În data de 13.03.2024, comisarii Centrului Regional pentru Protecția Consumatorilor București Ilfov au efectuat controale la societatea Rewe Romania S.A. (Penny), atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și în două puncte de lucru din București, având suspiciunea infestării unor produse de pasăre cu salmonella.
Au fost prelevate probe de piept de pui cu os și piele, lot 1041203; ficat de pui Hanul Boieresc, lot 1041203; pui grill Hanul Boieresc, lot 1041103 și lot 1041203, producător SC Vanbet SRL, localitatea Strâmtura Mitoc, comuna Banca, județul Vrancea.
În urma efectuării analizelor de laborator, prin examen microbiologic, s-a confirmat prezența salmonellei.
„Mă întreb dacă, și în această situație, facem rău menționând numele produsului și al producătorului, așa cum se plâng unele asociații patronale.
Mă bucur totodată că reușim să ajutăm Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, desfășurând în continuare acțiuni pe care aceștia le contestă.
Pot înțelege că atât unii, cât și alții, nu s-au obișnuit încă cu ideea de transparență, chiar dacă aceasta, în unele situații, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor.”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Ce este salmonella
Salmonella este bacteria implicata in etiologia celei mai frecvente boli diareice din lume. Salmonella traieste in mod obisnuit in intestinele animalelor si ajunge sa contamineze diversele alimente sau apa, devenind in acest fel patogena pentru om.
Simptomele apar, de obicei, la cateva zile dupa ce a fost consumat un aliment contaminat si se manifesta de cele mai multe ori sub forma de: greata, varsaturi, febra, diaree apoasa, uneori si sangvinolenta (care poate dura si 10 zile), dureri abdominale, crampe, stare generala alterata. In general boala se vindeca in 7 zile, in timp ce scaunele diareice pot continua si pana la 10 zile. Uneori este nevoie de cateva luni pentru ca functionalitatea intestinului sa revina la normal.
Simptomatologia este diferita si in functie de cantitatea de bacterii (incarcatura virala) pe care alimentele contaminate o contin. O persoana care primeste un aliment cu multe bacterii va dezvolta intotdeauna o simptomatologie mult mai zgomotoasa.
oala diareica acuta este grefata de riscul deshidratarii prin varsaturi si scaune numeroase. Lipsa posibilitatii reechilibrarii hidro-electrolitice poate conduce la situatii potential grave, mai ales in cazul copiilor mici. Daca sarurile de rehidratare nu pot fi tolerate sau nu sunt acceptate, uneori este necesara spitalizarea pentru a compensa deshidratarea.
Daca infectia se raspandeste pe cale sangvina, apare bacteriemia si exista riscul unor complicatii severe: meningita, endocardita, osteomielita.
In contextul salmonelozei exista riscul dezvoltarii artritei reactive, cunoscuta sub denumirea de sindrom Reiter si care se manifesta cu iritatie oculara, disurie (usturime in timpul urinarii) si artralgii.
Recomandare: