Proiectul legii offshore a fost adoptat de Camera Deputaților

exploatare gaze

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere. Legea va merge spre promulgare la președintele României.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. (…) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

„Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime, inclusiv filialele acestora şi/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare. Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie extrase din perimetrele petroliere offshore şi/ sau perimetrele petroliere onshore de adâncime, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream”, mai spune proiectul.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.

Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Prin excepţie, Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru cantităţile necesare în vederea asigurării consumului clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică destinată populaţiei, precum şi a celor necesare îndeplinirii obligaţiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene, se mai arată în actul normativ.

https://constantafinanciara.ro/bsog-va-incepe-sa-scoata-gaze-din-marea-neagra-peste-cateva-zile/

În plen, parlamentarii AUR şi USR şi-au susţinut amendamentele în plen, însă nu au trecut de votul deputaţilor. 

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a afirmat că cinci partide din cele şase au votat în comisie. 

”Sancţiunile există foarte clar în legea energiei, şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri, iar cifra de afaceri este de multe multe miliarde”, a spus el. 

Simonis a menţionat că „România are mecanismele, prin această lege, să asigure consumul de gaz pentru casnici şi pentru termie dar şi pentru industrie, atunci când există criză energetică”. 

Cristina Prună, de la USR, a afirmat că prin amendamentele USR, românii ar putea beneficia de banii din exploatarea acestor gaze, pe model norvegian, pentru pensii decente. Ar reveni fiecărui român câte 4.000 de euro, a mai spus Prună. 

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după votul din plenul Camerei Deputaţilor, pe legea offshore, că întotdeauna PSD trebuie să vină să rezolve problema, şi le-a transmis celor de la USR că au avut o majoritate şi nu au adoptat legea. Liderul PSD a mai precizat că, din momentul în care vom scoate prima moleculă din această investiţie, România va deveni un jucător regional important. „Restul, cu tot respectul, e cancan”, a spus el, în finalul discursului.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Zona de est a orașului Năvodari rămâne fără apă

mie mai 18 , 2022
RAJA sistează furnizarea apei potabile de astăzi – 18 mai 2022, ora 14:00 până mâine – 19 mai 2022, ora 12:00 în vederea executării lucrărilor de remediere a avariei survenite pe conducta de aducțiune, cu diametrul de 800 mm, aferentă rezervorului 2×1000 de la nivelul Stației de Pompare Leonciuc din orașul Năvodari. Sunt […]

V-ar putea interesa și: