Rusu I. Georgiana P.F.A. a incheiat activitatile proiectului cultural „Teatru pentru copii si tineret in 40 de scoli rurale”, realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
In cadrul proiectului, a fost realizata productia spectacolului complex, interdisciplinar, de teatru, teatru de papusi, muzica si dans „Fetita fara cont de facebook”, iar in perioada 16 aprilie – 18 mai 2018 au fost sustinute 40 de reprezentatii ale acestui spectacol, in 40 de localitati rurale din judetul Constanta: Cochirleni, Rasova, Aliman, Vlahii, Amzacea, General Scarisoreanu, Castelu, Nisipari, Costinesti, Schitu, Mosneni, 23 August, Dumbraveni, Independenta, Baraganu, Lanurile, Fantanele,, Cogealac, Ghindaresti, Gradina, Lipnita, Cuiugiuc, Canlia, Carvan, Ion Corvin, Viile, Limanu, 2 Mai, Lumina, Oituz, Mircea Voda, Satu Nou, Mereni, Osmancea, Valu lui Traian, Poarta Alba, Pecineaga, Vanatori, Saligny si Stefan cel Mare. Scopul declarat si asumat al calatoriei noastre culturale a a fost atins: in total, peste 3000 de copii cu varste cuprinse intre 6 – 15 ani au asistat la spectacolele organizate in cadrul proiectului.
Imediat dupa incheierea ultimului spectacol din program, managerul de proiect Georgiana Rusu a subliniat:
„Cand vom relua pregatirile pentru o noua calatorie culturala prin judet, ma voi gandi la toate acele zambete, emotii, uimire ale copiilor care au asistat pentru prima data la un spectacol si nu s-au sfiit sa recunoasca asta, la toti acei dascali care ne-au intampinat cu vorbe pline de recunostinta pentru faptul ca localitatea lor se afla pe lista noastra, la aceia care au sustinut adevarate dezbateri cu copiii mai mari pe seama mesajului transmis de spectacolul nostru, la acei lideri care au facut tot ce le-a stat in putinta ca si copiii din satele vecine care nu erau inscrisi in program sa poata asista la actul artistic, la aceia care ne-au rugat sa nu-i uitam pentru spectacolul de data viitoare, la aceia care au anuntat pe toata lumea din sat ca “Vine teatrul!”, ca sa nu lipseasca nimeni, la aceia care ne-au inmanat cel mai frumos liliac de aprilie, la acei dascali care si-au amintit de copilarie si care au lasat acest lucru sa li se citeasca pe chip, si nu in ultimul rand, la aceia care i-au invatat pe cei mici ca fosnetul pungii de chipsuri poate deranja spectacolul. Cultura in mediul rural va mai avea o sansa doar atata vreme cat noi, ca adulti, vom invatam ca un CAMIN CULTURAL nu este destinat doar evenimentelor sociale de genul nuntilor sau botezurilor, cata vreme ne respectam copiii si ii lasam sa urmareasca spectacolul pana la final, fara a-i scoate mai devreme din sala doar pentru ca noi, adultii, suntem grabiti, doar atata vreme cat copiii insisi nu ne vor mai relata cu entuziasm situatii din emisiuni televizate cu subiect total inadecvat varstei lor ci ne vor impartasi intamplari pe care le-au citit intr-o carte de povesti”.
Proiectul „Teatru pentru copii si tineret in 40 de scoli rurale” a avut un buget total de 88.500 lei, din care 13.500 lei reprezinta contributia proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A., iar 75.000 lei reprezinta finantarea asigurata de Administratia Fondului Cultural National. Conform strategiei de continuitate si sustenabilitate a proiectului „Teatru pentru copii si tineret in 40 de scoli rurale”, Rusu I. Georgiana P.F.A. intentioneaza sa propuna Consiliului Judetean Constanta un parteneriat prin care sa fie asigurata realizarea unui proiect asemanator, prin care spectacole pentru copii si tineret sa fie prezentate si in alte localitati ale judetului.