Comisarii ANPC din Arges, Constanta si Bucuresti au verificat astazi conformitatea, prezentarea, publicitatea si modul de comercializare a produselor alimentare specifice Sarbatorii Pascale.
Astazi, 06.04.2018, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat actiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate si comercializare a produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale (carne, oua, vopsea de oua, ciocolata si produse din cacao, tablete si figurine pe baza de cacao si grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pasca, chec, fursecuri …), vin) in pietele din Bucuresti, Arges si Constanta.
In municipiul Bucuresti, comisarii ANPC au verificat modul in care isi desfasoara activitatea operatorii economici din Piata Sudului si din Piata Obor.
La 5 dintre operatorii economici verificati in Piata Sudului au fost constatate deficiente, dupa cum urmeaza: lipsa informare (la oua, branza, carne tocata vrac – de ex. produse congelate vandute ca si refrigerate), nerespectarea coditiilor de temperatura la expunere (230 de kg de carne), depuneri de rugina pe vitrinele frigorifice si satar, carne de rata expirata (8 kg, nu se afla la comercializare).
La 4 dintre operatorii economici verificati in Piata Obor s-au constatat abateri de la legislatia in domeniul protectiei consumatorilor, dupa cum urmeaza: nerespectarea coditiilor de temperatura la comercializare (ex. expunere la comercializare carcasa miel/ carcasa porc in conditiile mediului ambiant), neinformarea consumatorilor asupra datei limita de consum şi a speciei sacrificata, prezenta in compozitia produsului (carne tocata şi pasta de mici).
In judetul Constanta, comisarii ANPC au desfasurat actiuni de verificre a operatorilor economici din 5 piete: Tomis III, Brick, Grivita, Balada si Km 4-5. Au fost verificati peste 60 de comercianti / producatori si 4 macelarii. Au fost verificate 1200 kg de carne si s-au constatat deficiente cu privire la procedurile de transare si prezentare, depozitare improprie, lipsa elementelor de identificare si caracterizare, nerespectarea coditiilor de temperatura la comercializare, utilizarea carligelor din metal vopsit (in loc de carlige din inox). Comisarii CJPC Constanta au retras de la comercializare cca. 100 de kg de carne si au obligat administratorii pietelor sa instaleze sisteme de racire si carlige din inox.
Presedintele ANPC, Marius Pirvu, a participat, alaturi de echipele de comisari ale CJPC Arges, la actiunile de control din Piata Ceair din Pitesti in cadrul carora a fost verificata o cantitate de 240 kg de carne (carne de miel, carne de porc, pastrama, pulpe de pui). Nu au fost constatate probleme deosebite din sfera de competenta a reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
„Ne dorim sa fim alaturi de consumatori si sa le oferim increderea ca produsele atat de consumate in aceasta perioada, conform traditiilor romanesti, sunt comercializate in conformitate cu normele legale in vigoare.”, a declarat Marius Pirvu, presedintele ANPC.
La incheierea controalelor specifice sarbatorilor pascale, ANPC va face public un raport complet cuprinzand datele sintetice rezultate in urma verificarilor desfasurate in aceasta perioada.
Recomandari:
„Ca sa ne asiguram ca produsele pe care le punem pe masa de Paste nu reprezinta niciun risc pentru sanatatea noastra si a celor dragi, trebuie sa ne luam o serie de masuri de siguranta atunci cand le cumparam”, recomanda Paul Anghel, director general ANPC.
Doar vopsea realizata special pentru oua
Trebuie sa ne asiguram ca, inainte de le vopsi, ouale sunt proaspete. Asadar, este recomandat sa le cumparam doar din locuri special amenajate, autorizate, si nu de pe marginea drumului, chiar daca pretul este mai mic decat cel din magazine. Atunci cand cumparam oua in vrac, trebuie sa stim categoria de calitate (A), categoria de greutate ( XL, L, M sau S) si sa avem informatii legate de metoda de crestere a gainilor, de semnificatia codului producatorului si de data de expirare.
La fel de atenti este bine sa fim si in ceea ce priveste vopseaua de oua. Este extrem de important sa o achizitionam doar din locuri autorizate si sa citim cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa includa: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiunile de utilizare si data de expirare.
Nu se utilizeaza la vopsirea oualor vopsea menita pentru o cu totul alta utilizare, precum cea tipografica sau cea pentru textile, intrucat poate fi toxica.
Cum ne dam seama daca este carne de miel sau nu
Carnea pentru masa de Paste, fie ca este de miel sau nu, este recomandat sa o cumparam numai din locuri special amenajate si autorizate, adica din macelarii si magazine alimentare, in niciun caz din portbagajele masinilor sau de la tarabe.
Trebuie sa ne asiguram ca are stampila de control sanitar-veterinar si un aspect normal – nu prezinta mucilagii, nu are culoare modificata si prezinta o consistenta normala. Carnea trebuie sa aiba la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica atat la suprafata, cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie proaspat. Pentru a ne asigura ca este carne de miel, putem sa verificam dentitia specifica erbivorelor – lipsa caninilor.
Cum trebuie sa arate ciocolata proaspata
In cazul in care cumparam cozonacul sau checul neambalat, este important sa ne asiguram ca il primim in recipiente curate, la adapost de praf si de muste. Atunci cand il achizitionam din magazine, recomandarea specialistilor este sa fim atenti la data de expirare.
In cazul ciocolatei, a produselor din ciocolata si a celor pe baza de cacao si grasimi vegetale, este bine sa ne asiguram ca pe eticheta sunt trecute denumirea produsului, numele si adresa producatorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului, data de expirare si conditiile de depozitare.
Pentru ciocolata si produse din ciocolata, este mentionat in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscat, exprimat in procente. In cazul ciocolatei umplute, este mentionat produsul de umplutura. Greutatea produsului trebuie sa apara pe eticheta doar daca produsul are peste 50 de grame. Dupa ce cumparam produsul, trebuie sa verificam starea in care se afla: ciocolata proaspata trebuie sa aiba o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctoasa si casanta la rupere.
Ce este obligatoriu sa includa eticheta unei sticle de vin
Ca sa ne asiguram ca vom consuma un vin de calitate, este bine sa verificam daca urmatoarele informatii se regasesc pe eticheta: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului in functie de continutul de zaharuri.
Aspectul vinului trebuie sa fie de o culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati aflate in suspensie. Atunci cand intoarcem sticla cu dopul in jos, vinul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati ori scurgeri.