală din Varna, precum și, desigur, CMSN. CMSN va intra în acest proiect cu noul Planetariu.
”Va fi un Planetariu hibrid, care va avea și elemente analogice, și elemente digitale, În plus, va prezenta imagini în 4K”, a precizat Adrian Bîlbă.
Un alt proiect al șefului CMSN este reabilitarea acvariului. Și aici se caută soluții de finanțare tot prin accesarea fondurilor europene.
Evident, continuă lucrările și la noul Delfinariu. De fapt, acestea se apropie deja de sfârșit, clădirea ar trebui să fie gata în viitorul apropiat.
Printre proiectele lui Adrian Bîlbă se numără și unele mai mici, din punct de vedere financiar, dar cel puțin la fel de atrăgătoare. Printre acestea: crearea unei păduri dobrogene – proiect aflat deja în lucru, și al unui parc Terra.
„Facem o pădure cu specific dobrogean, cu speciile autohtone ale acestei regiuni minunate, pe de o parte. Pe de altă parte, facem un parc al evoluției Terrei, un parc în care vom arăta evoluția acestei planete, de la momentul formării acesteia, acum 4,5 miliarde de ani, la momentul formării Lunii, momentul apariției vieții și evoluției acesteia, până la forma finală, prezentă, cea mai înaltă de evoluție a naturii, a vieții pe pământ: omul”, a spus Adrian Bîlbă.