Propunere pentru primarul Decebal Făgădău: desființați barierele parcărilor de la Primărie, Consiliul Județean și Prefectură

Parcarea Primăriei Constanța, interzisă pentru oamenii de rând (foto: Constanța 100%, 17 noiembrie 2018)

Într-o țară civilizată, într-o democrație, toți cetățenii sunt egali.

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, spune Constituția României.

Într-o națiune care respectă acest principiu, primarul, președintele profesorul, muncitorul și șomerul sunt egali. Evident, vor exista întotdeauna diferențe, dincolo de acest principiu, date de context social, demnitate publică, pregătire profesională, putere financiară, etc.

Știți însă unde putem să fim cu toții egali? Pe stradă. Și, de cele mai multe ori, suntem. Există excepții: coloanele oficiale (legale sau nu) ale demnitarilor, prioritatea pe care o acordăm ambulanțelor, etc.

Din păcate, mai există un loc unde nu suntem egali: locurile de parcare.

În Constanța s-a pornit un război împotriva șoferilor care parchează neregulamentar. Pe de o parte, lupta este necesară, pentru că se parchează haotic. Pe de altă parte, este de înțeles frustrarea celor care spun că nu există locuri de parcare și că amenda este exagerat de mare (între 600 și 1.000 de lei). Am mai spus-o: soluția nu este să construim locuri de parcare, nici șosele mai late. Există un fenomen studiat de zeci de ani în lumea, acela al „traficului indus”, care spune, pe scurt, că dacă lărgești șosele, traficul va scădea în perioada imediat următoare, dar apoi va crește, pentru că tot mai multă lume va alege mașina ca mijloc de transport.

Revenind la Constanța: cred că e bine că se pun stâlpișori pe trotuare, pentru că, așa, copiii noștri și noi putem circula în siguranță, ca pietoni. Ce nu e bine, ba chiar revoltător, este că primarul nu și-a îndeplinit promisiunile care prevedeau construirea a cel puțin cinci parcări. Evident, pentru a descuraja traficul, acestea ar trebui să fie taxate corespunzător. În Cluj, de exemplu, în centrul, parcarea este 10 lei ora (dar au început și demersurile pentru construirea unui metrou). În orașe din Europa, parcarea este mai scumpă și vine și cu unele interdicții. De exemplu, nu ai voie, nici dacă plătești, să lași mașina mai mult de două ore în același loc.

Pentru a arăta că e de bună credință și că înțelege problemele din trafic, cu care ne confruntăm cu toții, îi propun primarului Decebal Făgădău să desființeze barierele de la intrarea în parcarea Primăriei Constanța, astfel încât acolo să poată parca ORICE șofer. Evident, contra cost. Primarul, viceprimarii, consilierii locali, directorii din primăriei, plătiți cu salarii foarte grase (cu excepția consilierilor, recunosc) au bani să plătească parcarea. Așa își vor da însă seama cu ce ne confruntăm noi, oamenii obișnuiți, când căutăm un loc de parcare. Poate așa se vor gândi și la soluții pentru a rezolva această problemă.

Fac o paranteză: acum mulți ani i-am spus primarului Radu Mazăre că trebuie luate măsuri în acea zonă a orașului, sufocată de mașini. Mi-a spus răspicat că nu e nevoie de o parcare, pentru că sunt locuri. Mazăre avea locul său, fix în fața primăriei, păzit strașnic de oameni special angajați. Așa are și primarul Decebal Făgădău.

Nu e o utopie ce spun. În țări din Europa, primarii se duc la muncă folosind mijloacele de transport în comun sau bicicleta, nimeni nu s-a născut în mașină. Ba chiar și pe la noi sunt unii care se duc pe jos. Așa face, de multe ori, Emil Boc, în Cluj-Napoca.

Domnule primar, desființați parcarea primărie Constanța, măcar timp de o lună, și apoi spuneți-ne cum se circulă și cum se parchează în oraș.

Propun și desființarea barierelor și în parcările care sunt folosite acum de Consiliul Județean Constanța și de Prefectura Constanța. Și acestea sunt blocate cu bariere tot timpul. Chiar și sâmbătă și duminică, zile în care bugetarii sunt liberi și parcările sunt goale. Nici angajații celor două instituții nu sunt mai importanți decât ceilalți constănțeni. Și ei trăiesc în același oraș și ar trebui să experimenteze viața în el, așa cum este. În plus, Consiliul Județean este condus de PSD, partid care ne-a oferit și primarul, iar prefectul Constanței este numit de un ministru PSD și susținut de partid. Să simtă și ei, pe pielea lor, efectele administrației locale social-democrate.

Parcarea Prefecturii Constanța (foto: Constanța 100%, 17 noiembrie 2018)

Parcarea Consiliului Județean Constanța (foto: Constanța 100%, 17 noiembrie 2018)

Pun însă și un pariu: nimeni nu va desființa niciun din aceste parcări, nici măcar pentru o zi, nici în weekend, pentru că au ajuns să creadă că li se cuvin, să creadă că sunt speciali, mai presus de oamenii de rând care caută disperați un loc pentru a parca.

Ei, bugetarii plătiți de noi, sunt în sinea lor convinși că merită acest privilegiu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Tabloul de Picasso găsit la Tulcea, o farsă a unor belgieni

lun nov. 19 , 2018
Tabloul de Picasso pe care o româncă stabilită în Olanda a anunțat că l-a găsit într-o pădure din Tulcea a fost o farsă pusă la punct de doi producători de teatru din Belgia care s-au inspirat dintr-o piesă de teatru lansată joi la Anvers. Producătorii de teatru belgieni au îngropat […]

V-ar putea interesa și: